Ексклюзиви
Субота, 13 січня 2018 10:05

13 січня на столі мають бути пироги із маком

13 січня на столі мають бути пироги із маком

13 січня, на Маланки, господині печуть пироги. Начинка - яка завгодно, але обов'язково - із маком.

Про традиції свята розповіла Gazeta.ua етнограф та історик Олена Щербань.

"Господині пекли багато пирогів. Чим більше їх було і із різною начинкою, тим багатший буде рік. Обов'язково були із маком. Вже із часом пироги трансформувались у вареники, бо ця страва швидше готувалась і не вимагала традиційної печі. Вважалось, що піч цієї ночі їхатиме на весілля, тому її прикрашали, клали вівса для коней і пирогів. Спати на неї не лягали, бо "танцювати" буде на весіллі. Також пекли два великі калачі, які клали один на одного - це символізувало Маланку і Василя, їх весілля і народження нового життя", - пояснила Олена Щербань.

На столі була кутя із маком. Цю страву готували тільки тричі на рік - на Різдво, Маланку і на Водохреща.

"Щедрий вечір був дійсно багатим - на стіл ставили пироги, капусняк, оладки, книші і запечене сало. Часто було більше 12 страв. Новий рік зустрічали весело, із гостями і під спів щедрувальників".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як щедрували ватаги молоді в Україні.

Хлопці і дівчата готувались до Маланки заздалегідь. Визначали, хто яку роль гратиме в дійстві, вчили тексти щедрівок. Вважали, що краще привітаєш господарів і їх родичів, то вдаліший буде наступний рік.

Зараз ви читаєте новину «13 січня на столі мають бути пироги із маком». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі