Звичка пити чай і каву гарячими на 90% підвищує ризик розвитку раку стравоходу. Усе тому, що рідина температурою вище 60 градусів подразнює слизову оболонку органу й призводить до пошкодження ДНК клітин слизової. Це й створює ідеальні умови для зародження злоякісної пухлини.
Ще небезпечнішими гарячі напої є для курців і тих, хто вживає алкоголь. Причина в тому, що подразнена гарячою рідиною слизова припиняє захищати глотку й стравохід від токсинів сигарет і спирту. Це слугує додатковим фактором розвитку раку. Пише відоме британське видання Dailymail.
Зв'язок між вживанням гарячих напоїв і розвитком злоякісного процесу показало дослідження вчених з Тегеранського університету медичних наук в Ірані. Піддослідними були понад 50 тис. осіб віком від 40 до 75 років.
"Слід рекомендувати населенню перед вживанням напою почекати, доки він охолоне до температури нижче 60 градусів. Це стосується не лише чаю й кави, а й усіх видів напоїв", — відзначив керівник дослідження доктор Фахрад Ісламі.
Щоб напій охолонув до необхідної температури, його рекомендують лишити на 4-5 хвилин. Інший варіант — додати в нього трохи холодного молока.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: МОЗ дав поради, як знизити ризик розвитку раку
Рак стравоходу займає 8-е місце в переліку найсмертоносніших видів онкозахворювань. Частіше вражає чоловіків, ніж жінок. Дає про себе знати появою труднощів під час ковтання, постійним розладом шлунка, печією, втратою апетиту й ваги, поверненням вмісту шлунка в ротову порожнину незабаром після прийому їжі без блювання.
Коментарі