пʼятниця, 04 травня 2018 00:25

Ганна Барвінок віддала вінчальну квітку Тарасові Шевченку

Автор: WWW.ENCYCLOPEDIAOFUKRAINE.COM
  Олександра Білозерська народилася в козацько-дворянській сім’ї Михайла та Мотрони Білозерських. По материній лінії була нащадком гетьмана Павла Полуботка. Рано залишилася без батька. Мати хотіла видати Олександру за військового, чином не нижче майора
Олександра Білозерська народилася в козацько-дворянській сім’ї Михайла та Мотрони Білозерських. По материній лінії була нащадком гетьмана Павла Полуботка. Рано залишилася без батька. Мати хотіла видати Олександру за військового, чином не нижче майора

"Куліш був пристрасний і нетерплячий, хотів неодмінно домогтися її освідчення. Але не міг. Коли виїжджав від нас для подорожі Київською губернією, просив прийняти його портрет на згадку. Вона взяла і зашарілася. Ручки тремтіли. Полюбувалась ним, здихнула і вернула. Мати на перешкоді. Виїхавши від нас, за ворітьми поламав його й викинув у рівчак", — розповідає в спогадах журналіст Василь Білозерський (1825–1899) про свого приятеля письменника Пантелеймона Куліша.

Згадує, як письменник залишав хутір Білозерських Мотронівку — тепер село Оленівка Борзнянського району на Чернігівщині.

Уперше Куліш потрапив сюди 24-річним 1843-го і закохався в на дев'ять років молодшу Олександру Білозерську. "Її брови закарбувалися в моїй пам'яті", — писав друзям. Через рік пропонував одружитися. Вона відмовила через настанови матері Мотрони. Та хотіла знатного заможного чоловіка для доньки.

— Ви не бажаєте, щоб я вийшла заміж за Пантелеймона Олександровича. Я з вашої волі не вийду. Але ніхто інший не буде моїм чоловіком, — заявляє Олександра.

Її коханий живе в Петербурзі, викладає в університеті. Кілька разів пише матері дівчини. Доводить своє бажання одружитися. Листується з її братом і розпитує про неї. Для того щоб приховати ім'я коханої, називає її "Господарські Здібності". У Мотронівці підмітив, що вона вправно справляється з побутом та куховарить.

"Для женитьби я повинен буду відмовитися від літературних моїх підприємств, які становлять відраду в моєму житті, — нотує в серпні 1846-го в щоденнику Пантелеймон Куліш. — Замість видання народних пісень, літописів, антиків я буду робити дітей. Замість допомоги добрим трудівникам я буду піклуватися домашніми клопотами. Я жахаюся думок про таке існування, але — ще 20 годин тому я мріяв про щастя жити сім'янином. Бідна я людина".

Він захоплюється іншими дівчатами. Однак ненадовго. Розстається через їхній "бідний внутрішній світ" і байдужість до української культури та фольклору. 1846 року отримує стипендію академії наук й вирушає за кордон у наукове відрядження для ­вивчення слов'янських мов. Завертає до Мотронівки.

"Даремно я запевняв себе цілий рік, що не люблю Саші, — пише тоді до щоденника. — На хуторі я відчув, що ніхто вже не дасть моїй душі таких відчуттів. Шкода було втратити дівчину настільки лагідну, настільки добру, настільки піднесено чисту. Я зважився утримати її за собою. Саша буде кращою жінкою мені".

Мотрона Білозерська дає згоду і береться за підготовку весілля. Сусіди говорять, що шлюб не буде щасливим. Посилаються на погані прик­мети — підозріло згоріла кухня Білозерських. Потім на хаті луснув димар.

— Буде нещастя, — бубонять баби, коли після весілля молода хоче віддячити бояринові Тарасу Шевченку і віддає свою вінчальну квітку. Це категорично забороняється.

"Пантелеймон Олександрович не хотів святкового бенкету з нагоди весілля, — згадувала пізніше Олександра Білозерська-Куліш. — Мама і я сама хотіла в останній раз із сусідами побачитися і попрощатися. Він хотів поїхати за кордон тихо. Це було б краще — ми б втекли з-під арешту".

Молодята приїжджають до Варшави. Там чекають, поки зроблять закордонний паспорт брату Миколі Білозерському, який мандрує з ними. У квітні Пантелеймона Куліша арештовують за зв'язки з Кирило-Мефодіївським товариством. Везуть до Петербурга. Він більше хвилюється про Олександру, ніж за себе. Вона їде слідом за чоловіком.

"Я б волів здуріти і забути, що вона існує", — пише в листі до знайомого поета Петра Плетньова про дружину. Тоді ж в Олександри стається викидень. Відтоді вона не може мати дітей.

За вироком суду подружжя три роки живе в Тулі. Жінка господарює за власні кошти. Куліш як засланець працює чиновником без зарплати.

"Это была красивая и типичная малорусская пара, влюб­лённая друг в друга. Они жили в доме наших знакомых, на окраине городе, слишком замкнуто и буквально нигде не бывали. Даже избегали знакомства с семьёю хозяина, военного топографа. Жили они с одною служанкою-хохлушкою, вывезенною из хутора Белозерских. В канцелярию он не ходил, любил гулять в поле, на выгоне — один или с женою — за кладбищенской церковью. Сердился, когда праздные люди из местной интеллигенции искали случая посмотреть на учёного чудака, избегавшего общества. Тогда он вместо отдыха стал заниматься столярною работою и выходил на выгон реже. Очень радовался он встрече и случаю побеседовать с земляком".

Після звільнення родина так само живе в Петербурзі. Коли укладач буковинського альманаху Олександр Барвінський просить вислати оповідання Ганни Барвінок, Куліш відповідає за неї: "Пані моя не має часу писати — вибачайте".

Пантелеймон Куліш починає цікавитися іншими жінками — веде переписку і зустрічається для обговорення творів. На дружину не зважає. Найвідоміші його романи — із письменницею Марко Вовчок і дружиною поета Леоніда Глібова Параскою. Олександра залишає його й переїжджає до Мотронівки. Через кілька років Куліш розчаровується в інших і повертається до дружини.

"Чи всім так дається в молодості три роки обопільної гарячої любові, — пояснювала Ганна Барвінок свою терплячість в одному з листів 1905‑го. — І тепер ще цей запал любові не згас. Тому я так довго живу, що є горючість життя, є фундамент — спогади минулого".

Назвала хутір на честь чоловіка

1828, 5 травня — народилася Олександра Білозерська на хуторі Мотронівка поблизу Борзни — тепер райцентр на Чернігівщині. Батько Михайло Білозерський був одним із найосвіченіших у краю і предводителем дворянства. Помер, коли Олександрі було 6 років.

1842 — закінчує навчання в приватному пансіоні в Конотопі й повертається на хутір. Наступного року закохується в Пантелеймона Куліша, який приїхав погостювати до її брата.

1847 — одружується і разом із чоловіком їде до Варшави. Там починає писати оповідання. Куліша арештовують, за зв'язки з Кирило-Мефодіївським товариством засилають до Тули.

1857 — залишає чоловіка в Петербурзі й повертається до Мотронівки. Під псевдонімами Г. Нечуй-Вітер та Ганна Барвінок публікує свої оповідання в періодиці.

1860 — Пантелеймон Куліш купляє у свояка Віктора Білозерського землю біля Мотронівки. Будує хату й називає місцину на честь дружини — Ганнина Пустинь.

1883 — починають жити разом у Мотронівці. 1897-го на святкуванні золотого весілля чоловік застуджується й помирає. Олександра перейменовує хутір на його честь Кулешівкою.

1908 — продає садибу. Видає перший том листів і творів Куліша. Складає заповіт, в якому розпоряджається всі доходи від продажу творів чоловіка спрямувати на будівництво сиротинця.

1911, 6 липня — Ганна Барвінок помирає в Мотронівці. Похована на хуторі поряд із чоловіком.

Теща Куліша не сідала за весільний стіл

— Чи ти царівна, чи королівна? — зустрічає молодих Олександру Білозерську і Пантелеймона Куліша після вінчання 24 січня 1847-го вдома біля воріт старший боярин Тарас Шевченко.

— На чужий коровай очей не поривай, да собі дбай, — відповідає молодий.

Пізніше в мемуарах Куліш відзначив, що "співоча душа Шевченка обернула їхнє весілля в національну оперу".

Боярину ж найбільше запам'яталося виконання разом із молодою його улюбленої пісні "Ой ізійди, зійди ти, зіронько та вечірняя". Згадував про це в щоденнику під час заслання через 10 років.

"Кулішівске весілля тривало цілий тиждень, — писав брат молодої Микола Білозерський. — Музиканти-жиди в числі п'яти чоловік були домовлені на цілий тиждень. Удень грали для челяді, селян і сторонніх козаків, а вечорами — для панів. Музикантам відпускали яйця і молоко, а хліб їм возили жиди з Борзни".

Не було за весільним столом тещі Куліша — Мотрони Білозерської. Напередодні в неї розпухла щока. Вона лише заглядала до хати через привідчинені двері.

Зараз ви читаєте новину «Ганна Барвінок віддала вінчальну квітку Тарасові Шевченку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути