Ексклюзиви
середа, 09 жовтня 2019 14:13

148 років тому народився славетний український богатир

148 років тому народився славетний український богатир
Іван Піддубний народився 148 років тому. Фото: wikipedia.org

У родині українських козаків на Полтавщині 148 років тому народився відомий у всьому світі богатир Іван Піддубний.

Народився майбутній спортсмен та борець 8 жовтня 1871 року в родині спадкового козака Максима Піддубного на Полтавщині в селі Красенівці поблизу Золотоноші, сучасна Черкаська область. Прапрадід Івана Піддубного в 1708 році під Полтавою, спільно з козаками Іркліївського куреня лицарства Низового, під проводом Кошового отамана Костя Гордієнка та козацьким військом гетьмана Івана Мазепи, воював проти Московії за суверенну Україну.

Батько Піддубного, Максим Іванович, мав власне господарство. Він був богатирського зросту, наділений великою фізичною силою: сам, без жодної напруги, піднімав п'ятипудові мішки із зерном і кидав їх на віз. З дитинства був привчений до важкої селянської роботи. Іван Піддубний казав, що людиною, сильнішою за нього, був лише батько. Від нього він успадкував високий зріст, неабияку силу і витривалість, а від матері, яка гарно співала, тонкий музичний слух. У дитячі та юнацькі роки в недільні та святкові дні співав у церковному хорі. Аж до зрілої молодості Іван прожив у селі, поки не виїхав на заробітки. Почав самотужки займатися силовими вправами і гирьовим спортом.

Світову славу Піддубний здобув після перемоги на чемпіонаті світу в Парижі 1905 року. Тут він був проголошений чемпіоном світу серед професіоналів гирьового спорту.

Піддубний був справжньою зіркою циркових арен Америки і Європи. 25 років поспіль залишався непереможним борцем у світі. Відвідав 14 країн на 4-х континентах.

Любив жартувати — давав потримати комусь свою тростину, яка важила 19 кілограм, пише poltava.to. У повсякденному житті був спокійним, але виходячи на борцівський килим ставав схожим на звіра. Звання "чемпіона Америки" завоював у 55 років, а спорт полишив у 70-річному віці. Ніколи не палив та не вживав спиртного. У 76 років міг легко зігнути підкову та заплести з двох цвяхів кіску.

Усе своє життя Іван Піддубний щиро любив Україну. Коли при більшовиках йому видали паспорт із прізвищем "Поддубный" і національністю "русский", вимагав замінити паспорт, а після відмови чемпіон власноруч зробив виправлення — "Піддубний" і "українець".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Індійські фігуристи отримали найнижчі оцінки за історію фігурного катання

Не оминув Івана Піддубного і жорсткий терор окупаційної російсько-більшовицької влади. У 1937 році його запроторили до в'язниці Ростовського НКВС. Там чемпіона катували електропаяльником, вимагаючи назвати номери рахунків і адреси закордонних банків, де він міг тримати свої заощадження, нібито отримані під час гастролей. Таких заощаджень у нього насправді не було. Лише через рік звідти його вивела гучна слава непереможного борця та пильна зацікавленість його долею зарубіжної спортивної громадськості.

Після 2-ї Світової війни Піддубного сталіністи знову заарештували — за, начебто, співпрацю з німцями. Проте швидко відпустили, знову через відсутність доказів. У зв'язку з цим після закінчення війни Івана Піддубного просто усунули від спортивної діяльності, тим самим позбавивши його єдиного джерела доходу. Залишивши спорт, Піддубний був забутий всіма й останні роки життя провів у злиднях. Щоб вижити, був змушений міняти свої медалі на хліб.

Помер 8 серпня 1949 року.

Відомий український боксер Олександр Усик розлютив росіян.

На своїй сторінці в Instagram спортсмен російською мовою привітав Україну з Днем прапора

Зараз ви читаєте новину «148 років тому народився славетний український богатир». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути