Ексклюзиви
четвер, 02 червня 2016 12:33

20 років тому Україна віддала третій у світі ядерний арсенал: як це сталося
13

Московський блогер Ілля Буяновський відвідав Музей ракетних військ. У Росії такого немає. Тут і надалі підписи фото - автора: "Екскурсія робить щось на зразок кола по території бази зі спуском під землю. До входу в музей веде ціла "алея" ракетних двигунів".
Фото: varandej.livejournal.com
43 ракетна армія була однією з 6 ракетних армій СРСР. Тільки зараз я збагнув, навіщо в непримітній Вінниці 1961 року звели найвищу у світі на той час телевежу - 310 м. Бо ж Вінниця була "столицею" цієї армії.
Тягачі МАЗ-537 зі спеціальними причепами. Один призначений для вилучення модуля з шахти.
Другий - для перевезення модуля.
Допотопна ракета середньої дальності Р-12, взята на озброєння 1959 року. Перша радянська стратегічна ракета в сучасному розумінні. Саме такі загрожували Америці з Куби в 1962-му. В порівнянні з сучасними ракетами це мотлох. На її заправку було потрібно кілька годин, адже жере така штука по 100 літрів палива в секунду, а залите в баки паливо могло зберігатися не більше двох місяців.

2 червня 1996 року Україна повністю позбавилася ядерної зброї. Того дня в РФ вивезли останні ядерні боєприпаси. В п'яти українських областях ще залишалися шахтні пускові установки, проте до 2001-го їх знешкодили.

"Наявність в Україні третього за потужністю ядерного арсеналу турбувала провідні держави світу, що панічно боялися появи нового потужного члена "атомного клубу". Уряди США та Росії докладали всіх зусиль, аби якнайскоріше провести ядерне роззброєння України", - пише Ігор Мельник у статті "20 років без ядерної зброї" для сайту "Збруч".

Роззброєння України проведене в рамках міжнародного "Будапештського меморандуму". 5 грудня 1994-го в столиці Угорщини укладена угода між Україною, США, РФ і Великою Британією – "Меморандум про гарантії ядерної безпеки у зв'язку з приєднанням України до Договору про нерозповсюдження ядерної зброї".

За максимальними оцінками, після розпаду СРСР Україна мала до 6 тис. ядерних зарядів. На той час ядерні арсенали Великої Британії, Франції і Китаю нараховували менше, ніж по тисячі боєголовок. США мали 22 тис., Росія понад 30.
Ракета "Сатана" в Музеї ракетних військ стратегічного призначення поблизу селища Побузьке Інгульської області, що раніше була Кіровоградською. Як експонат збережено залишки шахтної пускової установки.
Автор: varandej.livejournal.com
  РС-20. Вона ж "Воєвода", проте найвідоміша як "Сатана"
РС-20. Вона ж "Воєвода", проте найвідоміша як "Сатана"

За різними оцінками, в України дислокувалися 176 міжконтинентальних балістичних ракет. Ними опікувалася 43-я ракетна армія зі штабом у Вінниці. Їх встановлено у 176 шахтних пускових установках на теренах Вінницької, Хмельницької, Інгульської та Миколаївської областей.

Важкі бомбардувальні авіадивізії володіли 43 стратегічними бомбардувальниками, озброєними 1068 крилатими ракетами з ядерними зарядами.

Вже 1991-го з України стали вивозити до Росії тактичну ядерну зброю. Наступного року президент Леонід Кравчук призупинив цей процес.

"Через політичну нестабільність та плутанину ми не можемо бути впевнені, що ракети, які вивозимо ми, знищуються, а не потрапляють до недобрих рук. Україна вважає потужність заводу зі знищення ядерних арсеналів, розташованого у РФ, недостатньою", – наводив його слова київський кореспондент газети "Известия" Сергій Цикора.

"Істотний недолік Будапештського меморандуму в тому, що він не передбачає чіткого механізму реалізації його положень, адекватної і потужної відповіді на ймовірні загрози. Це робить документ символічною декларацією. Адже в ньому йдеться лише про проведення консультацій у разі виникнення загрози незалежності та суверенітету України, її існуючих кордонів тощо, без конкретизації подальших дій. Починаючи з дня підписання Будапештського меморандуму і дотепер немає однозначної і переконливої відповіді щодо його здатності гарантувати безпеку нашій державі. Україна - найбільша держава в Європі, що не входить до чинних договорів про колективну безпеку на континенті", - йдеться на сайті МЗС України у статті "Договір про нерозповсюдження ядерної зброї", розділу, присвяченого участі України в міжнародних організаціях.

"Будапештський меморандум включає єдине зобов'язання - не застосовувати проти України ядерну зброю, ніхто цього не робив, і загроза застосування ядерної зброї щодо України не звучала", - сказав наприкінці 2015-го глава МЗС Росії Сергій Лавров.

До Росії вивезли 67-85 т збройового плутонію та 80-102 т високозбагаченого урану-235.

"Україна віддавала РФ матеріальних цінностей на суму 8-10 мільярдів доларів за високозбагачений уран і 33,5-42,5 мільярдів доларів за плутоній. За мінімальної оцінки вартості виробництва – 500 мільйонів доларів за тонну. Загалом, це цінності загальною вартістю 41,4-52,5 мільярдів доларів! Нагадаю: увесь держбюджет України у 1992-1993 роках складав 7-9 мільярдів доларів", - писав Юрій Костенко, тодішній Міністр охорони навколишнього природного середовища в циклі статей "10 міфів про ядерне роззброєння України".

Насправді ж, "Україна віддала ядерну зброю за безцінь, не отримавши навіть 3% згаданої суми", - порахував журналіст Ігор Мельник.

Сьогодні РФ вдосконалює ядерну зброю, про що цього року заявив президент Володимир Путін.

"Як фактор стримування Росія як одна з провідних ядерних держав буде цю зброю вдосконалювати", - сказав він цьогоріч в ефірі телеканалу "Россия 1".

Зараз ви читаєте новину «20 років тому Україна віддала третій у світі ядерний арсенал: як це сталося». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути