середа, 04 травня 2011 19:36

Коко Шанель любила запах чистого тіла

Автор: фото із сайта www.perfumeprojects.com
  Замість химерного флакона для ”Шанель №5” Коко запропонувала простий, прозорий, схожий  на ”чоловічий”, — щоби було видно золотаву рідину всередині.  Фото 1921 року. Сьогодні що 30 секунд у світі купують флакон цих парфумів. А за рік, як підрахували у французькому уряді, продають  на понад 100 мільйонів доларів
Замість химерного флакона для ”Шанель №5” Коко запропонувала простий, прозорий, схожий на ”чоловічий”, — щоби було видно золотаву рідину всередині. Фото 1921 року. Сьогодні що 30 секунд у світі купують флакон цих парфумів. А за рік, як підрахували у французькому уряді, продають на понад 100 мільйонів доларів

"Якщо від жінки пахне поганими парфумами, у неї немає майбутнього", — любила цитувати поета Поля Валері французька модельєрка Коко Шанель (1883–1971).

До 1920-го жінки парфумилися, щоби приховати запах немитого тіла. Виливали на себе їх стільки, що іноді встояти поруч було годі. А все тому, що парфуми були нестійкі, бо робили їх із природних компонентів, які швидко вивітрювалися. Тому пані й панни воліли, щоб запах тримався якнайдовше. Від жінки могло пахнути або трояндою, або жасмином, або фіалкою — поєднувати кілька квіткових запахів іще не вміли.

Коко Шанель, яка вже встигла створити коротку чорну сукню, з'явитися в опері стриженою і заснувати дім моди, любила просто запах чистого тіла. Вона вирішила створити парфуми, які мали б її ім'я і пахли не як квітка, а як жінка. У цей час Коко була закохана в молодшого від неї на 11 років російського князя Дмитра Романова. Він познайомив її із колишнім придворним парфумером царської сім'ї Ернестом Бо. Той працював у центрі парфумерної промисловості того часу, французькому місті Ґрасс, і вже вмів використовувати альдегіди — синтетичні речовини. Вони надавали композиції складного, невизначеного аромату, який міг триматися годинами. Зникла потреба виливати на себе цілий флакон. Цього і прагнула Коко. Вона попросила Ернеста Бо створити для неї нові парфуми.

Робота тривала кілька місяців. Нарешті Бо представив Шанель 24 варіанти. Коко понюхала десяток і вибрала той, що найбільше сподобався. Вона попросила додати трохи конвалії. Парфуми назвали просто за номером пробного флакона — №5. Вони містили 80 складників.

Спочатку "Шанель №5" Коко просто роздаровувала світським дамам. Коли ж про новий аромат заговорив мало не весь Париж і він став мрією кожної жінки, влаштувала презентацію. То було 90 років тому — 5 травня 1921-го.

— Мої парфуми — для сучасної жінки, яка їздить автомобілем, грає в теніс, не боїться засмагати на свіжому повітрі, — сказала модельєрка. — А водночас неповторна, розкішна і вишукана.

Парфумерну композицію аромату "Шанель №5" не змінювали із 1921-го. Навіть троянди, екстракт яких також входить до складу цих парфумів, досі вирощують на тій самій французькій фермі.

1954-го журналіст запитав у американської кінозірки Мерилін Монро, що вона вдягає, коли лягає спати.

— Кілька крапель "Шанель №5", — відповіла та.

Після того продали кілька мільйонів флаконів.

Наприкінці 1960-х "Шанель №5" рекламувала французька акторка Катрін Деньов. Тепер — Одрі Тоту.

У СРСР "Шанель №5" офіційно почали продавати 1969-го. Коштували шалено дорого — 100 крб за 20 мл. Тому радянські жінки здебільшого користувалися парфумами "Красная Москва".

Зараз ви читаєте новину «Коко Шанель любила запах чистого тіла». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

5

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути