пʼятниця, 24 квітня 2020 10:12

Зараза до зарази не липне: як куріння протистоїть коронавірусу у боротьбі за легені

Зараза до зарази не липне: як куріння протистоїть коронавірусу у боротьбі за легені
Вчені поки що припустили, що шкода від куріння може зіграти несподівану роль: нанести шкоду і коронавірусу, який вирішив прижитися на зіпсованих легенях. Фото: Reuters

Французький нейробіолог Жан-П'єр Чаньє припустив, що нікотин може перешкоджати проникненню коронавірусу в клітини організму, вступаючи з ним у своєрідну "боротьбу" за організм людини. Але якщо ви заразилися, куріння тільки погіршить ситуацію в цілому.

Раніше дослідники вже припускали, що куріння впливає на поведінку коронавірусу. Але ВООЗ і більшість лікарів придушили ідею в зародку, акцентуючи увагу на шкоду, яку організму завдає куріння. І що курцям потім важче дається одужання від усього, що зачіпає дихальні шляхи і легені, пише The Guardian.

І вони мають рацію. Але розмова завжди велася з ситуації, коли людина вже заразилася коронавірусом або будь-чим іншим. Французькі ж учені не заперечують шкоду від куріння.

Вони уточнюють, що через куріння в легенях людини утворюється несприятливе середовище, що шкодить і самому вірусу. Тобто коронавірусу просто набагато складніше прижитися в такому середовищі. Нікотин, можна сказати, знищує вірус у боротьбі за "свою територію".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Комаровський застеріг курців щодо коронавірусу

Це не означає, що куріння допомагає при коронавірусі. Або що це корисно. Якщо вам не пощастило бодай чимось заразитися, куріння, безумовно, не сприятиме одужанню. Навіть якщо нікотин дійсно захищає від вірусу, у курців, які все ж заразилися Covid-19, симптоми проявляються серйозніше і захворювання перетікає важче через вплив токсичного тютюнового диму на легені.

Але саме на стадії зараження наслідки від куріння можуть зіграти свою роль і вижити вірус з організму. Таке припущення народилося раніше і у китайських учених. Усі ентузіасти цієї гіпотези виявили незрозумілу поки що закономірність: в усіх групах, хворих на коронавірус, завжди набагато менше курців, хоча сама кількість курців набагато більша за відсоток тих, що заразилися.

Дослідники вже з'ясували, що з 350 госпіталізованих пацієнтів із Covid-19 у паризькій лікарні із середнім віком 65 років лише 4,4% були курцями. У 130 пацієнтів, яким дозволили лікуватися вдома, з менш серйозними симптомами, середній вік становив 44 роки, і тільки 5,3% курили.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Кого найчастіше вражає коронавірус: учені проаналізували дані 2 країн

Порівнюючи ці цифри з кількістю людей, які курять у цілому (близько 40% людей ​​віком від 44 до 53 років і 9-11% людей ​​віком 65-75 років), вони виявили, що набагато менше курців, схоже, заразилися. Чи що принаймні в результаті зараження у них не виникало серйозних симптомів, які б привели до госпіталізації.

Це все ще тільки гіпотези. Однак учені хочуть перевірити, чи є пряма кореляція і від чого вона залежить.

Німецький вірусолог Гендрік Штрек розповів, що вірус майже не передається дотиками до поверхонь, на якій є зараза. У 99% це відбувається через тривале перебування біля хворого.

Зараз ви читаєте новину «Зараза до зарази не липне: як куріння протистоїть коронавірусу у боротьбі за легені». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути