понеділок, 17 серпня 2015 11:40

37 років тому повітряна куля перетнула Атлантику

37 років тому повітряна куля перетнула Атлантику
"Double Eagle II". Фото: www.wired.com

17 серпня 1978 року після 137 годин польоту під Парижем приземлилась повітряна куля "Double Eagle II", пілотована Беном Абруззо, Максі Андерсоном і Ларрі Ньюменом, які стали першими людьми, кому в такий спосіб вдалось перетнути Атлантику.

Перші польоти людини в повітрі стали реальністю в 1780-х роках, коли брати Жак і Жозеф Монгольф'є випробували наповнену гарячим повітрям кулю. Згодом в якості наповнювача стали використовувати водень і гелій, а перше значне досягнення в повітроплаванні встановили француз Жан-П'єр Бланшар і американець Джон Джеффріз, які в 1795 році перелетіли на повітряній кулі через Ла-Манш.

У 18-у і першій половині 19-го століть повітряні кулі використовувались в основному для військових і наукових цілей, а в кінці 19-го століття були практично витіснені моторизованими засобами пересування - дирижаблями. На початку 20-го століття інтерес до повітряних куль знов почав зростати, але в першу чергу як до виду спорту і розваги. Після 2-ї Світової війни, завдяки новим технологіям і матеріалам, повітряні кулі стали більш безпечними і цей вид розваги набув світової популярності. Особливий інтерес представляв трансатлантичний політ, оскільки після 1919 року повітряні кулі стали єдиним авіатранспортним засобом, на якому ще ніхто не зумів перелетіти через Атлантичний океан.

З 1859 по 1978 рік було здійснено 17 невдалих спроб трансатлантичних перельотів, під час яких загинуло щонайменше 7 авіаторів.

Зараз ви читаєте новину «37 років тому повітряна куля перетнула Атлантику». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути