Ексклюзиви
четвер, 27 травня 2021 14:36

З'ясували причину утворення тромбозу після щеплень AstraZeneca

З'ясували причину утворення тромбозу після щеплень AstraZeneca
Вакцини Pfizer і Moderna доставляють генетичний матеріал спайкового білка в клітинну рідину, а не в ядро. Фото: Reuters

У Німеччині встановили причину утворення тромбів у певних випадках після щеплення Covid-вакцинами виробництва AstraZeneca та Johnson & Johnson.

Дослідники з університету ім. Гете у Франкфурті та Ульмського університету вважають, що проблема полягає в аденовірусних векторах, які використовуються для доправлення спайкового білка вірусу Sars-Cov-2 в організм людини. Щоб уникнути тромбоутворення вчені запропонували змінити секвенування спайкового білка й у такий спосіб запобігти його розщепленню, пише Research Square.

За словами керівника наукової групи професора Рольфа Маршалека, спайковий білок направляється не в клітинну рідину, де Covid-19 зазвичай продукує білки, а в ядро клітини. У результаті частини спайкового білка розщеплюються і створюють мутації, які не можуть зв'язатися з клітинною мембраною, де відбувається процес імунізації. Мутантні білки потім виводяться клітинами в організм, що і спричиняє утворення тромбів. Компанія Johnson & Johnson уже зв'язалася з лабораторією Маршалека, щоб отримати рекомендації щодо адаптації вакцини.

Вакцини Pfizer і Moderna доправляють генетичний матеріал спайкового білка в клітинну рідину, а не в ядро. Тому після введення цих вакцин утворення тромбів не спостерігається.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: США повернуться до вакцини Johnson&Johnson, незважаючи на тромбози

У Європі з 16 млн осіб, які мали щеплення вакциною AstraZeneca, щонайменше в 142 осіб утворилися тромби. У Великобританії з 33 млн осіб, щеплених цією вакциною, тромби були виявлені в 309 осіб, а 56 із них померли.

Словаччина 12 травня зупинила вакцинування населення від коронавірусу препаратом AstraZeneca після смерті пацієнта від тромбозу. Європейський союз вирішив не продовжувати контракт з AstraZeneca на поставку вакцин проти Covid-19.

Зараз ви читаєте новину «З'ясували причину утворення тромбозу після щеплень AstraZeneca». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути