четвер, 06 вересня 2012 11:41

Паваротті не хотів, щоб на його похороні люди були в чорному
7

Лучано Паваротті зі своєю другою дружиною Ніколеттою та донькою Аліче
Фото: фото з сайта www.dailymail.co.uk

У кафедральному соборі міста Модена на півночі Італії три дні поспіль, із 6 по 8 вересня 2007-го, прощалися з тенором Лучано Паваротті. Люди несли квіти й фотографії співака. Провести його в останню путь прийшло понад півмільйона осіб.

8 вересня відбулася прощальна літургія. У церкві залишилися тільки рідні, друзі покійного й запрошені гості, загалом близько 600 людей. Поряд із труною, на протилежних кінцях довгої лави, сиділи його перша дружина 70-річна Адуа Вероні й друга — 38-річна Ніколетта Мантовані. За весь час церемонії жінки навіть не перезирнулися. Між ними були дочки Лучано від першого шлюбу — 49-річна Лоренца, 42-річна Крістіна й 39-річна Джуліана. Наймолодша, 4-річна Аліче, написала татові прощальну записку, яку зачитала її мати Ніколетта: "Татусю, я знаю, що ти мене дуже любив і завжди охоронятимеш. Я гарненько збережу спогади про тебе в своєму дитячому серці".

— Я не хотів би, щоб на моєму похороні люди були в чорному, — якось сказав маестро.

Того дня, коли його ховали, світило сонце, на всіх був барвистий одяг. Ніколетта, вбрана в блакитний шовковий піджак, стримувала сльози майже до самого кінця відправи й розплакалася лише після слів доньки. Останні два роки життя із хворим чоловіком далися взнаки. У 72-річного співака було підірване здоров'я. Величезна вага — 150 кг за росту 190 см — призвела до хронічної ниркової недостатності. 2006-го в Паваротті виявили рак підшлункової залози. Він мав дві операції. Після другої дуже схуд і пересувався в інвалідному візку.

— Знаєте, це навіть смішно, — іронізував. — Спочатку ти мрієш про те, щоб скинути вагу, бігаєш по фітнес-клубах, пробуєш десятки дієт — і ти просто щасливий. А потім хтозна-звідки виникає хвороба, ти вмить втрачаєш 30 кілограмів — лише за рік. Але це тебе вже зовсім не тішить.

Як мені погано! Дружина не підпускає до мене друзів, увесь час лає моїх дочок

Та найбільше розчаровувала співака його молода дружина. Улітку 2007-го він склав заповіт, у якому так розподілив своє майно: чотири доньки одержували 50% його статку, Ніколетті відходило чверть, решта мала бути розподілена між сестрою Габріеллою і кількома близькими друзями. Однак дружині хотілося урвати більше спадщини. Вона найняла адвокатів зі Штатів і тиснула на чоловіка, щоб той переписав заповіт за американським зразком: половина — їй, 25% — трьом дочкам від першого шлюбу, решту — Аліче й іншим. Ніколетта підсовувала хворому чоловікові різні документи. Влаштовувала скандали, коли той відмовлявся їх підписувати.

— Як мені погано! — скаржився Паваротті дружині свого друга. — Ніколетта не дає мені спілкуватися з тими, кого я люблю. Вона оточила мене людьми, яких я терпіти не можу. Дружина не підпускає до мене друзів, увесь час лає моїх дочок. Я відгороджений від світу.

В останній рік його життя одна з дочок народила йому онуку. На урочистостях із цієї нагоди Паваротті вперше за багато років побачився з першою дружиною Адуа, з якої прожив понад 30 років. Доки чоловік гастролював по всьому світі, вона виховувала дітей, вела його фінансові справи, купувала нерухомість і акції підприємств. "Не кожна жінка могла б змиритися з життям оперного співака, як це зробила Адуа", — писав Лучано у споминах.

— За весь час нашого спільного життя я більше розмовляла з ним телефоном, ніж бачилася, — говорила Адуа про чоловіка. — До речі, у такий спосіб він довідався і про народження наших доньок.

Коли її запитували, як вона ставиться до того, що під час поїздок Паваротті оточують стільки вродливих жінок, — жартувала:

— Нічого страшного, якщо він подивиться на гарненьке личко. Все одно обере піцу.

На початку 1996-го в італійській пресі з'явилися фотографії з Барбадосу, на яких Лучано Паваротті розважався з 26-річною Ніколеттою Мантовані. Вони познайомилися, коли та працювала в кінно-спортивному центрі в його маєтку.

— Ми з Ніколеттою щасливі, — розповідав співак журналістам. — Марно приховувати або заперечувати це. Вона — найкраща фаворитка мого гарему.

Розлучення з Адуа супроводжували гучні скандали. Вона нібито відсудила в колишнього чоловіка понад $60 млн.

У січні 2003-го Ніколетта народила Лучано двійнят: дівчинку Аліче й хлопчика Ріккардо. Малий помер через кілька годин. У грудні пара офіційно побралася. Йому було 68, їй — 34.

— Я прекрасно жив із моєю дружиною й дочками, — ділився Паваротті. — Мені вдалося зробити фантастичну кар'єру. Зараз я вирішив почати нове життя з Ніколеттою. Переконаний, воно буде таке ж чудове, як і все в моєму минулому.

Він мріяв іще про сина, але планам завадила хвороба. В останні дні поруч із ним були старші доньки. Розчарований ставленням дружини, Паваротті за півтора місяця до смерті вирішив змінити свій заповіт. Здогадуючись, що виправлення будуть не на її користь, Ніколетта поїхала з донькою до США. Зателефонувала лікареві чоловіка — просила знайти папери на три нью-йоркські квартири.

— Вона сказала мені пошукати у сейфі. Але їх там не було, — згадував той.

Згодом від'їзд у тяжкий для чоловіка момент пояснювала своєю хворобою. Мовляв, у Нью-Йорку їй нібито довелося лікуватися від розсіяного склерозу.

Ніколетта таки добилася свого. У липні її адвокати надиктували знесиленому хворобою Паваротті другий заповіт, за яким уся нерухомість у Штатах відходила Ніколетті, а доньки одержували спадщину в Європі. Однак ті невдовзі надали духівницю, яку Паваротті власноруч склав у грудні 2006-го — згідно з італійськими законами. За цим документом, статок артист розділив між чотирма доньками. Друга дружина отримувала лише заміський будинок, половину ресторану й кінного комплексу. Коли ж співак підписував заповіт, пред'явлений Ніколеттою, нібито вже був не при здоровому розумі.

Суперечки через спадщину Паваротті тривали мало не рік. Зрештою 30 червні 2008-го адвокати обох сторін заявили пресі, що ті дійшли згоди й "все розділили чесно". Половина всього, що належало маестро, відійшла його донькам. Удова Паваротті Ніколетта Мантовані одержала 25% майна. Решта дісталася сестрі, близьким друзям і тим людям, із ким тенор працював упродовж своєї кар'єри.

474,2 мільйона доларів сягали статки Лучано Паваротті по його смерті п'ять років тому.

На вершині своєї популярності співак заробляв $60 млн на рік.

1935, 12 жовтня — Лучано Паваротті народився в місті Модена на півночі Італії в родині пекаря. З 9 років співає з батьком у місцевому церковному хорі.

1954-1960 — навчається співу в тенорів у Модені й водночас працює вчителем у початковій школі та страховим агентом. Дає кілька безкоштовних сольних концертів у містечках.

1961 — одружується зі співачкою Адуа Вероні, перемагає на Міжнародному конкурсі вокалістів, дебютує як оперний співак у Театрі Реджіо Емілія, виконавши партію Рудольфа в "Богемі" Джакомо Пуччіні.

1966 — стає всесвітньо відомим оперним співаком завдяки партії Тоніо в опері "Дочка полку" Гаетано Доніцетті. До 1992-го співає у Віденській державній опері й театрах Ковент-Ґарден у Лондоні й міланському Ла Скала.

1990-2005 — співпрацює з оперними співаками Пласідо Домінго й Хосе Каррерасом у проекті "Три тенори". Влаштовує благодійні концерти "Паваротті та друзі" разом із відомими рок— і поп-співаками. 10 лютого 2006-го востаннє виходить на сцену — у Турині, на церемонії відкриття XX зимових Олімпійських ігор.

2007, 6 вересня — помер від раку підшлункової залози у своєму будинку в Модені. Похований у сімейному склепі, поряд із батьками й сином.

 

Зараз ви читаєте новину «Паваротті не хотів, щоб на його похороні люди були в чорному». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути