вівторок, 26 липня 2016 14:05

Українському дисиденту виповнилося 85 років

Українському дисиденту виповнилося 85 років
Світлини зроблені КДБ після арешту Івана Дзюби 1973 року

26 липня 1931 року народився Іван Дзюба.

Український літературознавець, радянський дисидент народився 26 липня у селі Миколаївка Ольгинського району Донецької області. Рятуючись від голодомору, його родина переїхала у сусіднє село. Саме у селі Докучаєвськ Дзюба закінчив середню школу та розмовляв російською до 17 років.

Дзюба закінчив відділення російської філології у Донецькому педагогічному інституті, а згодом й аспірантуру Інституту літератури ім. Шевченка. З 1959 року він став членом Спілки письменників України. Деякий час працював у Держлітвидаві (згодом — видавництво "Дніпро"), завідував відділом критики в журналі "Вітчизна" .

1963-1964 pоках кілька разів був звільнений з роботи "за ідеологічні помилки". Іван Дзюба був серед тих, хто 1965-го на прем'єрі "Тіней забутих предків" вийшов на сцену кінотеатру "Україна", протестуючи проти репресій щодо української інтелігенції.

Того року Дзюба написав свій чи не найвідоміший твір - "Інтернаціоналізм чи русифікація?", що став викликом тоталітарній системі. Його перекладено англійською, італійською, французькою, російською, китайською мовами, та взято на озброєння дисидентським рухом.

1973 року Київський обласний суд засудив його до 5 років ув'язнення і 5 років заслання за "антирадянську" працю "Інтернаціоналізм чи русифікація?". Згодом Іван Дзюба звернувся до Президії Верховної Ради УРСР з проханням про помилування. Після "помилування" його не оголосили "тунеядцем" завдяки авіаконструктору Олегу Антонову, який знайшов йому роботу коректора у багатотиражці Київського авіазаводу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Не стало історика Ореста Субтельного

Восени 1989 року Дзюба був одним із співзасновників Народного руху України. У листопаді 1992 року став другим міністром культури незалежної України (до 1994). Іван Дзюба їздив на роботу в громадському транспорті, соромлячись користуватися службовим автом.

1999–2005 роках колишній дисидент очолював Комітет з Національної премії України ім. Тараса Шевченка.

Нагадуємо, що 25 липня 1980 року помер Володимир Висоцький. У цей час в Москві відбувалися літні Олімпійські ігри, тому надрукували лише дві статті про смерть артиста. Над віконцем театральної каси вивісили оголошення: "Помер актор Володимир Висоцький".

Зараз ви читаєте новину «Українському дисиденту виповнилося 85 років». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua
Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути