вівторок, 02 серпня 2016 10:50

26 років тому іракські війська увійшли в Кувейт

26 років тому іракські війська увійшли в Кувейт

2 серпня 1990 року іракські війська увійшли на територію Кувейту.

Кувейтські війська практично не чинили опору, а емір Кувейту, його сім'я і уряд втекли до Саудівської Аравії. Протягом кількох годин Ірак зайняв столицю країни. Повідомляє "Цей День в Історії".

Захопивши Кувейт, Ірак отримав контроль над 20% світових запасів нафти і доступ до великого за площею узбережжя Перської затоки. Того ж дня Рада Безпеки ООН одноголосно засудила інтервенцію і поставила перед Іраком вимогу негайно вивести війська з Кувейту. 6 серпня Рада Безпеки ввела світове ембарго на торгівлю з Іраком. Тим часом кількість іракських військ в Кувейті зросла до 300 тисяч чоловік.

29 листопада Рада Безпеки ООН прийняла резолюцію, що дозволяла застосовувати проти Іраку військову силу, якщо до 15 січня 1991 року з Кувейту не будуть виведені іракські війська. Диктатор Іраку Саддам Хуссейн відмовився вивести війська. 16 січня почалась операція "Буря в пустелі" за участю 700 тисяч військ антиіракської коаліції. З військових баз в Саудівській Аравії і американських та британських авіаносців в повітря піднялись винищувачі та атакували військові цілі в околицях Багдада.

За наступні шість тижнів наносились повітряні удари по військових об'єктах і цивільній інфраструктурі Іраку. 24 лютого почалась наземна операція - за чотири дні іракські війська були вибиті з Кувейту, а 10 тисяч чоловік попали в полон.

28 лютого президент США Джордж Буш оголосив тимчасове припинення вогню, а 3 квітня Рада Безпеки прийняла резолюцію 687, в котрій були сформульовані умови формального закінчення конфлікту . Іраку заборонили продаж нафти до того часу, поки в країні не буде ліквідовано зброю масового знищення. 6 квітня Ірак погодився з резолюцією, вона набула чинності 11 квітня.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 25 років тому Джордж Буш просив українців залишитися у складі СРСР

У війні в Перській затоці загинуло 248 солдатів союзників і 457 було поранено. Офіційних даних про втрати Іраку немає, але вони оцінюються в 25 тисяч загиблих і 75 тисяч поранених серед військовослужбовців. Близько 100 тисяч цивільних іракців загинуло від ран, нестачі харчування, води і медикаментів. У наступні роки в результаті дій, так чи інакше пов'язаних з санкціями ООН проти Іраку, померло близько одного мільйона мирних громадян Іраку.

Зараз ви читаєте новину «26 років тому іракські війська увійшли в Кувейт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua
Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути