середа, 03 липня 2024 20:55

ВООЗ уперше надала повну інструкцію для відмови від куріння

ВООЗ уперше надала повну інструкцію для відмови від куріння
У світі 750 тис. осіб хочуть кинути курити. Фото: pixabay.com

Всесвітня організація охорони здоровʼя вперше в історії опублікувала комплексний набір заходів щодо відмови від куріння.

Йдеться про надання медичними працівниками допомоги курцям та фармакологічне лікування.

"Інструкція спрямована на допомогу більш ніж 750 мільйонам споживачів тютюну, які хочуть кинути всі види тютюну. Рекомендації актуальні для всіх дорослих, які прагнуть відмовитися від різних тютюнових виробів, включаючи сигарети, люльки, бездимні тютюнові вироби, сигари, тютюн для самокруток і тютюнові вироби з підігрівом", - йдеться у документі.

У ВООЗ кажуть, що понад 60% із 1,25 млрд споживачів тютюну у світі хочуть кинути курити. При цьому 70% не мають доступу до ефективних послуг щодо цього. Проблема може бути пов'язана з обмеженням ресурсів.

ВООЗ радить нікотинозамісну терапію, варениклін, бупропіон і цитизин.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Що буде з організмом, якщо кинути курити

"2023 року ВООЗ ініціювала процедуру попередньої кваліфікації лікарських засобів проти розладів, спричинених вживанням тютюну, щоб покращити глобальний доступ до рекомендованих препаратів для відмови від тютюну. У квітні 2024 року нікотинова гумка та пластир Kenvue стали першими прекваліфікованими ВООЗ продуктами нікотинозамісної терапії", - кажуть там

Організація рекомендує поведінкові втручання, серед яких короткі консультації медпрацівників від 30 сек до 3 хв, які регулярно пропонують у медзакладах, а також більш інтенсивну поведінкову підтримку - індивідуальне, групове або телефонне консультування.

"Крім того, цифрові втручання, такі як обмін текстовими повідомленнями, програми для смартфонів та інтернет-програми, можна використовувати як допоміжні засоби або інструменти самоконтролю. ВООЗ заохочує постачальників медичних послуг, політиків та зацікавлені сторони прийняти та впроваджувати цю інструкцію для сприяння відмові від тютюнопаління та покращенню здоров'я мільйонів людей, які цього потребують, у всьому світі", - підсумували у ВООЗ.

Електронні пристрої для куріння теж є небезпечними для оточення.

Куріння будь-яких тютюнових виробів шкодить організму незалежно від дози. Тютюновий дим містить понад 7 тис. хімічних елементів. З яких щонайменше 250 є токсичними, а 69 спричиняють онкологічні захворювання.

Захворіти на туберкульоз можуть ті, хто мають шкідливі звички – зокрема тютюнопаління, повідомило МОЗ.

Зараз ви читаєте новину «ВООЗ уперше надала повну інструкцію для відмови від куріння». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути