середа, 27 липня 2016 14:40

126 років тому Ван Ґоґ вистрілив собі у груди

126 років тому Ван Ґоґ вистрілив собі у груди

27 липня 1890 року під час прогулянки на околиці Овер-сюр-Уаза Вінсент ван Ґоґ вистрілив собі в груди з револьверу.

Тяжко поранений, він повернувся до готелю, де й помер через 2 дні на руках свого брата. Повідомляє "Цей день в історії".

Вінсент ван Ґоґ народився 1853 року у Зюндерті (Нідерланди) у сім'ї пастора Нідерландської реформаторської церкви. Не отримавши у молодості професійної освіти, в 15-річному віці Вінсент отримав місце дилера в художньо-торговій фірмі свого дядька спочатку в Гаазі, а потім у Лондоні. Він був успішним в роботі, але нещасливе кохання і конфлікти на роботі зробили ван Ґоґа соціофобом. Він вирішив стати пастором, але 1878 року провалив іспити в університет Амстердаму, а потім і в Протестантську місіонерську школу в Лаекені біля Брюсселя.

1880 року ван Ґоґ захопився живописом і 1885 року в Антверпені став відвідувати класи в Академії мистецтв і приватну школу малювання. Всі ці роки він пережив кілька особистих драм, сильно бідував і жив, в основному, за рахунок підтримки батьків або свого брата Тео. Найвідомішими роботами цього періоду є "Їдці картоплі", "Ткач", "Натюрморт з люлькою і капелюхом".

У лютому 1886 року Вінсент приїхав до Парижа, до брата Тео, який на той час уже декілька років керував французькою філією власної художньої галереї. Завдячуючи брату Тео та його зв'язкам в аристократичних колах, Вінсент відкрив для себе імпресіоністів.

1888 року все частіше стали проявлятись ознаки душевної хвороби ван Ґоґа і він переїхав на південь Франції. Наступний рік був самим продуктивним у творчості художника. Тут він натхненно працюва наступні кілька місяців, створив близько 70 картин.

Однак в один з періодів душевної кризи, відчуваючи, що його хвороба стає тягарем для оточуючих, 27 липня 1890 року ван Ґоґ смертельно поранив себе.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Українському дисиденту виповнилося 85 років

Вночі у Вінсента почався епілептичний напад і о 1:30 ночі 29 липня 1890 року він пішов з життя. Вінсент ван Ґоґ був похований на місцевому кладовищі в Овері.

Нагадуємо, що 24 липня 2016 року пішов з життя Орест Субтельний.

Зараз ви читаєте новину «126 років тому Ван Ґоґ вистрілив собі у груди». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua
Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути