четвер, 17 січня 2008 15:28

На Омелька проганяли кутю

21 січня, понеділок — преподобного Георгія чудотворця (1093), Григорія Затворника Києво-Печерського (ХІІ–ХІІІ) та Омеляна Сповідника (ІХ). В Україні колись святкували "роздвяний день", яким остаточно завершувалися тритижневі святки. Жінки прикрашали гребені стрічками, калиною та сухоцвітами, збиралися в когось за накритим столом. Парубки "проганяли кутю": стукали палицями в стіни хат, стріляли з рушниць та розбивали глечики, де була кутя, вигукуючи: "Геть, кутя, з покутя".

"Який Омелько, таке й літенько" — якщо вітер зі сходу, то буде спекотне літо, якщо з півдня — грозове.

22 січня, вівторок — святого Полієвкта, першого мученика місті Мелітіні (Вірменія), який постраждав за християнську віру в часи правління імператора Валеріана (253—259). Його шанують як охоронця клятв і договорів. "Корова закидає хвоста на спину — чекай вітру й опадів; увечері п"є багато води — на мороз".

23 січня, середа — святого Григорія, єпископа у візантійському місті Нісси (ІV ст.) і преподобного Маркіяна, чудотворця і пресвітера константинопольської Великої Церкви (V ст.). На "Григорія-літозазивача" за характером погоди намагалися передбачити літо: який Гриць, таке й літо, іній на стіжках — літо буде дощовим.

24 січня, четвер — преподобного Феодосія Великого, який 30 років прожив у Палестині, нібито в тій печері, де ночували волхви, які йшли поклонитися новонародженому Ісусові. Згодом преподобний Феодосій заснував у пустелі перший монастир або лавру. Переживши переслідування, ув"язнення, мирно почив у віці 105 років (529). Якщо січень холодний, то липень буде спекотний і грибів не буде до осені.

25 січня, п"ятниця — мучениці Тетяни та з нею в Римі постраждалих (ІІІ ст.). 1755 року граф Шувалов підписав указ про заснування Московського університету. Його матір звали Тетяною. На знак пошани до неї, імператриця Єлизавета посприяла, щоб указ було підписано саме цього дня.

В університетах Російської імперії на Тетянин день відзначали день студента.

Якщо на Тетяну дощ — чекай дощового літа, якщо сонячно — на ранній приліт із вирію птахів.

26 січня, субота — святих мучеників Єрмила та Стратоніка, яких за християнську віру втопили в Дунаї поблизу міста Сингидон (нині Белград, Сербія). "Якщо ясного дня з"являється лапатий та голкастий іній — чекай різкого похолодання і хуртовини".

27 січня, неділя — святої рівноапостольної Ніни (прибл. 280–335 роки), просвітительниці Грузії. Юність її пройшла в Єрусалимі, де у видінні Матір Божа наказала їй нести слово Боже до Іверії (Грузії) і вручила хрест із виноградної лози, що нині зберігається в Тбілісі. Рятуючись від переслідувань, св. Ніна прибула до Іверії. Тут уславилася як цілителька і навернула багатьох до християнської віри, в тому числі й царя Маріана та царицю Софію.

Пес лягає на сніг — невдовзі потеплішає, а коли валяється — завтра буде завірюха.

Зараз ви читаєте новину «На Омелька проганяли кутю». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути