вівторок, 05 червня 2018 14:49

На Соловках в'язнів ділили на три групи

"Организовать Соловецкие лагеря принудительных работ особого назначения для изоляции особо вредных государственных преступников, как уголовных, так и политических, деяния коих принесли или могут принести существенный ущерб спокойствию и целостности Союза Советских Социалистических Республик", – пише в записці під грифом "цілком таємно" заступник голови Державного політичного управління СРСР Йосип Уншліхт (1879–1938) до Всеросійської надзвичайної комісії по боротьбі з контрреволюцією і саботажем.

Установу створюють на Соловецьких островах у Білому морі. 6 червня 1923 року в Соловецький табір особливого призначення – СЛОН (абревіатура від назви російською. – Країна) привозять перших в'язнів. Це сотня засуджених за "політичні злочини". Вони зводять житло. За три місяці в таборі мешкають 2714 чоловіків і 335 жінок.

"Здесь, пройдя через горн очистительный,

Через бодрый, сознательный труд,

Вы поймете, что путь принудительный

Есть единственный правильный путь", – написано на агітаційному плакаті на пристані.

В'язнів поділяють на три групи. "Політики" – анархісти або члени соціалістичних партій. Вони користуються пільговим режимом, отримують подвійний пайок, їх не залучають до примусових робіт. "Шпана" – кримінальні злочинці, які можуть обирати легку роботу. "Каери" – "контрреволюціонери". Це – царські військові, цивільні чиновники, духовенство, інтелігенція, дворяни й іноземці. Їх селять до кримінальників і дають найважчу роботу.

Автор: gmig.bm.digital
  На Соловках разом утримували засуджених за політичні та кримінальні злочини
На Соловках разом утримували засуджених за політичні та кримінальні злочини

Більшість ув'язнених рубають ліс, будують бараки й тюрми, працюють на механічному, шкіряному, гончарному заводах або добувають смолу з деревини. Хто не встигає виконувати норму – залишаються на морозі на кілька годин. Улітку ставлять на "комарики" – прив'язують голим у лісі. За відмову працювати – розстрілюють.

"Нас було в камері семеро, в тому числі Лесь Степанович, – розповідав моряк Павло Монаков про театрального режисера Леся Курбаса. Його засудили як "контр­революціонера" за сфабрикованою справою. Прибув на Соловки 1934-го. – Чудова людина, мав колосальний авторитет серед ув'язнених. На Соловках сиділи багато українців і всі вони ходили до нього за порадою чи просто поговорити. Він справляв на людей заспокійливе враження. Хоч сам був швидкий і енергійний".

Курбас працює на городах і з театральним колективом. Разом із ним трудиться письменник Микола Зеров.

"Бандеролі від тебе не отримував давним-давно, – пише він у своєму останньому листі до дружини Софії 19 вересня 1937 року. – Харчів немає, чаю – теж. Намагаюся займатися перекладами та приділяти час граматиці".

Влада вирішує "розвантажити" табори. З серпня 1937-го на Соловках починаються масові розстріли. Знищують понад 30 тис. в'язнів. У листопаді в урочищі Сандармох убивають 170 українців. Серед них – режисер Лесь Курбас, літератори Микола Куліш, Валер'ян Підмогильний, Микола Зеров, Мирослав Ірчан, Григорій Епік, Марк Вороний, Антін Крушельницький, історики Сергій Грушевський і Володимир Чехівський.

"По всіх корпусах прокочується обшук, відбирають книги, папери, листи – все, чим жила більшість, – пише театрознавець Наталія Кузякіна в дослідженні про Леся Курбаса й Миколу Куліша. – Робота й вільне ходіння припинені. В'язні замкнені в камерах. Потім табір повернувся до життя. Але не було видно вже нікого з українських письменників".

1939 року Радянський Союз починає війну з Фінляндією. Соловки – за 300 км від цієї країни. В'язнів, що пережили "чистку", переводять до віддаленіших таборів. СЛОН ліквідовують.

Автор: img.aws.la-croix.com
  9 червня 1936-го чоловіки стоять у черзі за квитками на Паризькому залізничному вокзалі. Того року у Франції почали давати оплачувані відпустки для робітників. Раніше таке право мали тільки чиновники. Закон змінили після перемоги на парламентських виборах партії ”Народний фронт”. Кожен працівник отримав право на 15 днів щорічної відпустки. Того літа 560 тис. французів уперше відпочили біля моря
9 червня 1936-го чоловіки стоять у черзі за квитками на Паризькому залізничному вокзалі. Того року у Франції почали давати оплачувані відпустки для робітників. Раніше таке право мали тільки чиновники. Закон змінили після перемоги на парламентських виборах партії ”Народний фронт”. Кожен працівник отримав право на 15 днів щорічної відпустки. Того літа 560 тис. французів уперше відпочили біля моря

4 червня 1950-го в Південно­африканській республіці прийняли "Закон про аморальність". Він забороняв сексуальні стосунки між білими та представниками інших рас. Колір шкіри почали вказувати у паспортах. Темношкірим не дозволяли жити разом із білими, для них виділили окремі райони – бантустани. Могли арештувати за вихід із цієї території без дозволу. Закони расової дискримінації діяли до 1991 року.

5 червня 754 року представники народності фрізи в місті Докум у Нідерландах убили християнського проповідника 80-річного Боніфація. Помстилися за те, що він зрубав священний дуб їхнього бога дощу Донара й наказав збудувати з нього каплицю. Проповідника зарізали разом із 50 послідовниками, коли вони проводили обряд хрещення.

7 червня 1692-го на острові Ямайка в Карибському морі сталися землетрус і цунамі. Затопило більшу частину міста Порт-Роял. Цегляні будинки змивало в море. Від землетрусу загинули майже 2 тис. жителів, ще 3 тис. померли від травм і хвороб. Місто вважали центром злочинців та авантюристів у Карибському морі. Після землетрусу піратство почало занепадати.

28 днів пливли у 6-метровому човні п'ятеро англійців-дезертирів. 10 червня 1799 року вони втекли з британського гарнізону на острові Святої Єлени в Атлантичному океані за 1,8 тис. км від західного узбережжя Африки. Під час плавання у них закінчилася їжа. Втікачі почали гризти своє взуття. Прибули до берегів Бразилії та оселилися

в місті Сан-Сальвадор. Займалися риболовлею

"Бог створив мене для цієї роботи. Думаю, він благословив мене змайструвати цю машину і завести її. Це хрест, який я збираюся носити", –

записав на аудіокасету механік 52-річний Марвін Гімеєр із містечка Гранд Лейк у американському штаті Колорадо. Він мав конфлікт із цементним заводом із сусіднього міста Гренбі. Підприємство наполягало на купівлі його землі, де стояла зварювальна майстерня. 4 червня 2004-го Гімеєр на обладнаному власноруч броньованому бульдозері знищив 13 адміністративних будівель заводу. Потім застрелився

Зараз ви читаєте новину «На Соловках в'язнів ділили на три групи». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути