четвер, 21 липня 2011 17:07

Сифони, мода на які швидко минула

Автор: фото: Олена Чебанюк
 

Сифони із газованою водою ввійшли у повсякдення радянських людей у середині 1960-х. От у стрічці "Кавказька полонянка", яку знімали 1966-го, сифон із газировкою стояв на столі в товариша Саахова. Це означало статусність цього предмету. Типовий сифон: скляна чи металева дволітрова банка з вузьким горлом із різьбою для герметичного прикручування крана. Натискаєш на важіль і наливаєш собі води. З'явилися спеціальні "пункти заправки сифонів". Заповнити один водою й вуглекислим газом коштувало 6 копійок. Але треба було відстояти чималу чергу.

Моїх батьків теж накрила хвиля захоплення сифонами. А заправляти їх мав ходити я. Мука. Черга в літню спеку мені, малому, здавалася вічною. До того ж, два наповнені сифони, до 3 кілограмів кожен, мусив нести, тримаючи пальцями за важіль. Бо в сумку покласти не міг - вони тоді билися об асфальт. Для 8-річного хлопця непогана вправа. До придбання спеціального чохла-сітки для сифона, які теж з'явилися тоді в продажу, у нас вдома якось не дійшло.

Згодом сифони почали заправляти водою із сиропом. У нас на столі місце 2-літрового сифона тоді вже зайняв так званий "автосифон". Металевий, на літр, його наповнювали самі, вдома - за допомогою балончика з вуглекислим газом. Спочатку це був атракціон, потім - зайвий клопіт. Тож народ швидко награвся в домашнє виготовлення газводи й охолонув.

"Сифономанія" минула так само швидко, як і виникла. По-перше, ці пристрої незручно заправляти. По-друге, якість газировки з них низька, та ще й не вся вона із сифона виливалася. А по-третє, різниця в ціні з мінералкою у пляшках - невелика, а з нею жодного клопоту. Сифони й автосифони на полицях магазинів госптоварів почали припадати пилюкою.

Уже як був студентом, ми знайшли для мого старого автосифона нове застосування. Замість води наливали в нього дешеве сухе вино "Ркацителі".  Загазувавши його з балончика, отримували "ігристе". Було чим пригощати дівчат. Та запасу старих балонів вистачило ненадовго, а нових уже не продавали.

У 1970-х сифони остаточно відійшли в історію. Як швидко мінлива мода, що не залишає по собі ні добрих, ні поганих спогадів.

Зараз ви читаєте новину «Сифони, мода на які швидко минула». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути