вівторок, 07 серпня 2012 15:48

"Товариш мій убив рідну сестру за колгоспні буряки. Такий відданий партії був!"

"Коли таке було, щоб Білорусія Україну годувала? Були й гірші роки, але Україна годувала Білорусію, а тепер навпаки. У Білорусії через українців не можна ні пройти, ні проїхати", – писали до ЦК КП(б)У 15 липня 1932­го в листі троє білоруських робітників. Їх дивував масовий наплив до республіки голодних українців. Ті заполонили залізниці й дороги, валялися на вулицях білоруських міст, жили в лісах. У цей час в Україні вже на повну лютував ­голод. Міліція, органи ДПУ й прокуратури в багатьох місцевостях фіксували випадки людоїдства.

Та вище партійне керівництво СРСР на чолі з Йосипом Сталіним переймалося іншим: посиленням хлібозаготівель і стихійним розпадом колгоспів в Україні. Голодні селяни відмовлялися працювати без оплати й верталися до своїх господарств. 10 липня 1932­го Вінницька облколгоспспілка у звіті до Укрколгоспцентру била на сполох, що в 53 районах заяви про вихід із колгоспів подали кілька тисяч людей. Забирали назад свої раніше насильно усуспільнені реманент і худобу. В одній із заяв ішлося: "Прошу виключити з колгоспу, так як сім'я пухне з голоду – нема шо їсти". В іншій: "Я вступив до колгоспу, думав, що краще буде жити, як індивідуально, але на практиці убідився, що в колгоспі гірше". Ще одна: "Прошу виключити, бо колгоспи себе не виправдали, а індивідуальне господарство може краще господарювати".

У тому ж звіті Вінницької облколгоспспілки зацитовано й чутки, що в той час кружляли селами області. "Хто до 25 червня не подасть заяви про вихід, той остається на дев'ять років у колгоспі", – говорили селяни в Орининському районі, нині – Хмельнниччина. "Є постанова Англії й Франції розпустити в СССР колгоспи", – стверджували в Славутському. Переповідали й таке: "Сталін з Ворошиловим страшенно поспорили за те, що Ворошилов стоїть за селян". Або взагалі фантастичне: "Ворошилов убив Сталіна, але про це скривають".

"Дело с Украиной, как видно, обстоит неважно", – ­писав Йосип Сталін 15 липня 1932­го в листі до Лазаря Кагано­вича та В'ячеслава Молотова й пропонував замінити партійне керівництво Української СРР. Секретаря ЦК КП(б)У Станіслава Косіора й голову Раднаркому УСРР Власа ­Чубаря звинувачував у послабленні позицій радянської влади в Україні: "Чубарь своей разложенностью и оппортунистическим нутром и Косиор своей гнилой дипломатией и преступно­легкомысленным отношением к делу – загубят вконец Украину". А вже через п'ять днів в іншому листі до тих же соратників наголошував: "Терпеть дальше такое положение немыслимо. Предлагаю издать закон, который бы: а) приравнивал по своему значению железнодорожные грузы, колхозное имущество и кооперативное имущество – к имуществу государственному; б) карал за расхищение (воровство) имущества указанных категорий минимум десятью годами заключения, а как правило – смертной казнью. Без этих (и подобных им) драконовских социалистических мер невозможно установить новую общественную дисциплину, а без такой дисциплины – невозможно отстоять и укрепить наш новый строй".

7 серпня 1932­го голова ЦВК СРСР Михайло Калінін і голова Раднаркому СРСР В'ячеслав Молотов підписали постанову "Про охорону майна державних підприємств, колгоспів та кооперації й зміцнення громадської (соціалістичної) власності". Йосип Сталін особисто запропонував структуру, зміст, а також назву документа. Свої вказівки викладав у листах до Молотова й Кагановича. За розкрадання "священної й недоторканої власності" держави тепер запроваджували "вищу міру соціального захисту" – розстріл, за "пом'якшувальних обставин" – позбавлення волі на строк не менш як 10 років із повною конфіскацією майна.

13 вересня 1932­го з'явилася таємна інструкція про застосування постанови ЦВК і РНК СРСР від 7 серпня 1932­го. Ідея така: її треба застосовувати залежно від соціального походження звинуваченого. За "крадіжки" колгоспного майна куркулів слід розстрілювати, одноосібникам і колгоспникам давати 10 років ув'язнення. Нарком'юст УСРР згодом у таємному роз'ясненні прокурорам наголошував, що злочином є також зрізання колосків на полях колгоспниками й одноосібниками. Покарання – позбавлення волі на п'ять років.

Постанову від 7 серпня 1932­го в народі ­прозвали ­зако­ном "Про п'ять колосків". Бо насправді за ­декілька зрізаних колосків із колгоспного поля, а то й із ­власного господарства, – коли знаходили в хаті, то не розбиралися, звідки вони, загрожувало побиття, ув'язнення, а то й розстріл. Ще 1931­го недавно колективізованих селян змусили виконати завищені норми хлібозаготівель. Окрім того, ввели ряд повинностей: сільськогосподарський податок, страховку, само­обкладання, ­відрахування в культфонд, фонд допомоги тощо. ­Водночас близько половини колгоспів не розрахувалися з людьми за відпрацьовані трудодні, не видавши ані ­зернини.

"Щоб забезпечити себе на зиму краще, ніж торік, почнуться масові крадіжки хліба, – попереджав Влас Чубар у листі до Молотова й Сталіна 10 червня 1932 року. – Те, що спостерігаємо тепер – викопування посадженої картоплі, бурякових висадок, цибулі тощо, буде відтворюватися в набагато більших розмірах у період визрівання озимини". І справді: після голодних зими й весни 1932­го селяни почали готуватися до нової хвилі голоду, самі "отоварюючи" зароблені трудодні – зрізаними на полях колосками.

– За селом у степу стояла скирта. Уночі там людей аж кишіло – висмикували колоски, – згадувала 2008­го Галина Рефаль, 1923 року народження, із села Малинівка Гуляйпільського району Запорізької області. – Старші підсаджували малих повище, бо внизу вже все висмикано. І ми з мамою там, аж тут верховий на коні. Усі тікають хто куди, а я не встигла. Мама дома місця собі не знаходила, не знаючи, що зі мною сталось. Я зарилась у скирту, а коли все стихло, вилізла й назбирала повну торбинку колосків. Вранці прийшла додому, і нашому щастю не було меж – і дитина жива­здорова, й їжі повна торба. Колоски ми потовкли у ступі й ними харчувались цілий тиждень. Я цю ступку й досі на горищі бережу – хтозна, які часи настануть.

Іван Лябах, 1908 року народження, із села Костянтинівка Мелітопольського району тієї ж Запорізької області 1993­го свідчив:

– Коли вже пішли колоски, почали люди зрізати їх та їсти. А в колгоспі суворо заборонялося брати хоча б одну колосинку. Навіть давали накази охороні стріляти у тих людей, що намагалися взяти з поля хоч трошки колосків. І таки стріляли та вбивали людей. Ні за що губили селян. Був і такий випадок. Товариш мій, Андрій, охороняв поле з колгоспними буряками. Пішла ж на те поле його рідна сестра зірвати бурячину, щоб з'їсти, а він узяв, дурень, та й убив її. Потім узяв та й на городі сестру свою закопав. Такий відданий партії був!

"Не збирай колоски, бо підеш в Соловки", – закружляло в народі після постанови від 7 серпня 1932­го. Але то була ще не найжорстокіша кара. "Оскільки селяни, не маючи чим прогодуватися, забирали зерно з полів, у серпні було видано декрет, що передбачає найсуворіші покарання за крадіжки збіжжя, зокрема смертну кару, – звітувало про ситуацію в Україні Генеральне консульство Німеччини в Харкові до посольства своєї країни в Москві 30 вересня 1932­го. – Були випадки застосування цього покарання. Так, за достовірними свідченнями, одного селянина, який узяв із поля жменю проса, за таку незначну з погляду німецького права крадіжку розстріляли на головній площі міста".

– Поля стерегли об'їждчики, – свідчила Ганна Чорноуцька, 1920 року народження, із села Доброжанівка Врадіївського району Миколаївської області. Її спогади увійшли до одного з томів "Національної книги пам'яті жертв Голодомору 1932 – 1933 років в Україні". – Були озброєні гвинтівками, об'їжджали поля верхи на конях. Біда була тому, хто потрапляв їм на очі: вони доганяли людину, били її, а якщо не могли догнати – стріляли. Вони були безжалісними людьми, не милували ні дорослих, ні дітей. Був випадок, коли двох діток затоптав об'їждчик кіньми, дуже багатьох людей вони просто поранили з гвинтівок.

Об'їждчиками полів й охоронцями колгоспних комор у селах були переважно активісти з місцевих бідняків, комсомольців. За цю службу їх у колгоспі годували й давали пайку хліба. Охороняли поля озброєні гвинтівками або палицями. Для "боротьби за врожай" у села надсилали партійців, студентів і робітників із міст. Вилучали й охороняли збіжжя також загони міліції й чекістів. Ці були особливо жорстокі.

– У цей рік був гарний врожай, але ми не мали права нічого брати зі свого городу, за цим слідкували комсомольці, і за непослух дуже жорстоко карали, – розказувала Ольга Бойдан, 1923 року народження, із села Катеринка Первомайського району Миколаївської області. – Мого сусіда, 7­річного Петруся, з яким я дружила і через одну хату жила, – покарали. Ми з Петром різали колоски на моєму городі, нас побачили чоловіки, які їздили на підводі й збирали тіла померлих. Побачивши, що ми рвемо колосся, почали нас наздоганяти. Я бігала швидше за Петрика, то мене не наздогнали, а його зловили. Петрика прив'язали до воза й почали тягати по землі. На ранок він помер.

– Женемо худобу пообпухлювані, немічні, а жито вже доспіває, – згадував Адам Пасічник, 1924 року народження, із села Котелянка Полонського району Хмельницької області. Його спогади увійшли до книжки "Портрет темряви", виданій 1999­го. – Нас кілька хлопців, то один вилазить на дуба, дивиться, чи не їде об'їждчик, бо такі були поставлені башні, вишки такі чи вежі, як ви кажете, і на тих вежах сторожа була. Вежі поставили 32­го – готували голод, а по деяких місцях у 29–30 роках. Появилась колективізація – з'явились вишки. То хто легший, менш обпухлий, – на дуба. З нами дружив синок бухгалтера, візьме хліба з собою, то ми накинемось, відберемо та й з'їмо. Але він все одно з нами був заодно. До нього, необпухшого, кажемо: вилазь і добре дивись… Він вже і подає нам знак. Ми раз­раз колосся нарвали­наломали всередині, бо скраю не можна – видно. Кізяків сухих нагорнули, трохи якоїсь соломи, клоччя, раз – пустили вогник, колосся обгоріло та й жито підпеклось – і в себе.

– Діло було влітку, після косовиці. Ходив я з мамою на поле збирати колоски, бережно складали їх у носові хусточки, – розповідав 2008­го Григорій Юрченко, 1926 року народження, із райцентру Токмак Запорізької області. – Вдома мама підсушувала їх на печі, виминала в хустині, зерна товкла в ступі, а потім варила страву. Одного разу нам не пощастило. На бідарці, запряженій одним конем, під'їхав на поле об'їждчик. Наробивши крику, він відібрав зібрані колоски, маму побив, а мене з сусідськими хлопчаками забрав до міліції. Кинули нас до кімнати, де були нари. Довго і жорстоко били металевими шомполами, особливо багато ударів дісталось по спині. Від сильного болю я заповз під нари, але удари шомпола досягали мене навіть там. Все життя відчував біль у спині, навіть зараз.

Після появи "Закону про п'ять колосків", коли поля зі збіжжям почали стерегти від голодних селян, з'явився такий вірш:

Гей, ні меж, ні краю

Нашому врожаю.

Стигне, достигає.

Гнеться до землі.

На колгоспнім полі

Піонер – дозорий

Вийшов вартувати

Колосистий хліб

 

"Самое главное сейчас Украина. Дела на Украине из рук вон плохи. Плохо по партийной линии. Говорят, что в двух областях Украины (кажется, в Киевской и Днепропетровской) около 50 райкомов высказались против плана хлебозаготовок, признав его нереальным. В других райкомах обстоит дело, как утверждают, не лучше. На что это похоже? Это не партия, а парламент, карикатура на парламент.

Если не возьмемся теперь же за выправление положения на Украине, Украину можем потерять. Имейте в виду, что Пилсудский не дремлет, и его агентура на Украине во много

раз сильнее, чем думает Реденс или Косиор. Имейте также в виду, что в Украинской компартии (500 тысяч членов, хе­хе) обретается немало (да, немало!) гнилых элементов, сознательных и бессознательных петлюровцев, наконец – прямых агентов Пилсудского. Как только дела станут хуже, эти элементы не замедлят открыть фронт внутри (и вне) партии, против партии. Самое плохое это то, что украинская верхушка не видит этих опасностей. Так дальше продолжаться не может".

З листа Йосипа Сталіна до Лазаря Кагановича, 11 серпня 1932 року. Цей документ пояснює, чому радянська верхівка влаштувала в Україні штучний голод у 1932–1933 роках

 

54645

осіб засудили в СРСР за законом про "п'ять колосків" за неповних п'ять місяців після його прийняття. 2110 із них – до вищої міри покарання. Таку статистику навела радянська газета "Правда" 16 вересня 1988­го

19500

осіб засуджено в Україні

з початку хлібозаготівельної кампанії й до 25 листопада 1932 року "за розбазарювання і розкрадання зерна". Найбільше в Дніпропетровській області – 5025, найменше в Чернігівській – 920. Із них майже 500 – до вищої міри покарання. Далі репресії посилюються. Із 25 листопада до 5 грудня 1932­го кількість засуджених зросла щонайменше на 2000

14055

людей, за даними радянських органів держбезпеки, у червні 1932­го написали заяви

про вихід із колгоспів. Найбільшого розмаху це набуло

у Вінницькій, Київській та Харківській областях

356000000

пудів хліба – такий план хлібозаготівель установив ЦК ВКП(б)

для України 1932 року, пуд становить 16,4 кг. Стільки хліба

в Україні не було. Проти завищених норм хлібозаготівель виступили не лише селяни, але й місцеві партійці. "План хлебозаготовок мы принимать не будем, так как по своим размерам он невыполним, – зафіксовано в чекістських доносах виступ секретаря партосередку Єрмака із села Нижні Сірогози – райцентру Дніпропетровської області. – А пойти на то, чтобы опять оставить людей голодными – преступление. Я лучше сдам сейчас свой партбилет, чем обманом буду обрекать колхозников на голод".

А голова артілі ім. 30­ї Іркутської дивізії Богданівської сільради Павлоградського району тієї ж області член КП(б)У Бабичев перед загальними зборами казав: "Они хотят вас в этом году оставить также без хлеба, как и в прошлом году.

Если вы, дураки, будете молчать, то останетесь без хлеба. Плана хлебозаготовок принимать сейчас не нужно, посмотрим, сколько будет излишков, столько и отдадим". Для подолання спротиву республіканського й місцевого керівництва Сталін відрядив в Україну В'ячеслава Молотова й Лазаря Кагановича. Щоб виконати норми хлібозаготівель, із місцевих активістів створили буксирні бригади, у народі – "червоні мітли". Ходили по селянських хатах й забирали все до останньої зернини, прирікаючи людей на голодну смерть

 

Зараз ви читаєте новину «"Товариш мій убив рідну сестру за колгоспні буряки. Такий відданий партії був!"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

52

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути