четвер, 26 січня 2017 13:57

Геля Маркізова подарувала Сталіну квіти. Її батьків репресували

"Спасибо товарищу Сталину за наше счастливое детство!" – повідомляють радянські газети на початку 1936 року. На перших шпальтах – фото, на якому генеральний секретар ЦК ВКП (б) Йосип Сталін (1878–1953) тримає на руках дівчинку східної зовнішності. Та обіймає главу держави і посміхається до камери.

27 січня 1936-го у Кремлі відбувалася зустріч керівників Радянського Союзу з трудящими Бурят-Монгольської автономної РСР. Делегація налічувала 67 осіб: голови колгоспів, директори радгоспів, доярки, чабани. Тамтешній нарком землеробства Ардан Маркізов узяв з собою дружину Домініку й 7-річну доньку Енгельсину. Купив дівчинці два букети півоній – аби, якщо буде нагода, вручила їх Сталіну й наркому оборони Клименту Ворошилову.

Автор: flashbak.com
  Плакат із Йосипом Сталіним і Мамлакат Наханговою в московському госпіталі, 1941 рік. Насправді на ньому зображена Енгельсина Маркізова, батька якої розстріляли за участь у ”контрреволюційній організації”
Плакат із Йосипом Сталіним і Мамлакат Наханговою в московському госпіталі, 1941 рік. Насправді на ньому зображена Енгельсина Маркізова, батька якої розстріляли за участь у ”контрреволюційній організації”

– Одягнули мене дуже красиво, – згадувала Енгельсина Маркізова. – Мама купила мені нову матроску. Дала туфельки, в які тато забув мене перевзути – я так і стояла у валянках. Ми зайшли в зал, усі посідали за столи. Почалися виступи колгоспників. Ці промови тривали дуже довго. Було страшенно нудно. Я терпіла-терпіла, а потім встала і пішла. Тато не зміг втримати.

Генсек поставив дівчинку на стіл президії.

– Вона хоче сказати промову, – кинув Ворошилов.

– Це вам від дітей Бурят-Монголії, – сказала дівчинка Сталіну і віддала обидва букети.

– Поцілуй його! – закликали присутні.

Фотограф Михайло Калашников зробив кілька знімків. Наприкінці гостям вручили сувеніри. Кожному колгоспу, представник якого був на зустрічі, подарували по вантажівці.

– А мені подарунок? – запитала Енгельсина.

– Що ти хочеш, годинник чи патефон? – уточнив Сталін.

– І те, й інше.

– Але патефон ти не донесеш.

– Я покличу тата.

На подарунках було вигравійовано "Геле Маркизовой от вождя партии".

Фотографію Калашникова публікують у газетах, тиражують на плакатах і листівках. Батьки масово стрижуть дітей "під Гелю". Скульптор Георгій Лавров створює фігуру "Сталін і Геля".

– Маленьких копій скульптури виготовили тисячі, – каже його дружина Валентина Лаврова-Солдатова. – Вони стояли всюди. І в перукарнях, і в аптеках. Не було хіба в туалетах.

Влітку 1937 року в Бурят-Монголії помирає багато худоби. Керівників республіки звинувачують у створенні "контрреволюційної буржуазно-націоналістичної шпигунсько-повстанської панмонгольської організації", що діяла за вказівками з Японії. Арештовують півтори сотні осіб, серед них і Ардана Маркізова.

Енгельсина під диктовку мами пише листа в Кремль: "Мій батько – ніякий не японський шпигун, не ворог народу. Він – затятий більшовик, відданий партії та особисто товаришу Сталіну, воював під час Громадянської війни й допомагав організовувати Бурят-Монгольську республіку". Відповіді не отримують. Тільки після смерті Сталіна рідним повідомлять, що Ардана розстріляли за півроку після арешту.

Домініку Маркізову рік тримають у тюрмі, потім із донькою засилають у Казахстан. Одного дня жінку знаходять із перерізаним горлом. Офіційна причина смерті – самогубство. Енгельсину вдочерила тітка. Під зміненим прізвищем – Дорбєєва – вона закінчила Московський університет. Стала сходознавцем. Померла під час відпочинку в Туреччині 2004 року.

"Дівчинку Сталіна" з плакатів і скульптур не забирали. Її "перейменували" на Мамлакат Нахангову – дівчинку з Таджикистану, яка зібрала рекордний врожай бавовни. Але скульп­тора Георгія Лаврова таки заслали в Магадан.

Автор: explorepahistory.com
  25 січня 1983 року, черга по безкоштовні пайки в харчовому банку для безробітних сталеварів у Бреддоку, штат Пенсильванія, США
25 січня 1983 року, черга по безкоштовні пайки в харчовому банку для безробітних сталеварів у Бреддоку, штат Пенсильванія, США

24 січня 1924 року у французькому Шамоні розпочався "Міжнародний тиждень зимових видів спорту з нагоди VІІІ Олімпіади". Спортсмени з 16 країн змагалися у дев'яти видах. Найбільше медалей – чотири, зокрема три золоті – здобув фінський ковзаняр Клас Тунберґ. Почесними медалями нагородили британських альпіністів, які 1922-го спробували підкорити найвищу вершину світу – Еверест. Наступного року змагання назвали І зимовими Олімпійськими іграми та постановили проводити їх регулярно.

26 січня 1788 року засновано Сідней – перше місто на території Австралії. У Великій Британії бракувало місць в тюрмах. Каторжан відправляли у британські колонії в Америку. Коли тамтешні країни проголосили незалежність – засуджених почали засилати в малоосвоєну Австралію. На початку 1788 року сюди прибули 11 кораблів із 850 каторжанами. У ­бухті затоки Порт-Джексон облаштували місто. Назвали на честь міністра колоній Томаса Тавншенда, першого віконта Сіднея (1733–1800).

28 січня 1855 року ввели в експлуатацію Панамську залізницю. Вона вперше в історії з'єднала Тихий і Атлантичний океани. Протяжність – 76 км. Будівництво тривало п'ять років. Близько 10 тис. робітників загинули – переважно від малярії та жовтої лихоманки. У Каліфорнії на західному узбережжі США тривала "золота лихоманка". Завдяки залізниці можна було значно швидше перевозити вантажі на схід континенту й далі в Європу. Вона була основною транспортною артерією між двома океанами до відкриття Панамського каналу 1920 року.

10 918 метрів становила глибина, на яку опустився батискаф "Трієст" 23 січня 1960-го. Це було перше занурення на дно Маріанської западини в Тихому океані – найглибшої точки Землі. У батискафі були американець 28-річний Дон Волш і швейцарець Жак Пікар, 37 років. Спуск тривав 5 годин, підйом – трохи більш як 3. На дні вчені провели 20 хв. З'їли по шоколадці і виявили доти невідомих пласких риб.

Відтоді на дно Маріанської западини опустилась одна людина – американський кінорежисер Джеймс Кемерон 2012 року

Зараз ви читаєте новину «Геля Маркізова подарувала Сталіну квіти. Її батьків репресували». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути