Ексклюзиви
четвер, 08 вересня 2016 13:13

150 років тому зі Львова до Чернівців прийшов перший потяг
9

художник Ігор Роп'яник на святкуванні в Івано-Франківську
Фото: Ігор Роп'яник
Станиславівські колійовці. Василь Ільба сидить посередині

1 вересня 1866 року Львівську, Івано-Франківську та Чернівецьку області об'єднала лінія залізничного руху. Цього року подію відзначають 8 вересня.

Своїми спогадами про діда-залізничника поділився художник з Івано-Франківська Ігор Роп'яник. Опис виклав на своїй сторінці у Facebоok.

"Сьогодні на івано-франківському залізничному вокзалі я подумки повернувся в дитинство. Аж защеміло в грудях. Бо тут, на цьому пероні хлопчиськом бував мало не щодня, адже жив за кілька кроків. Пам'ятаю ці паровози, колеса яких тоді здавалися страшно великими. Пригадую, як з величезних "кранів", які тут, на пероні, нависали над потягами, лилась потужним струменем вода, заповнюючи резервуари (адже двигуни парові!). Як потяги несамовито гуділи, свистіли, шипіли й диміли... Навіть специфічний запах пригадався сьогодні - вугільної кіптяви і чорного шміру. Як і сьогодні, малим напрошувався до машиністів усередину, аби подивитися на "пекло" за відсувними дверцятами...

А ще - машиністом потяга сто років тому був мій дідусь Василь Ільба, якого, врешті-решт, таким же залізним конем повезли до Сибіру, звідки вже й не повернувся. На загальній світлині він сидить посередині.

А мій хресний батько Володимир Козловський на колійовця вчився аж у самому Відні! Тоді, до речі, зі Станіславова курсував до австрійської столиці прямий потяг. Можна було просто придбати квиток, сісти вранці у вагон, а ввечері вийти у Відні. Без візи. Так просто", - пише Ігор Роп"яник.

Нагадаймо, цьогоріч виповнилося 136 років як Львовом проїхав перший трамвай.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Дайвери знайшли затоплений поїзд часів Махна

Зараз ви читаєте новину «150 років тому зі Львова до Чернівців прийшов перший потяг». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути