Ексклюзиви
четвер, 14 липня 2011 18:35

Лампочка світить сто одинадцятий рік

Автор: фото із сайта www.dailymail.co.uk
  110-річна лампочка з пожежної частини в американському містечку Лівермор, штат Каліфорнія, під постійним відеоспостереженням. Науковці припускають, що вона не згоріла, бо її майже ніколи не вимикали
110-річна лампочка з пожежної частини в американському містечку Лівермор, штат Каліфорнія, під постійним відеоспостереженням. Науковці припускають, що вона не згоріла, бо її майже ніколи не вимикали

110 років найстарішої на планеті лампочки відзначили жителі американського містечка Лівермор, штат Каліфорнія. Вона досі світить у пожежній частині №6 на Іст Авеню.

Лампочку подарував пожежникам 1901-го власник енергетичної корпорації Денніс Бернал. Відтоді вона припиняла світити лише тричі. Уперше 1903 року, коли її перевезли в іншу будівлю. 1937-го — у приміщенні пожежної частини під час капітального ремонту. У Книзі рекордів Гіннеса зафіксували, що найдовше лампочка не світила близько тижня 1976 року. Тоді під наглядом поліцейських і рятувальників її перевезли в теперішню пожежну частину. Перші 75 років на лампочку подавали напругу 110 В.

— Із 1976 року її підключили до окремого джерела живлення. Зараз на лампочку подають напругу у 120 вольт. Відтоді працює без перебоїв, — говорить Френк Маул, електрик з Лівермора.

Раніше потужність лампочки була 60 Вт. Тепер знизилася до 4 Вт і світить. Дослідити її приїжджали вчені з усього світу. Однак жоден не зумів точно пояснити причини її "довгожительства". Припускають, що досі світить, бо за всю історію її майже не вимикали. Висить над вантажівками на висоті понад 4 м. Перебуває під постійним відеоспостереженням. Пожежники нікому не дозволяють торкатися її.

— Вона світила, коли мої дідусь і бабуся були дітьми, — каже Стів Банн, який стереже лампочку-рекордсменку. — Для нас вона безцінна. Хоча  пропонували за неї 5 тисяч доларів.

Найгучніше відзначали 100-річчя лампочки. У програмі були виступи трьох оркестрів. Вони виконували музику початку XX ст. та сучасного рок-гурту.

Лампочку з Лівермора виготовила у 1890-х електрична компанія з міста Шелбі у штаті Монтана. Її розробив Адольф Чейлет. Він конкурував із Томасом Едісоном, який розробив першу у світі лампу розжарювання.

Зараз ви читаєте новину «Лампочка світить сто одинадцятий рік». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути