Ексклюзиви
пʼятниця, 08 грудня 2017 05:31

Єва Нансен чекала чоловіка з полярної експедиції три роки і два місяці

Автор: ФОТО З САЙТА WWW.mattsko.files.wordpress.com
  Подружжя полярника Фрітьйофа Нансена і співачки Єви Сарс, 1890 рік
Подружжя полярника Фрітьйофа Нансена і співачки Єви Сарс, 1890 рік

Вона народила йому п'ятеро дітей

— Ти чула? Він хоче собі "Фрам", — у маєтку норвезького дослідника Арктики і вченого Фрітьйофа Нансена поблизу Осло на початку жовтня 1907 року розігрався скандал. Перед своєю дружиною Євою господар висловлює обурення щодо полярника Роальда Амудсена. Той просив дати йому "Фрам" — судно для полярних досліджень.

Ця шхуна була унікальна й витримувала великий тиск криги. На ній Фрітьйоф здійснив експедицію на Північ. Амудсен просить судно, щоб дійти ще далі — до Північного полюса. Нансен обіцяє подумати.

— Як він може? Амудсен знає, що я хочу на "Фрамі" відкрити Південний полюс! — бідкається чоловік, який тоді був послом Норвегії в Англії. — Скільки часу минає дарма. Коли я закінчу все в Лондоні, можна було б взятися за підготовку.

— Але це не менш як два роки, й Амудсен може б і встиг. Для статусу Норвегії важливо, щоб хтось із її синів здійснив це відкриття, — натискає на патріотичну жилку жінка. — Крім того, судно — не твоя власність.

"Фрам" із норвезької перекладається "вперед". Судно належить державі, але побудоване за проектом Фрітьйофа і назване Євою. Перед походом чоловіка вона розбила об судно пляшку шампанського зі словами: "Фрам" буде твоє ім'я!"

Це було після їхнього весілля. Власне б і шлюбу ніякого не було, якби Єва заздалегідь не погодилася на експедицію. Така була умова Нансена.

Якось Фрітьйоф повертається з лижної прогулянки й раптом помічає пару лиж і обліплений снігом людський зад, що видніється із замету. Він зупиняється. Із снігу виглядає голова, й на нього дивляться великі чорні очі. Це Єва.

За рік пара одружується. Вона розділяє з чоловіком його аскетичні звички. Їсть прості страви й перший рік подружнього життя живе з ним у холодній хатині, де за ніч вода в глечику промерзає до дна. Єва хоче разом у експедицію, але за чотирирічний період підготовки до плавання народжує доньку Лів.

"За мене не бійся. Мине час, і печаль трохи вщухне, і душа заспокоїться, — пише чоловіку, коли він вирушає в подорож. — Я знаю, ти обранець долі, й одного дня ти повернешся з перемогою."

Чекає три роки і два місяці. За цей час їй доводиться читати образливі статті, некрологи й листи про знайдену пляшку з прощанням Фрітьйофа.

"Невимовно щаслива!" — відповідає на першу його телеграму після сходження на землю і їде зустрічати. Враженнями від нього ділиться з подругою: "Уяви собі, мій чоловік виглядає чудово — товстий, відгодований на ведмежому м'ясі. А я думала, що побачу справжній скелет. Сподіваюся, з Лів все добре. Ти вже привези її в урочистий день здоровою і красивою. Передай привіт і скажи, щоб не забула назвати Фрітьйофа татом".

Нансен свою книжку "Фрам" у полярному морі" присвячує дружині: "Їй, яка дала ім'я кораблю і мала мужність чекати". Але бачаться вони ­рідко. Місяцями Нансен гастролює світом із лекціями про подорож. Після коротких відпусток у них народжуються ще четверо дітей. Малеча хворіє. Тому вони не їдуть жити всі разом із батьком до Лондона, коли він стає послом.

Нансен починає зраджувати. Єва здогадується і запитує прямо. Чоловік запевняє, що там усе скінчено та вимолює прощення. І в цей непростий період являється Амудсен і просить "Фрам".

— Я знаю, чим це скінчиться, — єдине, що каже Єва, коли Фрітьйоф заходить до її кімнати. Має на увазі, що він поїде, а їй доведеться знову роками чекати.

Не кажучи ні слова, Нансен спускається до Амудсена у вітальню.

— Ви отримаєте "Фрам".

Гість їде готуватися до експедиції, а Фрітьйоф пливе в Англію.

"Забути не можу твоєї доброти, коли я вирішив порадитися з тобою у справі Амудсена", — пише з пароплава до Єви. На це вона відповідає: "Будь-яка жінка, яка щиро любить свого чоловіка, щаслива, коли його здібності корисні й коли він виконує все, що зобов'язаний здійснити. Я завжди дякуватиму долі, що вона подарувала мені тебе. Життя з тобою, навіть якщо воно принесе тривоги і турботи, вдесятеро краще, ніж із будь-яким іншим пересічним чоловіком".

За два місяці Фрітьйофу телеграфують із новиною, що у Єви тяжке запалення легень. Він одразу вирушає в дорогу.

— Бідний мій, він запізниться, — такими були її останні слова.

Нансен переживе дружину на 23 роки. Матиме ще кілька романів і одружиться. Амудсен першим дійде до Південного полюса.

1858, 7 грудня — в Христианії — тепер столиця Норвегії — Осло, в родині зоо­лога-священика народилася Єва Сарс. Професійно навчалася музиці й живопису.

1881 — співачкою починає виступати на провідних сценах Європи. Її концерти відвідують родини монархів.

1888 — знайомиться із на три роки молодшим дослідником Фрітьйофом Нансеном. 1889-го одружуються.

1890 — втратила дитину, а за рік народжує хлопчика, який прожив ­кілька

годин. 1893-го з'являється

на світ донька Лів. З інтервалом два-три роки — син Коре, донька Ірмелін, сини Одд і Осмунд.

1899 — припиняє висту­пати. Родина переїжджає в новий будинок, побудований Нансеном неподалік Осло. Влітку відпочивають поблизу річки на хуторі Сьоркьє, де тримають коней.

1907, 9 грудня — Єва Нансен померла. Заразилася від сина Коре хворобою легень, що дала ускладнення на серце. Заповіла спалити тіло. Чоловік висипав прах удома під кущ троянд, кажуть.

Зараз ви читаєте новину «Єва Нансен чекала чоловіка з полярної експедиції три роки і два місяці». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути