пʼятниця, 06 липня 2018 11:41

Андропов подарував американській школярці самовар

"Важко повірити, що один лист так змінив моє життя. Світ уже не здається мені таким складним, як у путівниках у бібліотеці. Радянські люди більше схожі на добрих сусідів, ніж на ворогів. Це – головне, що мені вдалося зрозуміти", – пише в книжці "Мандрівка до Радянського Союзу" американська школярка зі штату Мен 11-річна Саманта Сміт.

7 липня 1983-го вона з батьками Джейн та Артуром прилетіла в СРСР. Їх запросив генеральний секретар ЦК КПРС Юрій Андропов (1914–1984). Перед тим мати школярки прочитала в журналі Time, що між США та Радянським Союзом можлива війна. Розповіла доньці. Саманта написала лист: "Дорогий містер Андропов, я дуже не хочу війни. Поясніть мені, будь ласка, чи справді ви її хочете?" На конверті вказала: "Москва, Кремль, Андропову". Листа на першій шпальті надрукувала радянська газета "Правда". За місяць Саманті прийшла відповідь.

У СРСР родина за два тижні відвідує Москву, Ленінград і півострів Крим. У московському аеропорту гостей зустрічає сотня журналістів з усього світу, охорона і служба безпеки. Далі їх постійно супроводжують шестеро американських і 10 радянських кореспондентів, три перекладачі. Селять у кращому номері готелю "Мир". Надають автомобіль "Чайка". У першу чергу везуть у Мавзолей Леніна.

Автор: news.boyarka.name
  Саманта Сміт  (ліворуч) зі Сполучених Штатів Америки приїхала до Радянського Союзу на запрошення генерального секретаря ЦК КПРС Юрія Андропова 7 липня 1983-го. Протягом чотирьох днів жила в дитячому таборі ”Артек” у Криму
Саманта Сміт (ліворуч) зі Сполучених Штатів Америки приїхала до Радянського Союзу на запрошення генерального секретаря ЦК КПРС Юрія Андропова 7 липня 1983-го. Протягом чотирьох днів жила в дитячому таборі ”Артек” у Криму

– Ленін – це ніби наш Джордж Вашингтон, так? – допитується дівчинка в перекладачів. Ті не знають, як відповісти політкоректно, тому переводять тему розмови на інше.

Юрій Андропов хворіє й відмовляється прийняти Саманту в лікарняній палаті. Телефонує їй та пересилає подарунки: самовар із чайником для заварки, лаковану скриньку із зображенням Красної площі та особисту візитівку без адреси й телефону.

У дитячому таборі "Артек" у Криму перед приїздом американців проводять заняття з політінформації. Вожатим забороняють давати інтерв'ю "ворожим кореспондентам". До візиту гостей із США в таборі добудовують їдальню. Саманті шиють піонерську форму.

Вона хоче спілкуватися з дітьми. Її селять у таборі "Морський". Здружується з одноліткою Наталею, яка говорить англійською. Американку вчать виконувати пісню "Пусть всегда будет солнце". Вона бере участь у конкурсі малюнків на асфальті "Мы за мир на всей планете" й святі Нептуна.

– У хлопців була сила-силенна питань про Америку. Особливо про одяг і музику. Ми швидко здружилися. Немає і не може бути важливішого за те, щоб запобігти війні. Вона погубить усе, – розповідає Саманта журналістам.

Через два роки вона з батьком гине в авіакатастрофі. У Радянському Союзі її ім'ям називають вулиці, діамант, сорт тюльпанів та астероїд.

Автор: karpaty.putivnyk.com
  4 липня 1908 року у свердловину Oil City біля міста Борислав на Львівщині влучила блискавка. Почалася пожежа, дим від якої було видно за 50 км. Приборкувати полум’я кинули солдатів. До місцини почали приїжджати туристи з Європи. Стали популярними листівки зі знімками велетенського стовпа диму й вогню. Загасили пожежу за шість тижнів
4 липня 1908 року у свердловину Oil City біля міста Борислав на Львівщині влучила блискавка. Почалася пожежа, дим від якої було видно за 50 км. Приборкувати полум’я кинули солдатів. До місцини почали приїжджати туристи з Європи. Стали популярними листівки зі знімками велетенського стовпа диму й вогню. Загасили пожежу за шість тижнів

"Розкажи казку, в якій було б якнайбільше маячні", – 4 липня 1862-го 10-річна Аліса Ліддел попросила знайомого її батька Чарльза Лютвіджа Джонсона, 33 роки. Вони плавали на човні річкою Айріс в Англії. Джонсон почав розповідати про дівчинку Алісу, яка побігла за білим кроликом у чарівну країну. Розповідь записав і через чотири місяці опублікував "Алісу в Країні чудес" під псевдонімом Льюїс Керрол

2 липня 2002-го американський бізнесмен 58-річний Стів Фоссет завершив першу у світі одиночну безпосадкову навколосвітню подорож на повітряній кулі. Намагався здійснити такий переліт п'ять разів, але з технічних причин приземлявся раніше. Кулю розміром із десятиповерхівку збудував за $300 тис. і назвав "Дух Свободи". Стартував і приземлився в Австралії. Спав 4 год. на добу уривками по 45 хв. За 13 днів пролетів 31 тис. км. Встановив рекорд швидкості для куль – 320 км/год.

6 липня 1415-го лідера чеських протестантів 45-річного Яна Гуса спалили в місті Констанц – тепер Німеччина. Він виступав проти продажу індульгенцій, якими прощалися гріхи. Пропагував вивчення Біблії без церкви. Папа Римський назвав його єретиком і наказав арештувати. Ян Гус відмовився зректися своїх переконань. Під час страти побачив жінку, яка підкинула у вогонь хмиз, і ­вигукнув: "Свята простота!"

7 липня 1520 року 450 іспанських солдатів під керівництвом Ернана Кортеса (1485–1547) перемогли 40-тисячну армію ацтеків на рівнині Отумба – тепер Мексика. Європейці намагалися пробитися на територію союзної держави Тласкала. Ацтеки їх зупинили. Загарбники почали наступ, убивали передусім командирів і жерців. Місцеві розбіглися, половина їхнього війська загинула. Іспанці втратили 73 людей.

45 польських учених та викладачів вищих навчальних закладів розстріляли німецькі поліцейські 4 липня 1941 року у Львові. Хотіли залякати інтелігенцію краю. Будинки страчених зайняли гітлерівські офіцери

Зараз ви читаєте новину «Андропов подарував американській школярці самовар». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути