13 січня, на Маланки, господині печуть пироги. Начинка - яка завгодно, але обов'язково - із маком.
Про традиції свята розповіла Gazeta.ua етнограф та історик Олена Щербань.
"Господині пекли багато пирогів. Чим більше їх було і із різною начинкою, тим багатший буде рік. Обов'язково були із маком. Вже із часом пироги трансформувались у вареники, бо ця страва швидше готувалась і не вимагала традиційної печі. Вважалось, що піч цієї ночі їхатиме на весілля, тому її прикрашали, клали вівса для коней і пирогів. Спати на неї не лягали, бо "танцювати" буде на весіллі. Також пекли два великі калачі, які клали один на одного - це символізувало Маланку і Василя, їх весілля і народження нового життя", - пояснила Олена Щербань.
На столі була кутя із маком. Цю страву готували тільки тричі на рік - на Різдво, Маланку і на Водохреща.
"Щедрий вечір був дійсно багатим - на стіл ставили пироги, капусняк, оладки, книші і запечене сало. Часто було більше 12 страв. Новий рік зустрічали весело, із гостями і під спів щедрувальників".
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як щедрували ватаги молоді в Україні.
Хлопці і дівчата готувались до Маланки заздалегідь. Визначали, хто яку роль гратиме в дійстві, вчили тексти щедрівок. Вважали, що краще привітаєш господарів і їх родичів, то вдаліший буде наступний рік.
Коментарі