вівторок, 30 липня 2013 16:47

"1 серпня об 11 годині принеси квіти на могилу Лесі Українки"

Автор: Фото: Музей видатних діячів української культури
  Труну Лесі Українки помістили на катафалк
Труну Лесі Українки помістили на катафалк

Непередбачена зміна маршруту, заборона нести труну на руках, перешкоджання приєднання до жалобної ходи, кордони поліції - це неповний перелік заходів, яких вживала імперська влада 8 серпня 1913 року під час поховання Лесі Українки. Поліція зробила все, щоб похорон не переріс в українську маніфестацію, як рік до того, коли хоронили композитора Миколу Лисенка.

"Попереду несли тільки хрест. Нести труну на руках поліція, що проявляла до похорону Лесі Українки особливий інтерес, не дозволила, і вона була встановлена на катафалк. Увесь катафалк був укритий квітами і вінками з живих квітів", – описує в журналі "Украинская жизнь", що виходив у Москві, ­Лідія Шишманова-­Драгоманова, двоюрідна сестра Лесі Українки.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На сторіччя смерті Лесі Українки кожного закликають принести квіти до її могили

Єдине, чому не могла перешкодити поліція - це гучний спів хору, який виводив "Вічную пам'ять". САме цю особливість планують відновити завтра, 1 серпня, на вшануванні сотої річниці з дня смерті поетеси.

"1 серпня об 11 годині принеси квіти на могилу Лесі Українки", - закликають всіх небайдужих організатори події, Музей видатних діячів української культури Лесі Українки, Миколи Лисенка, Панаса Саксаганського, Михайла Старицького.

Акція розпочнеться 1 серпня об 11 годині біля Вознесенської церкви на Байковому кладовищі, де відбудеться панахида. Після цього процесія рушить до могили Лесі Українки.

Зараз ви читаєте новину «"1 серпня об 11 годині принеси квіти на могилу Лесі Українки"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути