Ексклюзиви
четвер, 16 вересня 2021 09:42

"Хіба може бути кращий оберіг для нашого міста"

"Хто бачив це, на жодну іншу скульптуру не схоче дивитися", – писав історик Джорджо Вазарі (1511–1574) про скульптуру "Давид" у Флоренції у книжці "Життєписи найславетніших живописців, скульпторів та архітекторів".

За біблійною легендою, філістимляни – стародавній народ, який пізніше осів у Палестині, – вирішили захопити Єрусалим. Перед боєм юний пастух-єврей Давид побачив серед ворогів великого воїна Голіафа, який насміхався над вірою місцевих. Юнак викликав того на бій і з пращі вразив каменем у голову. Голіаф упав, переможець вхопив меч ворога й відрубав ним голову. Філістимляни налякались і повтікали.

Автор: gettyimages.com
  Майстер очищає скульптуру Мікеланджело ”Давид” під час реставраційних робіт у Галереї Академії мистецтв у Флоренції 6 жовтня 2003 року. Туди її перевезли з площі в центрі міста на постійне зберігання 1873-го
Майстер очищає скульптуру Мікеланджело ”Давид” під час реставраційних робіт у Галереї Академії мистецтв у Флоренції 6 жовтня 2003 року. Туди її перевезли з площі в центрі міста на постійне зберігання 1873-го

Жителі міста-держави Флоренції в Італії наприкінці XV ст. захотіли встановити скульп­туру Давида на даху центрального собору. Вирішили використати знайдену неподалік величезну мармурову брилу. Запросили скульптора 26-річного Мікеланджело Буонарроті, відомого роботами у Ватикані.

13 вересня 1501-го Мікеланджело починає працювати над Давидом. Щоб не заважали, зводить навколо майстерні двометровий паркан із дощок. Береться відтворити персонажа перед боєм. За три роки створює фігуру заввишки 5,17 м. Це оголений Давид, який стоїть із перекинутою через плече пращею і стискає у правій руці камінь. Скульпторові платять 400 флоринів. За ці гроші в місті можна купити двоповерховий будинок.

Вхопив меч ворога й відрубав ним голову

Влада Флоренції бачить, що для даху собору статуя завелика. Обирають місце біля входу в будівлю уряду. На перенесення роботи витрачають чотири дні. 40 чоловіків штовхають клітку з нею по змащених жиром колодах.

– Давид уособлює справедливого християнина, озброєного лише пращею та вірою в Бога, – каже мер міста. – З Божої ласки він переміг сильнішого. Хіба може бути кращий оберіг для нашого міста?

Автор: gettyimages.com
  Діти покладають квіти до могил британських військових у місті Арнем на сході Нідерландів 17 вересня 1954 року. Солдати й офіцери загинули під час Другої світової війни, звільняючи населений пункт від нацистів. Тоді літаки союзників закинули понад тисячу парашутистів. Вони мали захопити стратегічно важливі об'єкти. Німецькі військові оточили британців, 700 взяли в полон, решту вбили. Звільнити місто від окупантів змогли за пів року
Діти покладають квіти до могил британських військових у місті Арнем на сході Нідерландів 17 вересня 1954 року. Солдати й офіцери загинули під час Другої світової війни, звільняючи населений пункт від нацистів. Тоді літаки союзників закинули понад тисячу парашутистів. Вони мали захопити стратегічно важливі об'єкти. Німецькі військові оточили британців, 700 взяли в полон, решту вбили. Звільнити місто від окупантів змогли за пів року

Наступник Мао Цзедуна розбився, тікаючи в Радянський Союз

– Літак згорів, люди загинули. Розбилися на смерть! Прекрасний фінал, – доповідає прем'єр Держради Китайської Народної Республіки Чжоу Еньлай лідеру правлячої компартії Мао Цзедуну 13 вересня 1971-го.

Тоді поблизу монгольського села Ундерхаан загинув міністр оборони Китаю 64-річний Лінь Бяо. З ним у літаку були дружина Є Сюнь, син Лінь Ліго, шофер і шість членів екіпажу.

Глава військового відомства був близький із Мао Цзедуном із 1950-х, сприяв культу особи китайського лідера. У квітні 1969-го Лінь Бяо визнали наступником головного комуніста країни, вважали другою особою в державі.

Тоді ж починається боротьба з угрупованням "шанхайських радикалів" на чолі з дружиною Мао Цзедуна 57-річною Цзян Цін. Лінь Бяо виступає за протистояння з СРСР і США, дружина "вождя" пропонує помиритися з американцями. Амбіції міністра починають дратувати хворого 78-річного Мао Цзедуна.

Помітивши це, Лінь Бяо вирішує зробити державний переворот. Вважає, що на його боці будуть усі військові. Та його зраджують. Про заколот дізнається бюро безпеки Компартії. Мао Цзедуну забезпечують посилену охорону. Проти міністра оборони починається слідство.

Він хоче тікати до міста Гуанчжоу на півдні Китаю, щоб координувати дії армії. Та в останній момент каже пілоту летіти в СРСР. Той бере курс на північний схід. До місця призначення не долітає, всі гинуть. За офіційною версією, закінчилося пальне – й літак розбився за спроби здійснити аварійну посадку.

"На місці аварії літак розвалився надвоє і горів яскравим вогнем, – звітував монгольський чиновник Дондог. – Усі були мертві, сильно обгоріли. Цікаво, що лежали майже однаково – вгору обличчям з розпростертими руками й ногами. Було багато розбитого порцелянового посуду, столові прибори, фотоапарат, магнітофон, п'ять пістолетів".

Лінь Бяо оголосили зрадником, розгорнули кампанію критики його діяльності. Провели "зачистку" в армії, стратили спільників. Десятки тисяч офіцерів звільнили.

"Пацифікація України у вигляді карних експедицій – це найбільш руйнівний напад, що будь-коли робився на будь-яку національність. Це найбільше порушення прав меншини. Знищено цілу культуру, й то високу: кооперативи, школи, бібліотеки й інституції, що їх побудували українці впродовж довгих років праці, жертв та ентузіазму", –

написала британська газета The Manchester Guardian про політику польського уряду на Галичині. 16 вересня 1930-го Варшава розпочала "умиротворення" українців – пацифікацію. Поліція громила помешкання людей, принижувала й арештовувала. Вдалися до таких дій у відповідь на теракти проти представників влади, вчинені активістами Організації українських націоналістів

58 градусів за шкалою Цельсія – таку температуру зафіксували 13 вересня 1922-го в місті Ель-Азізія у Лівії. Це була найвища температура за історію метеоспостережень. Рекорд тримався до червня 2019 року, коли в Кувейті стовпчик термометра в тіні піднявся до позначки +63°C

Зараз ви читаєте новину «"Хіба може бути кращий оберіг для нашого міста"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути