четвер, 04 серпня 2016 14:35

Зубна нитка виявилася шкідливою

Зубна нитка виявилася шкідливою
Фото: bbc.com

Ефективність зубної нитки виявилася перебільшена

Агентство Ассошіейтед прес (AP) зробило дослідження, яке показало, що точних доказів користі зубної нитки немає.

Міністерство охорони здоров'я США в спеціальному посланні відзначило, що користь від флосса в минулому ніколи досконально не вивчалася, а британський стоматолог, професор Бірмінгемського університету Деміан Уолмслі, підтвердив, що є лише слабкі свідоцтва користі такої чистки.

Багато стоматологи кажуть, що за допомогою нитки видаляється зубний наліт, їжа, знижується ризик захворювань ясен і карієсу.

Чистка між зубів видаляє наліт, який може призвести до утворення дупел і захворювання ясен на тих ділянках, куди не потрапляє звичайна зубна щітка. Доведено, що чистка за допомогою флоса видаляє застряглі між зубів частки, які ведуть до утворенню нальоту.

У флосса є свої переваги, але є і негативні сторони

"Проблема в тому, як отримати надійні свідчення, - пояснює професор Уолмслі, який також складається науковим консультантом при Британської стоматологічної асоціації. - Всі люди різні, а великі дослідження коштують дорого, так що поки ми не можемо сказати ні так ні ні. Для цього потрібні більш детальні дослідження".

Зубна нитка була винайдена американським дантистом Леві спірит Пармлі ще на початку 1800-х, а перший флос був запатентований в 1874 році, коли багато дантистів вже рекомендували його своїм клієнтам.

При неправильної чищенні ниткою, результати останнього дослідження свідчать, що є небезпека пошкодити зуби, ясна або пломби.

Є навіть небезпека того, що при використанні флосса в кров можуть потрапити хвороботворні бактерії, що загрожує зараженням.

Або все-таки корисно?

Однак навіть скептики визнають, що чистка простору між зубами корисна.

"Найкраще для чищення простору між зубами - там, де дозволяє місце, - підходять спеціальні щіточки, - йдеться в офіційній заяві Британської стоматологічної асоціації. - Флос не має великого сенсу, його потрібно застосовувати, тільки якщо щіточка не проходить між зубами або може заподіяти біль або пошкодження".

Читайте також: 5 способів легко пережити спеку з варикозом

Стоматолог Тім Іафолла з Національного інституту охорони здоров'я США вважає, що"слід було б відмовитися від рекомендацій по використанню флосса" на державному рівні.

А Асоціація стоматологів Австралії вважає, що всі люди, починаючи з 11 років, зобов'язані використовувати нитку для чищення зубів.

"Флос - це обов'язкова складова частина догляду за зубами і яснами, а не просто приємне доповнення", - говорить австралійська брошура.

Зараз ви читаєте новину «Зубна нитка виявилася шкідливою». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути