субота, 31 березня 2012 11:57

Корній Чуковський сам поклав у труну свою доньку

Автор: фото з сайта www.russkiymir.ru
  Корній Чуковський із дружиною Марією та найстаршим сином Миколою, Петроград, 1914 рік
Корній Чуковський із дружиною Марією та найстаршим сином Миколою, Петроград, 1914 рік

Письменник Корній Чуковський із дружиною Марією та трьома дітьми влітку

1916-го повертався потягом із дачі з фінського містечка Куоккала до Петербурга. Дорогою занедужав син — 12-річний Микола. Піднялася температура. Він вередував, плакав, стогнав.

Щоб якось заспокоїти дитину, батько почав розповідати йому казку, яку зімпровізував під ритм гуркоту коліс:

"Жил да был

Крокодил.

Он по улицам ходил,

Папиросы курил.

По-турецки говорил —

Крокодил, Крокодил Крокодилович!"

Хлопець заспокоївся, заусміхався. Казкою захопилися 9-річна Ліда та 6-річний Борис. Діти сміялися, плескали в долоні й просили розповісти ще про пригоди сміливого хлопчика Вані Васильчикова, який переміг Крокодила.

Корній Чуковський доти нічого не писав для дітей. Був журналістом, писав літературно-критичні статті, досліджував творчість Миколи Некрасова та поетів Срібного віку. Але після "Крокодила" діти вимагали нових і нових казок. Одна за другою з'являються "Тарганисько", "Мийдодір", "Муха-Цокотуха", "Чудо-дерево", "Бармалей", "Телефон", "Федорине горе", "Айболить".

— Мені завжди було прикро через це, — говорив Корній Іванович. — Я написав 12 книжок, і ніхто не звернув на них жодної уваги. А "Крокодил", якого я створив жартома, зробив мене знаменитим письменником. Боюся, на моєму пам'ятнику, коли помру, напишуть "Автор "Крокодила".

Казки Чуковського в перші роки більшовицької влади видавали багатотисячними накладами й миттю розкуповували. Магазини прохали видавництва друкувати додаткові тиражі. Однак ніхто не знав, яких нервів вартувало Чуковському публікувати свої казки. Партійні редактори чіплялися до кожного слова, знаходили в дитячих віршиках політичні натяки. Змушували автора багато чого замінювати й переробляти. 1928-го в газеті "Правда" казку "Крокодил" розкритикувала вдова Володимира Леніна, головний педагог Радянського Союзу Надія Крупська. "Что вся эта чепуха обозначает? — писала вона. — Какой политический смысл имеет? Какой-то явно имеет. Но он так заботливо замаскирован, что угадать его довольно трудновато. Я думаю, что "Крокодила" нашим ребятам давать не надо не потому, что это сказка, а потому, что это буржуазная муть".

Після цієї статті Чуковського почали критикувати на всі заставки. 1929-го загальні збори батьків кремлівського дитсадка затаврували "Муху-Цокотуху" як "восхваляющую мещанство и кулацкое накопление". "Плутанину" звинувачували в тому, що вона свідомо задурює дітям голови. А через рядки " Рыбы по полю гуляют, жабы по небу летают " у малюків виникає спотворене уявлення про світобудову. Наприкінці 1929-го книжки Корнія Чуковського почали вилучати з бібліотек, а нові — заборонили видавати. Перестали друкувати й інші його твори.

Безробітний, доведений цькуваннями й злиднями до розпачу письменник друкує в "Литературной газете" публічне зречення своїх книжок: "Я писав погані казки. Визнаю, що вони не годяться для будівництва соціалістичного ладу. Тепер я не можу писати ні про яких "крокодилів", натомість хочу розробляти нові теми. Серед книжок, які я намітив для своєї "п'ятирічки", перше місце посідає тепер "Весела колгоспія". Вона так і не з'явилася.

— Я вчинив так підло, що не міг більше писати щось для дітей, — говорив автор.

У цей час на кістковий туберкульоз занедужала його менша донька — 11-річна Марія. Хвороба стрімко прогресувала. Корній Чуковський казав, що це йому покарання за те, що зрікся своїх віршів. Переконував себе, що дівчинка незабаром одужає. Розважав її, як міг, читав книжки, писав для неї казки. Восени 1930-го Чуковські повезли Марію лікуватися до Криму до дитячого кістково-туберкульозного санаторію. Через рік у серпні Марії, здавалося, полегшало, і батьки перевезли її з санаторію до орендованої квартири. Та у вересні дівчинці знову стало зле. "Намагається бути веселою — але надії на одужання вже немає жодної", — занотував Чуковський у щоденнику. Марія бачила, що батько тішиться, коли вона всміхається. Тож просила його знову й знову читати вірші. Уночі 11 листопада 1931-го Чуковський чергував біля доньчиного ліжка.

— Полежав би. Ти ж стомився, — прошепотіла дівчинка.

Вона почала було розповідати батькові сон, але так і не закінчила. "Лежить рівненька, серйозна й дуже чужа, — записав. — Але руки витончені, шляхетні, одухотворені. Ніколи ні в кого не бачив таких". Марії зробили кипарисову труну. Батько сам поклав туди доньку.

Він переживе смерть іще двох своїх дітей. 1941-го син Борис пішов добровольцем на фронт і загинув під Можайськом. 1955-го померла дружина. 1965-го раптово відійшов старший син Микола, письменник і перекладач. Чуковського рятувала робота. За хрущовської "відлиги" його казки знову почали видавати. Він стає всенародним улюбленцем, головним казкарем Радянського Союзу. На своїй дачі в Передєлкіному під Москвою письменник влаштовує зустрічі із сусідськими дітьми, читає вірші, запрошує відомих людей. Відрізав шмат землі від своєї дачної ділянки й побудував там дитячу бібліотеку — бо дійшов висновку, що діти замало читають. Мав іще один план: "Хочу до кінця життя побудувати ще дитсадок". Але — не встиг.

20

віршованих казок написав Корній Чуковський з 1916-го по 1946 роки. Твори Чуковського видавали понад 800 разів, перекладали багатьма мовами. 1962-го за досягнення в галузі літератури йому присвоїли почесне звання доктора літератури Оксфордського університету. Того ж року отримав Ленінську премію.

 

1882, 31 березня — Корній Чуковський (Микола Корнейчуков) народився у Санкт-Петербурзі. Батьком хлопчика був студент Еммануїл Левенсон, у будинку якого працювала служницею його мати — полтавська селянка Катерина Корнейчукова. Батьки Чуковського прожили разом три роки, у них була старша дочка Марія. Невдовзі батько покинув їх і одружився, а Катерина з дітьми переїхала до Одеси.

1898 — виключений із п'ятого класу одеської гімназії, коли за царським указом навчальні заклади "звільняли" від так званих "кухарчиних дітей" — "низького" походження. Подальші два роки вчиться самотужки, вивчає англійську та французьку мови. У 1901-1902 роках працює журналістом в "Одесских новостях".

1903 — одружується з Марією Ґольдфельд. Як кореспондент "Одесских новостей" їде працювати до Лондона. 1904-го, 1907-го, 1910-го, 1920-го народжуються діти Микола, Лідія, Борис, Марія. 1905-го під час революції повертається до Росії, видає в Петербурзі сатиричний журнал "Сигнал". У 1906 — 1916 роках живе з родиною у фінському містечку Куоккала. Працює як перекладач і літературний критик.

1918 — очолює англо-американський відділ видавництва "Всесвітня література" у Петрограді. Пише віршовані казки для дітей "Крокодил" (1916), "Мийдодір" (1923), "Муха-Цокотуха" (1924), "Бармалей" (1925), "Айболить" (1929).

1933 — виходить книжка "Від двох до п'яти", у якій Чуковський записав свої спостереження за дітьми та їхньою словесною творчістю.

1969, 28 жовтня — помер від вірусного гепатиту, похований у Передєлкіному під Москвою, де жив на дачі останні роки

Батька пережила лише донька Лідія (1907-1996) — письменниця й дисидентка.

 

Зараз ви читаєте новину «Корній Чуковський сам поклав у труну свою доньку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

14

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути