Ексклюзиви
вівторок, 30 травня 2017 20:51

Стовп у полі, який залишив князь Потьомкін

1787 року російська імператриця Катерина II (1729–1796) відвідала Таврію і Крим – так звану Новоросію. Території увійшли до складу її держави після війни з Османською імперією. Генерал-губернатор краю князь Григорій Потьомкін (1739–1791) прагнув показати землі з якнайкращого боку.

Поїздка Катерини тривала півроку. В кортежі було 14 карет. Імператриця їхала у найбільшій, запряженій 40 кіньми. Її супроводжували дипломати, імператор Священної Римської імперії Йосиф ІІ. Усі були вражені. Гадали, що їдуть у суцільні степи, а побачили укріплені форти, розбудовані міста й мальовничі села.

"На трактових місцях розчистили широкі дороги, в лісах зробили просіки, – описує підготовку до подорожі запорожець Микита Корж (1731–1835). – Уздовж доріг з обох боків ставили купки або земляні трикутники, по-гетьманськи звані "бриликами" або "брилями". Обабіч дороги насаджували дерева, від чого вигляд був, як на картині. На трактових дорогах поставили високі кам'яні милі".

 

Катерина ІІ відвідала Катеринослав, теперішній Дніпро, заклала Преображенський собор. У Херсоні спостерігала за спуском кораблів, об'їхала Крим. "Імператриця ­захоплювалася побаченим, – оповідає французький мандрівник Альфонс Форсія де Пілес (1758–1826). – Не ­знала, що дороги відремонтували перед її приїздом. Деякі з сіл створили лише для її проїзду та зруйнували того ж дня. Селян, які прийшли здалеку, аби стати по різні боки шляху, відправили геть. То був винахід Потьомкіна. Він переконав Катерину – край, який усі вважають пустелею, процвітає".

Так виникла легенда про "потьомкінські села" – бутафорні поселення, які князь встановив уздовж маршруту імператриці. Зараз важко уявити, наскільки значною була показуха. Але один доказ потьомкінського марнотратства лишився – це "милі". Невеликі кам'яні знаки встановлювали через кожну версту. Більші – через 10 верст. Стовпи збереглися у селах Волоське Дніпропетровської області та Осокорівка на Херсонщині. Стоять посеред поля. Один залишився поряд із Преображенським собором у центрі Дніпра. Ще п'ять є в окупованому Криму.

Зараз ви читаєте новину «Стовп у полі, який залишив князь Потьомкін». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути