четвер, 08 липня 2021 06:31

Людмила Павличенко розстрілювала ворогів через щілини броньовика

Автор: SPRINT-OLYMPIC.RU
  Людмила Павличенко познайомилася зі снайпером Олексієм Киценком під час оборони Севастополя у грудні 1941-го. Називала Леонідом, бо ім’я Олексій асоціювалося з першим неблагополучним чоловіком
Людмила Павличенко познайомилася зі снайпером Олексієм Киценком під час оборони Севастополя у грудні 1941-го. Називала Леонідом, бо ім’я Олексій асоціювалося з першим неблагополучним чоловіком

— Джентльмени, мені 25 років. На фронті я знищила більш як 300 фашистів. Чи не здається вам, що ви занадто довго ховаєтеся за моєю спиною? — виступає снайперка Червоної армії Людмила Павличенко в Чикаго наприкінці 1942‑го. Агітує за відкриття другого фронту в Європі. Щоб американські війська почали бойові дії проти Німеччини та її союзників на західній частині континенту. Це послабить профашистський блок і допоможе радянським військам перемагати на східному фронті.

Початок німецько-радянської війни застав студентку історичного факультету Київського університету Людмилу Павличенко в Одесі. Проходила практику в бібліотеці та працювала над дипломною роботою про Богдана Хмельницького. Попросилася снайпером на фронт, бо в Києві займалася на стрілецьких курсах. Увечері 24 червня 1941‑го вже була в потязі, який прямував до кордону з Румунією — союзницею Німеччини.

"Ешелон іноді стояв довго. Нас годували. Але ніхто нічого не пояснював, не розповідав про пункт призначення, — писала у книжці "Я — снайпер. В боях за Севастополь і Одесу" Людмила Павличенко. — Говорили лише, що їдемо на фронт. Молодь у нашому вагоні гарячкувала: "Ми не встигнемо! Фашистів поб'ють без нас!"

До місця призначення прибувають серед ночі. Розміщуються в лісі, вдалині чути кулеметні черги. Жінку хочуть перевести в санітари, але вона протестує. Видають лопату і гранату, відправляють рити окопи. На початку липня починають відступати до Одеси.

— А щоб ви провалилися! Чого не захищаєте нас, не відбиваєтеся від ворога? — бідкаються селяни, в яких горять пшеничні поля та розбомблені хати.

Людмила Павличенко сидить в окопі з гранатою. У другій половині липня осколок снаряда ранить солдата поруч і він віддає "трьохлінійку". Пізніше дають снайперську гвинтівку Мосіна. Вперше використовує її в селі Біляївка — тепер Одеський район. Командир просить знищити двох офіцерів за 400 м. Одного вбиває з третьої спроби, другого — з четвертої.

— Люся, — каже комбат, дивлячись у ­бінокль, — патрони все-таки потрібно берегти. Сім штук на двох фашистів — це багато.

На допомогу румунам підходять німці з потужною артилерією, яка переважає радянську. 19 серпня снаряд вибухає за 2 м від снайперки, відкидає на дно траншеї й засипає землею. Приходить до тями в госпіталі в Одесі. Погано чує, болять суглоби та хребет. Отримує листи від батьків і сестри, яких з Києва евакуювали на Урал.

"Встигла насолити румунам і німцям, побувала на передовій, — відписує. — Вони, гади, присипали мене землею. Якщо не вб'ють, буду в Берліні. Хочу відлупцювати німців і повернутися до Києва. Розрахунок у мене простий — тисяча фашистів. Словом, не сумую".

Коли вбиває 100, викликають у штаб дивізії та вручають іменну гвинтівку. Біля села Татарка поблизу Одеси отримує осколкове поранення в голову. Після операції відправляють в одеський порт. Звідти теплоходом до Севастополя.

Дають звання старшого сержанта й завдання сформувати підрозділ снайперів. Ходять на передову та знищують німецьких офіцерів. Якось захоплюють штаб з документами й листами.

— Вперше бачу жінку з трубкою, — молодший лейтенант Олексій Киценко підходить до Людмили Павличенко. Вона відпочиває на поваленому дереві й курить подаровану місцевим єгерем люльку. Курить з початку війни — "знімає нервове напруження".

Військовий — високий, стрункий, широкоплечий, з блакитними очима й темно-русявим волоссям. Він з Донецька. Призначили командиром роти, прийшов знайомитися з особовим складом. Сподобався снайперці.

Павличенко виконує надскладні завдання. У грудні 1941‑го через щілини-віконця бронетранспортера, який рухається, розстрілює екіпаж. Це помічають з командного пункту, й позицію воячки накривають артилерійським вогнем.

"Важкий снаряд розірвав повітря, підняв угору грудки землі, гілки, уламки дерев, опале листя. Немов гаряча лапа величезного звіра штовхнула мене в праве плече. Гострий біль пронизав праву лопатку. Настала темрява, — писала у спогадах. — Прокинулася від холоду. Крона акації, розщепленої снарядом, упала і притиснула мене до землі. Не давала піднятися".

Втрачає кров, паморочиться голова й починаються видіння.

— Люся, не вмирай! Я прошу тебе! — приводить її до тями Олексій Киценко. Виносить на руках до позицій. Автомобілем командира полку везе в госпіталь, який розгорнули у штольнях.

Через велику втрату крові її хочуть відправити в тил, але Киценко просить залишити. Переконує, що кров здасть разом з солдатами. Два тижні Павличенко лежить у госпіталі. Рятівник навідується, приносить трофейний бельгійський шоколад.

Після виписки Олексій Киценко везе Людмилу до своєї землянки. В ній накритий полотняною скатертиною стіл, гільза від снаряда з зеленими пагонами ялівцю і гілкою клена з жовто-червоним листям. На тарілках тонко нарізаний чорний хліб і ковбаса, відкрита тушонка, варена картопля в казанку, фляга з горілкою.

— Сьогодні — особливий день, Люся, — урочисто каже він, зриває з гілки листок і простягає. — Пропоную тобі руку і серце.

Вона погоджується та починає жити з на 11 років старшим командиром. Зізнається, що з ним уперше відчуває взаємне кохання. Подають рапорт командуванню на шлюб. Однополчани жартують про весільні торжества. Та не до них. Німці рвуться у Севастополь, щоб відзначати настання 1942‑го в місті.

Людмила повертається із тривалих засідок і в будь-який час доби має на буржуйці бак з гарячою водою, чашку з солодким чаєм, свіжу сорочку та нари, застелені байковою ковдрою. За потреби ординарець командира отримує на кухні і приносить обід або вечерю.

Початок березня 1942‑го теплий. Людмила з Олексієм виходять поснідати на свіжому повітрі. По них починають гатити далекобійні гармати. Осколки потрапляють у тіло командира, який прикриває снайперку. Солдати допомагають відвезти кіньми на возі до хірурга.

"Що сталося далі, не пам'ятаю. Прокинулася в якійсь кімнаті на вузькому ліжку, — згадувала Людмила Павличенко. — Молода медсестра дала мені склянку з рідиною, що мала сильний запах валер'янки. Попросила випити до дна, і я виконала її прохання. Перебувала в туманному стані. Наступного дня все скінчилося, він помер у мене на руках".

Коли труну опускають у могилу, солдати стріляють залпами з гвинтівок і автоматів, офіцери — з пістолетів. Командир полку питає Людмилу Павличенко, чому не салютує.

— Не артистка я, щоб у повітря стріляти, — відповідає. — Мій салют буде по ворогах. Обіцяю вколошкати ще сотню.

309 ворогів застрелила під час бойових дій Людмила Павличенко з червня 1941-го по липень 1942 року. Під Одесою — 187, решту — в Криму. Серед убитих — 36 снайперів. Для полювання на неї під Севастополем залучали кращих стрільців Німеччини, але вона їх перемогла. Стала найуспішнішою жінкою-снайпером в історії.

Американець написав пісню "Міс Павличенко"

1916, 12 липня — в місті Біла Церква — нині райцентр Київської області, в сім'ї слюсаря Михайла Бєлова народилася донька Людмила.

1930 — батько отримує посаду в апараті ГПУ в Києві та перевозить сім'ю. Під час навчання в 10‑му класі вечірньої школи Людмила працює шліфувальницею на заводі "Арсенал".

1932 — виходить заміж за Олексія Павличенка й народжує сина Ростислава (1932–2007). Розлучається.

1937 — вступає на історичний факультет Київського університету. Займається стрільбою.

1941 — бере участь у боях в Молдові, в обороні Одеси та Севастополя. Виходить заміж за снайпера Олексія Киценка. Він гине за два місяці.

1942, червень — отримує поранення. Лікується на Кавказі. Входить у радянську делегацію до США. Зустрічається з президентом США Франкліном Рузвельтом. Американський співак Вуді Ґатрі пише про неї пісню "Міс Павличенко".

1943 — за зібрані людьми пожертви в Канаді та Великій Британії купує рентгенівські апарати для Червоної армії. Працює інструктором поблизу Москви. Отримує звання Героя Радянського Союзу.

1945 — закінчує Київський університет і стає науковим співробітником штабу Військово-морського флоту СРСР у Москві.

1956 — працює в комітеті ветеранів війни. Зустрічається з Елеонорою Рузвельт, з якою листується від 1943‑го.

1974, 10 жовтня — помирає від інсульту в Москві, ховають на Новодівичому цвинтарі.

Зараз ви читаєте новину «Людмила Павличенко розстрілювала ворогів через щілини броньовика». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути