Ексклюзиви
четвер, 31 березня 2011 18:13

315 людей стратили на одному електричному стільці

Автор: фото із сайта dailymail.co.uk
  Під час виставки на крісло, на якому стратили 315 осіб, забороняють сідати
Під час виставки на крісло, на якому стратили 315 осіб, забороняють сідати

Електричний стілець, на якому страчували злочинців, виставлять в Історичному центрі американського міста Колумбус, штат Огайо. Називають ці пристрої у США "Олд Спаркі" — "Стара іскра" в перекладі з англійської. Крісло можна буде побачити вперше за 80 років. Востаннє його демонстрували у 1930-х, коли проводили екскурсії у в'язниці Колумбуса. Тоді відвідувачам продавали листівки із зображеннями виправного закладу та в'язнів-смертників.

1897 року електричним стільцем "Стара іскра" в США замінили смертну кару через повішення, яке вважали менш гуманним. Крісло з Колумбуса використовували до 15 березня 1963-го. За цей час на ньому стратили 312 чоловіків і трьох жінок. Першим помер 17-річний Вільям Гаас з міста Гамільтон на півночі США. Він зґвалтував і вбив жінку. Останнім стратили Доналда Рейнболда із Колумбуса за вбивство власника продуктового магазину.

Електричний стілець виготовлений із дерева. Має високу спинку та підлокітники з ременями для жорсткої фіксації засудженого. На голову йому одягали спеціальний шолом. Струм надходив через прикріплені до тіла електроди. Напругу обмежували, щоб засуджений не спалахнув під час страти. М'який підголівник і дерев'яні бильця "Старої іскри" трохи затерті. Зате шкіряні ремені, якими закріпляли руки і щиколотки смертника, мов нові.

— Якщо придивитися ближче, то видно, що багато людей у ньому сиділи. Та стілець добре зберігся, — зауважує куратор виставки Шерон Дін.

Екзекуцію електричним струмом використовують лише у США. 2001-го страту на електричному кріслі у більшості штатів замінили смертельною ін'єкцією. "Стару іскру" критикували, бо деяких засуджених доводилося бити струмом по декілька разів, щоб умертвити. 2007-го у штаті Небраска засуджених до страти вирішили тримати під дією струму 20 с, подаючи напругу у 2450 В. У такому разі смерть мала настати напевно.

Востаннє електричний стілець застосовували торік 18 березня. У штаті Вірджинія тоді стратили Пола Пауелла. Він убив дівчину за те, що зустрічалася із темношкірим. Окрім того, злочинець зґвалтував жертву і намагався вбити її сестру.

Зараз ви читаєте новину «315 людей стратили на одному електричному стільці ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути