четвер, 21 лютого 2013 16:54

Дружина Павла Скоропадського на останній імперський маскарад одягнула костюм княгині
21

До теперішнього часу цей бал, за яким закріпилася умовна назва "Бал 1903 року", залишається найвідомішим святом в Санкт-Петербурзі часу царювання останнього з роду Романових
Фото: Фото: humus.livejournal.com
Імператор Микола II і Імператриця Олександра

Сьогодні виповнюється 400 років з дня сходження на російський престол династії Романових - Земський собор обрав 16-річного Михайла Федоровича московським царем - першим із династії.

Gazeta.ua пропонує згадати іншу подію, яка ознаменувала занепад династії та імперії. 110 років тому Романови дали останній в історії імператорської Росії грандіозний костюмований бал, присвячений засновнику імператорської династії.

Бал складався з двох частин: 11 лютого 1903 року, в Зимовому палаці відбувся вечір, а потім - вже 13 лютого - грандіозний костюмований бал. Гості збиралися в Романовській галереї Ермітажу, а у Великій (Ніколaевській) залі Зимового палацу, простуючи попарно, вони віддавали "російській уклін" господарям.

На бажання імператриці, кращі фотографи Петербурга були запрошені на цей бал. Завдяки цьому ми можемо споглядати учасників тієї події та їхні костюми.

"Враження вийшло казкове, - писав очевидець події, - від маси старовинних національних костюмів, багато прикрашених рідкісним хутром, чудовими діамантами, перлами та самоцвітами, переважно в старовинних оправах...".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Шлюбів із росіянами козацька старшина не схвалювала – не сприймала їх за своїх

Останній російський імператор на балу був одягнений в одяг свого першого царственого предка Олексія Михайловича. Імператриця Олександра Федорівна відповідно була одягнена у вбрання дружини Олексія Михайловича - цариці Марії Іллівни. Головні гості вечора були окремо відображені на знімках.

На початку 20 століття в моду якраз увійшли польські та "малоросійські" маскарадні сукні. Найпопулярніші моделі останніх були виконані зі смуг тканини червоного та синього кольору, суцільно покритих вишивкою. Смуги тканини з'єднувалися між собою так званим "російським мереживом".

Ця мода помітна в костюмах учасників балу. Відомий історик Олексій Міллер, який зокрема досліджує питання націоналізму в Російській імперії, підкреслює інтерес при дворі до української теми. Така екзотика при російському дворі з сьогоднішньої точки зору виглядає більш ніж пікантно - адже саме у той час почалося активне становлення українців як нації (зрештою, як і інших націй Російської імперії).

З доступних фото в костюмі шляхетської "малоросійської" пані 17 століття - чи то пак в українському шляхетському костюмі - була лише княгиня Олена Кочубей. Але вплив моди помітний, особливо в чоловічих костюмах. Адже важко уявити сокольників, стрільців, городян та інших чинів допетрівського часу з закрученими вусами і куцими бородами.

Увагу привертає Олександра Скоропадська (Дурново), дружина майбутнього українського гетьмана Павла Скоропадського, яка була фрейліною імператриці. Втім, для карнавалу вона обрала "княже жіноче вбрання часів Дмитра Донського".

Зараз ви читаєте новину «Дружина Павла Скоропадського на останній імперський маскарад одягнула костюм княгині». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

5

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути