Ексклюзиви
четвер, 24 грудня 2009 09:56

У "кепці Шерлока Холмса" полювали на оленів

Автор: фото із сайту timesonline.typepad.com
  Англійському детективові Шерлоку Холмсу режисери, екранізуючи оповідання Артура Конан Дойля, одягали шапку, яку зазвичай носили на селі
Англійському детективові Шерлоку Холмсу режисери, екранізуючи оповідання Артура Конан Дойля, одягали шапку, яку зазвичай носили на селі

Циліндр носили в усі пори року. Англійські денді називали "високим капелюхом для джентльменів, які мають високі цілі". Уперше в цьому головному уборі прогулявся набережною річки Темза 25 січня 1797 року лондонський капелюшник Джон Гетерінґтон.

Наступного дня газета написала: "Джон Гетерінґтон прогулювався вчора тротуаром набережної, маючи на голові зроблену з шовку величезну трубу, яка дивно виблискувала... Багато жінок, коли бачили цей дивний предмет, непритомніли, діти кричали, а одного молодика, який саме повертався від миловара з покупками, збили в тисняві, й він зламав собі руку. Тому панові Гетерінґтону довелося вчора відповідати перед лордом-головою, куди його привів загін озброєної поліції. Арештований заявив, що має право показувати лондонським покупцям свій найновіший винахід. З цією думкою лорд, одначе, не погодився і присудив винахідникові блискучої труби сплатити штраф 500 фунтів стерлінгів".

Та за два десятиліття циліндр запанував на головах як європейців, так і американців. Його висота і ширина протягом століття зазнавали змін. Він чіплявся за гілки і пройми дверей, та чоловіки вперто його носили до початку XX ст. У 1920-х циліндр одягали здебільшого на офіційні заходи. А потім була криза — велика депресія. У людей прокинулася ностальгія за ліпшими часами. Циліндри, що були вийшли з моди, у 1930-х із фраками та сюртуками знову стали популярними.

Котелок уперше виготовила 1850 року фірма Боулерів. Капелюшникам замовили компактний, невисокий і щільний головний убір для єгерів. Щоб не злітав із голови й не пошкоджувався так легко, як циліндр, і не був таким помітним. На котелок переробили один із капелюхів для верхової їзди. Він сподобався замовникові. Витримав і тест на міцність: капелюх поклали на підлогу і двічі наступили — нічого, випрямився, можна носити.

Котелок можна було штампувати на машинах. Циліндр вимагав кропіткої ручної роботи — і матеріал делікатніший — шовк, і форма складніша. Вартість котелка так знизилася, що наприкінці XIX ст. у ньому ходив і багатий, і бідний. Чорний котелок носили з класичним піджаком. Сірий — з візитками. Брунатного чи гірчичного кольорів — до напівспортивного вбрання. Ленін, до речі, також спочатку ходив у котелку. Зокрема, в еміграції — в Швейцарії та Німеччині. Вперше з"явився в більш пролетарській кепці 1917-го на площі перед Фінляндським вокзалом у Петрограді.

"Кепка Шерлока Холмса" — м"яка картата, з двома козирками й бічними відкладними "вухами" — зазвичай асоціюється з англійським детективом. Та насправді за часів Холмса її носили тільки в селі й для прогулянок по лісу. Була "шапкою мисливця за оленями": козирки й "вуха" захищали від сонця й вітру, а клітчастий малюнок слугував камуфляжем. Артур Конан Дойль свого детектива переносить у сільську місцевість раз — в оповіданні "Срібний". Перші ілюстратори оповідань про Шерлока Холмса зважали на це. Згодом художники й режисери стали зображати детектива в "кепці мисливця за оленями" де завгодно, навіть у місті. Модник Холмс насправді собі такого не дозволив би.

Зараз ви читаєте новину «У "кепці Шерлока Холмса" полювали на оленів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути