четвер, 15 вересня 2022 00:46

Марія Каллас втратила голос через зраду коханого

Автор: GETTYIMAGES
  Оперна співачка Марія Каллас із чоловіком Батістою Менеґіні йдуть вулицею італійського містечка Портофіно в липні 1959-го. Виконавиця народилася 2 грудня 1923 року в Нью-Йорку в родині грецьких емігрантів. У юності фахівці помітили її потужне звучання голосу і трьохоктавний діапазон. Почали доручати найважчі оперні партії. Слава прийшла до Каллас 1949-го, коли вона впродовж одного тижня проспівала Брунгільду в вагнерівській ”Валькірії” й Ельвіру в ”Пуританах” Вінченцо Белліні. Це був подвиг, перевершити який не вдалося нікому. Наприкінці 1950-х у Каллас виникли серйозні проблеми з голосом, 1962 року вона залишила сцену
Оперна співачка Марія Каллас із чоловіком Батістою Менеґіні йдуть вулицею італійського містечка Портофіно в липні 1959-го. Виконавиця народилася 2 грудня 1923 року в Нью-Йорку в родині грецьких емігрантів. У юності фахівці помітили її потужне звучання голосу і трьохоктавний діапазон. Почали доручати найважчі оперні партії. Слава прийшла до Каллас 1949-го, коли вона впродовж одного тижня проспівала Брунгільду в вагнерівській ”Валькірії” й Ельвіру в ”Пуританах” Вінченцо Белліні. Це був подвиг, перевершити який не вдалося нікому. Наприкінці 1950-х у Каллас виникли серйозні проблеми з голосом, 1962 року вона залишила сцену

Найталановитішу співачку століття принижував чоловік

1959-й. Середземне море. Розкішна яхта "Крістіна": завдовжки 99 м, заввишки як п'ятиповерховий будинок. Усередині підлога, викладена мозаїкою, яка опускається і перетворює танцзал на басейн. Крани в каютах — із золота, поручні — зі слонової кістки. Подають вісім сортів чорної ікри, вина, сири. Є два перукарі та три шеф-кухарі. Публіка теж відбірна. На борту вшосте присутній колишній британський прем'єр-міністр Вінстон Черчилль.

Серед відпочивальників — оперна діва 35-річна Марія Каллас. Вона на піку кар'єри, немає такого театру з найкращих у світі, де вона не виступала б. Її вважають найталановитішою співачкою ХХ ст. Називають божественною. Глядачі стоять по чотири дні в черзі, щоб купити квитки на виставу. До відпочинку на "Крістіні" все її життя було присвячене роботі, нічого іншого не існувало.

"Моя робота — це одиночне плавання. Я мала бути самотня, щоб виконувати її. Я не могла навіть захворіти, бо підміни не було. Директори театрів казали: Каллас не можна замінити ніким, — згадувала в інтерв'ю. — І я змирилася, звиклася з цим. Але, з іншого боку, як приємно було б повернутися додому в тепло й комфорт близької людини. І я вважала, що в мене така людина є — це мій чоловік. Але я помилялася".

За старшого на 28 років італійського промисловця Батіста Менеґіні вона вийшла заміж 1949-го. Він дав їй гроші, почуття захищеності, просував її кар'єру, обожнював. Вона по-своєму любила його: як батька, як брата.

1957 року зустрічає "золотого грека" Аристотеля Онассіса — мільярдера й судновласника. Він обдаровує її квітами, влаштовує бали. Негарний, майже сивий, нижчий від Марії на пів голови, старший на 16 років, ще й одружений. Але найгірше — він бабій. Колекціонує знаменитих жінок. Ширяться чутки, що він заплатив за ніч з аргентинською першою леді Євою Перон $10 тис. — понад $100 тис. на нинішні гроші.

Марія Каллас закохується в нього. Пристрасно. Таке з нею вперше в житті. Її підкорює сила, дика енергія, харизма, впливовість Онассіса. Він вмовляє на круїз на "Крістіні". На яхті присутні й другі половинки Марії й Аристотеля. Їм доводиться з приниженням спостерігати, як закохані не приховують своїх почуттів, забуваючи про порядність і сором.

Онассіс не відходить від Каллас ні на крок, вони постійно танцюють разом. Ночі проводять разом. Чоловік оперної співачки сподівається, що роман дружини згасне після подорожі. Тіна Онассіс застає коханців на гарячому, подає на розлучення.

Марія закидає музику та сцену. Весь час проводить біля Аристо, так його називає. На фото та відео того періоду вона світиться від щастя, її очі блищать, усмішка видає розквітлу в зрілому коханні жінку. Друзі дивуються: строга, інколи навіть моралістка, сором'язлива Марія невпізнанно змінюється. Онассіс стає першим чоловіком, який показує їй, яким може бути задоволення від фізичного боку стосунків.

— Я належу йому абсолютно, як цнотливиця. Для мене все вперше, — зізнається подрузі.

Мільярдер обіцяє одружитися та подарувати на весілля острів Скорпіос, де вони проводять відпустки. Онассіс має гроші й владу. Та хоче суспільного визнання. Каллас вводить його в королівські та герцогські доми. Марія так кохає Аристо, що погоджується на аборт, на якому наполягає Онассіс. Мовляв, у нього й так досить спадкоємців: має доньку й сина. Коханці починають сваритися.

— Заткнися, співачка з нічного клубу! — Аристотель принижує жінку при друзях.

Коли під час виступу в "Ла Скала", в неї зникає голос, "заспокоює": "Ти порожнє місце".

Змушує Каллас вкласти гроші в будівництво вантажного судна. Воно тоне. Витиснувши з жінки всі соки, Аристотель покидає Марію.

— Я почувалася зірочкою, яку він намалював на своєму літаку на згадку про те, що збив ще одного супротивника, — плаче Каллас.

1968-го вона дізнається з газет, що Онассіс одружився із вдовою американського президента Жаклін Кеннеді. Весілля відгуляли на острові Скорпіос.

"Марія була у відчаї. Обожнювала його всім серцем, всією душею і відчайдушно хотіла стати його дружиною, — розповідала авторам документального фільму "Божественна Марія Каллас" секретарка співачки Надя Станшаф. — Не могла зрозуміти, як близька людина зрадила її так жорстоко. Їй так боліло, що не могла навіть описати це словами. Вона так і не оговталася від цього удару".

Онассіс уже мав танкерний флот, гральний бізнес у Монте-Карло, $500 млн на рахунках. А тепер купив найвідомішу жінку світу. Накинув на неї оком, ще коли була заміжня. Ненавидів клан Кеннеді й хотів забрати Жаклін собі.

Американка береться активно тринькати гроші Онассіса. Може за 10 хв. у крамниці потратити $100 тис. За місяць Онассіс приходить до Каллас. Розказує, що шлюб із Жаклін — по розрахунку. Співачка відновлює стосунки з ним. Їй знову хочеться жити.

На Онассіса ж звалюються біди: гине син, донька виходить заміж за старого ловеласа з чотирма дітьми, дружина за рік витрачає $20 млн. Він швидко гасне і вмирає.

Оперна діва усамітнюється у своїй квартирі в Парижі. Не бере слухавки від друзів. Якось секретарка застає її за прослуховуванням власної платівки.

— Каллас вже не співатиме так, — сумно каже Марія.

Помирає 16 вересня 1977-го від інфаркту в 53 роки. На могилу на паризькому цвинтарі Пер-Лашез приносять величезний букет від Аристотеля. Він заповів подарувати їй ці квіти після смерті. Урну з прахом викрадають. Знаходять і розвіють попіл над Егейським морем.

Схудла на 36 кілограмів

Марія Каллас була "важкою жінкою", за її ж словами. Колеги називали її гіпопотамом і жахливо товстою.

— Ну то й що? Я ж висока — 1,74 метра, — не зважала вона.

Одного разу її партнер по сцені Тіто Гоббі запропонував зважитися після обіду в ресторані. Ваги показали майже 91 кг. Після цього жінка стала мовчазною.

"Я стала такою важкою, що навіть мій вокал став важким, — зізналася другу 1953-го. — Я втомлююся, надто сильно пітнію, мені важко рухатися. То ж я подумала: я все життя вчилася виправляти речі в музичному плані, то ж чому б мені не сісти на дієту, щоб виглядати презентабельніше".

За півтора року вона схудла на 36 кг. Тепер її називали найкрасивішою жінкою на сцені, дивовижною, стрункою, разючою жінкою, яка напрочуд елегантно рухається. Поширювалися чутки щодо методу схуднення. Казали, що Каллас проковтнула глисти. А одна римська макаронна компанія стверджувала, що вона їла їхні "фізіологічні макарони". Каллас подала на них до суду. Журналістам розповіла, що досягла результату, бо харчувалася переважно салатами й курятиною.

"Газету по-українськи" можна передплатити онлайн на сайті Укрпошти за "ковідну тисячу"

Зараз ви читаєте новину «Марія Каллас втратила голос через зраду коханого». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути