четвер, 30 червня 2011 18:24

"Я намагалася перерізати собі вени"

Автор: фото з сайта www.mirror.co.uk
  Діана Френсіс Спенсер народилася 1 липня 1961 року в англійській аристократичній родині. Її батько служив при дворі короля Ґеорґа VІ, а мати була фрейліною королеви-матері. На знімку: принцеса Діана із синами Вільямом і Гаррі, 1986 рік
Діана Френсіс Спенсер народилася 1 липня 1961 року в англійській аристократичній родині. Її батько служив при дворі короля Ґеорґа VІ, а мати була фрейліною королеви-матері. На знімку: принцеса Діана із синами Вільямом і Гаррі, 1986 рік

Восени 1980-го в лондонських газетах з'явилися сенсаційні знімки. 33-річний спадкоємець британського престолу принц Чарльз прогулювався попід руку з черговою дівчиною. Його супутницею була 19-річна леді Діана Спенсер. Нещодавно вона повернулася зі Швейцарії, де навчалася в пансіоні. До батьківського маєтку вирішила не повертатися, а розпочати самостійне життя. Винайняла з подругами квартиру в центрі Лондона. Працювала вихователькою в дитячому садку. Заробляла 16 фунтів стерлінгів на тиждень — $73,5 на теперішні гроші.

Із Чарльзом Діана познайомилася 1977-го, коли той гостював у маєтку Спенсерів Олтроп у центрі Англії. Принц тоді залицявся до її старшої сестри Сари. Та далі цього їхні стосунки не пішли. Чарльз іще з 1972-го зустрічався з на рік старшою за нього Каміллою Шенд. Хотів одружитися з нею. Батьки були проти: дівчина славилася любовними пригодами. Коли спадкоємець поїхав з експедицією до Вест-Індії, королева Єлизавета швидко видала Каміллу заміж за свого хрещеника, офіцера Ендрю Паркера-Боулза. І почала шукати синові наречену — скромну, із хорошою репутацією. Леді Діана тут здавалася ідеальною. Одружитися з нею — тихою, боязкою — принцові радила нібито не лише матір, а й коханка. Тож у липні 1980-го Чарльз знову відвідав маєток Олтроп.

— Я побачила, як принц сидів на самоті на копиці сіна, — згадувала Діана. — Чарльз щойно похоронив дядька, якого дуже любив. Здавався таким розгубленим і зажуреним. "Це несправедливо, — подумала я тоді. — Він такий самотній, хтось має бути поруч із ним у цю хвилину!"

Того ж вечора Чарльз оточив леді Діану увагою, сипав компліментами. Незабаром вони стали зустрічатися. Діану почали переслідувати репортери. За сором'язливість преса прозвала її "боязкою Ді". Дівчина попервах просто втікала від журналістів. Якось один фотограф умовив Діану знятися на сонячній галявині біля дитячого садка. На знімках, що з'явилися у пресі, було добре видно, як через тонку сукню просвічуються ноги дівчини. Діана переживала, та Чарльзу фотографії сподобалися.

— Я, взагалі-то, знав, що в тебе гарні ноги, — сказав він, — але ніяк не сподівався, що вони виявляться такими ефектними.

У лютому 1981-го Чарльз запросив Діану на вечерю до Букінгемського палацу і там освідчився. У день заручин подарував обручку з сапфіром і 14 діамантами. Весілля призначили на 29 липня того ж року. На сукню Діани пішло понад 40 м шовку, кілька тисяч перлин і золотих блискіток. Щоб побачити церемонію вінчання у соборі Святого Павла, до Лондона з'їхалися 600 тис. людей. 750 млн дивилися трансляцію по телебаченню.

Ставши принцесою, Діана швидко здобула популярність. Бо охоче спілкувалася з простими людьми, збирала пожертви для хворих на СНІД і проказу, на допомогу безпритульним і сиротам по всьому світі. Чарльза це почало непокоїти: відчував, що на тлі Діани він блякне.

— Я тут, мабуть, стою, щоб тримати букети, — буркнув якось дружині під час їхньої спільної подорожі до Австралії.

Стосунки в подружжя не клеїлися. Навіть після народження синів Вільяма й Гаррі 1982-го й 1984-го. Чарльз щасливим і впевненим почувався лише біля Камілли. Якось Діана підслухала їхню телефонну розмову. І зрозуміла: чоловік її зраджує. Із принцесою трапилася істерика. Чарльза це ще більше розлютило. Тепер він проводив із коханкою весь вільний час.

— Я була така нещасна, — згодом розповідала Діана. — І для будь-якої людини, крім Чарльза, це було очевидно. Мені потрібна була медична допомога — у такій депресії я була! Намагалася перерізати собі вени ножем, спотворила руки й груди. Але навіть це не справило на Чарльза ніякого враження!

Діана зважилася просити допомоги у свекрухи.

— Чарльз невиправний, — відповіла королева Єлизавета й порадила невістці скоритися.

1989-го на одній зі світських вечірок Діана підійшла до суперниці й прямо заявила, що все знає про її стосунки з Чарльзом і не терпітиме цього.

— У вас є все, чого ви хотіли, — холодно відповіла та. — Усі чоловіки світу ладні впасти до ваших ніг. У вас двоє чудових дітей. Чого вам ще бракує?

Невдовзі прем'єр-міністр Джон Мейджор оголосив про рішення принца та принцеси жити окремо. Діана почала шукати розради в обіймах інших чоловіків. Зустрічалася з торговцем автомашинами Джеймсом Джиблі. Потім мала бурхливий 5-річний роман з інструктором із верхової їзди майором Джеймсом Х'юїттом. Після розриву той видав книжку відвертих спогадів, на якій заробив мільйони. У Діани потім були ще коханці. Ці зв'язки теж були нещасливі. У листопаді 1995-го принцеса виступила в телепередачі "Панорама" й відкрито розповіла про свої проблеми у стосунках із Чарльзом.

— Мій шлюб — це казочка, яку всі хотіли би бачити, — зізналася. — Я дуже кохала свого чоловіка, хотіла все ділити з ним і думала, що ми — одна команда. Але нас у цьому шлюбі було троє, тож там виявилося затісно.

Після скандального інтерв'ю Єлизавета ІІ порадила подружжю офіційно розлучитися. Діана отримала $23 млн компенсації. За нею збереглися титул принцеси Вельської, резиденція у Кенсінгтонському палаці, рівні з Чарльзом права на виховання дітей.

Улітку 1997-го Діана зблизилася з 41-річним сином арабського мільйонера Доді Аль-Файєдом. Він володів дорогими готелями в Лондоні. Також був розлучений. Подорожували разом Середземним морем. У суботу 30 серпня 1997-го коханці вирушили до Парижа. Наступного дня принцеса збиралася летіти до Лондона, щоб побачитися із синами в останній день їхніх канікул. Увечері Діана й Доді вечеряли в ресторані готелю "Ріц". Усамітнилися в окремому кабінеті. О першій ночі зібралися їхати на квартиру Доді на Єлисейських полях. Коли втікали від папараці, їхній "мерседес" у підземному тунелі під площею Дель Альма розбився. Доді, його охоронець і водій одразу загинули. Діану насилу витягли з потрощеного авто. Її відправили до госпіталю. Лікарям не вдалося її врятувати.

3 місце у списку 100 найвидатніших людей в історії Англії посіла принцеса Діана, за результатами опитування, яке 2002-го провела компанія "Бі-Бі-Сі". Перше й друге місця посіли прем'єр-міністр Великої Британії Вінстон Черчилль та інженер Ізамбард Брюнелль, засновник англійської залізниці.

Зараз ви читаєте новину «"Я намагалася перерізати собі вени"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути