четвер, 20 грудня 2007 18:17

"На макове зерня" меншає ніч і подовжується день

24 грудня, понеділок — преподобного Даниїла Стовпника (410–490). Він 33 роки провів на стовпі. По поради та зцілення до нього зверталися навіть візантійські імператори.

Цього дня заборонялося працювати гострими й ріжучими предметами. Не стригли волосся, нігті, не голилися, щоб не "засікти" здоров"я.

25 грудня, вівторок — святителя Спиридона Триміфунтського. Мав дар зцілювати невиліковно хворих і виганяти бісів. Його вибрали єпископом міста Триміфунта, брав участь у І-му Вселенському соборі. Молитвою припиняв дощі, в засуху — навпаки, зупиняв розливи рік, воскресав мертвих.

За народними уявленнями, Свиридон-Сонцеворот управляє сонцем і повертає його на літо, а зиму на мороз. "На макове зерня" меншає ніч і подовжується день. Цього дня в садку зрізують гілочку з кожного плодового дерева, садять у горщик із землею — що зацвіте до Нового року, те влітку й уродить. Звідки цього дня дме вітер, звідти він буде аж до весняного рівнодення. Протягом 12 наступних днів слідкували за погодою, вважаючи, що такою вона буде 12 наступних місяців.

26 грудня, середа — святих севастійських мучеників Евстратія, Авксентія, Євгенія, Мордарія та Ореста, що прийняли муки за Христа в часи імператора Діоктеліана (284–305) в Севастії (Вірменія).

Багато інею на деревах — наступного року буде багато меду. Якщо вночі буде іній — вдень не йтиме сніг.

27 грудня, четвер — святих мучеників Фірса, Левкія і Каллиника, які постраждали за християнську віру в Кесарії Віфінській у ІІІ ст. Язичницький жрець Каллиник побачив мужність і чудеса святого Фірса, прийняв християнство, за що був усічений мечем.

Якщо в грудні з"явилися снігурі — чекай суворої зими. Якщо снігурі пищать зранку — на відлигу.

28 грудня, п"ятниця — святителя Стефана сповідника, архієпископа Сурозького (VІІІ ст.). Прийнявши постриг, провів у пустелі 30 років. Був єпископом міста Сурожа (нині Судак у Криму). По смерті біля раки з його мощами відбувалися чудеса.

Колись цього дня наймали батраків: "Як прийде Степан, то кожен собі пан".

29 грудня, субота — пророка Агея, який був десятим із 12 малих пророків (500 р. до Р.Х.).

Якщо на Агея сильний мороз, то морози протримаються до Водохреща. Якщо цього дня на деревах іній, то святки будуть теплими.

30 грудня, неділя — пророка Даниїла та трьох юнаків: Ананія, Азарія та Мисаїла (600 р. до Р.Х.). За відмову поклонятися ідолу, їх кинули до палаючої печі. Проте ангел загасив полум"я, і юнаки залишилися неушкодженими. Розтлумачуючи сон царя Навуходоносора, пророк Даниїл сповістив про зміну царств і велич останнього царства — Царства Ісуса Христа.

Цього дня не можна нікого бити, бо обсиплють чиряки.

Зараз ви читаєте новину «"На макове зерня" меншає ніч і подовжується день». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути