вівторок, 21 серпня 2012 18:48

Украдений таз, який коштує мільйон доларів

  Античний лутерій, що зберігався в Археологічному музеї в Переяславі-Хмельницькому на Київщині, виготовлений у V столітті до нашої ери майстрами Стародавньої Греції або античних міст-держав Північного Причорномор’я. 
У діаметрі має 68 сантиметрів, заввишки 29 сантиметрів
Античний лутерій, що зберігався в Археологічному музеї в Переяславі-Хмельницькому на Київщині, виготовлений у V столітті до нашої ери майстрами Стародавньої Греції або античних міст-держав Північного Причорномор’я. У діаметрі має 68 сантиметрів, заввишки 29 сантиметрів

Цей бронзовий грецький лутерій V ст. до н.е. – таз для вмивання – знайшли у дворі селянки-колгоспниці. Нібито годувала з нього свиней.

– У 1950-х екскаваторник добував торф поблизу села Піщане Золотоніського району на Черкащині, – розповідає 59-річна Галина Бузян із Археологічного музею заповідника "Переяслав". – Вирив предмет, подібний до таза, але з ніжками у вигляді лев'ячих лап. Посудину віддав родичці. Та використовувала її в господарстві. 1959 року цей "тазик" випадково побачив наш музейний працівник. Попросив віддати для музею. "А як же я буду без нього? Мені треба тазик", – запротестувала жінка. Тоді чоловік купив у найближчому магазині звичайну балію за 27 карбованців – 2,70 карбованця після реформи 1961 року – і помінявся із власницею.

За рік той же екскаваторник підчепив на ківш іще кілька стародавніх посудин. Цього разу селяни про знахідку повідомили в музей. 15 античних посудин, зокрема амфор і казанів, назвали "піщанським скарбом".

– Цей набір посуду, яким користувалися в побуті, міг мати багатий скіф, – припускає Галина Бузян. – У нього виникли якісь проблеми, і він закопав свій посуд. А потім не повернувся по нього.

Скарб виставлений у скіфському залі Національного музею історії України в Києві. Лише знайдений першим лутерій лишився в Переяславі-Хмельницькому. 50 років він стояв у археологічному музеї. У 1999 – 2000 роках промандрував по всьому світі з виставкою "Золото скіфів". Тоді його застрахували на $50 тис. Лутерій благополучно повернувся додому.

Осінньої ночі 2010 року в різних кінцях Переяслава спрацювала сигналізація. То побили вікно в магазині, то в банку. Доки міліціонери моталися на єдиній черговій машині від одного об'єкта до іншого, спрацював дзвінок і в археологічному музеї. За 15 хв чергові були там. Застали таке: один із вітражів розбитий, лутерій, що стояв під стіною, зник – його витягли через вікно.

– Крадіжка була спланована, – впевнена Галина Бузян. – Зараз є багато колекціонерів, які були б щасливі мати предмет, якому 2,5 тисячі років. Таких у світі не більше десятка. Ціна переяславського лутерію на чорному ринку – близько мільйона доларів.

Зараз ви читаєте новину «Украдений таз, який коштує мільйон доларів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути