Ексклюзиви
вівторок, 08 липня 2008 16:34

Полководець Стиліхон від смерті ховався в церкві

Автор: фото: http://www.commons.wikimedia.org
  Стиліхон (праворуч) із дружиною Сереною та сином Євхерієм. Різьба на слоновій кістці, близько 395 року. Зберігається у скарбниці собору міста Монци неподалік Мілана в Італії
Стиліхон (праворуч) із дружиною Сереною та сином Євхерієм. Різьба на слоновій кістці, близько 395 року. Зберігається у скарбниці собору міста Монци неподалік Мілана в Італії

Перед смертю 395 року римський імператор Феодосій Великий розділив владу між  синами Аркадієм і Гонорієм. Перший отримав східну частину імперії зі столицею у Константинополі, другий — західну з центром у Римі.

Поділом колись могутньої держави скористалися вестготи — германське плем"я, яке служило в римській армії. "Сини Феодосія, що проводили життя у розкоші, стали губити обидві частини імперії, а допоміжним військам (тобто готам. — "ГПУ") скасували звичні жалування, — пише історик VI ст. Йордан. — Незабаром вони почали відчувати презирливе ставлення до себе. Побоюючись, що тривалий мир може послабити їхню силу, обрали ватажком Аларіха". Під його проводом варвари захопили й пограбували Афіни й інші грецькі міста, а потім вторглися в Італію.

Шлях військам перекриває головнокомандувач Західної Римської імперії Стиліхон,  родом із германського племені вандалів. 396 року він розбиває вестготів в Аркадії на півдні Греції. Гонорій, імператор Західного Риму, був ще недосвідченим юнаком. Стиліхон стає його опікуном, згодом і родичем — одружується з його двоюрідною сестрою Сереною.

Відновивши сили, Аларіх знову вторгається в Італію, але в 402 і 403 роках Стиліхон розбиває його війська. Та все-таки вестготи залишаються грізною силою. У сенаті, що терміново зібрався в імператорському палаці, Стиліхон пропонує відкупитися від Аларіха: потрібно було виграти час для зміцнення Риму. Сенат прийняв пропозицію та розпорядився видати загарбникам 4 тис. фунтів золотом (майже 2 тонни). Відкупившись від готів на якийсь час, Гонорій далі розважався та влаштовував розкішні видовища. Стиліхон тим часом почав спорудження фортифікацій у столиці імперії.

404 року 200-тисячне військо кельтів і германців вторглося в Італію й рушило на Рим. Гонорій утікає до Равени, захищеної міцними мурами й навколишніми болотами. Стиліхон зупиняє варварів біля Флоренції.

Після перемоги супротивники полководця навіяли 20-річному Гонорію, що Стиліхон у змові з Аларіхом, бо хоче сам посісти місце імператора. У серпні 408 року Гонорій дозволяє розправитися зі "зрадником". Стиліхон сховався в церкві, але його виманили звідти й убили. Згодом те саме вчинили з його сином Євхерієм.

Невдовзі на Рим знову пішли війною вестготи. Римляни двічі відбувалися великими грошима. Під час третьої облоги 410 року, коли Аларіх покликав на допомогу сарматів, Рим пав. Орди варварів три дні грабували Вічне Місто, знущалися з жителів та вбивали.

Західна Римська імперія розвалювалася. Гонорій відсиджувався в Равені до 423-го й помер у віці 39 років.

Зараз ви читаєте новину «Полководець Стиліхон від смерті ховався в церкві». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути