Ексклюзиви
вівторок, 18 травня 2021 11:25

Вісім продуктів, які не можна їсти сирими

Автор: https://ukrhealth.net/
  Борошно є доволі брудним продуктом - в ньому цілком можуть бути бактерії та шкідливі мікроби
Борошно є доволі брудним продуктом - в ньому цілком можуть бути бактерії та шкідливі мікроби

Якщо вживати в їжу деякі продукти в сирому вигляді, вони можуть бути токсичними та завдати серйозної шкоди здоров'ю. Вчені назвали вісім продуктів, які обов'язково потрібно готувати перед тим, як їсти.

Здавалося б, що може бути небезпечного в тому, щоб з'їсти шматочок сирого тіста перед тим, як відправити печиво в духовку, або спробувати ягоду бузини? Однак експерти попереджають: певні продукти в сирому вигляді можуть бути отруйними.

1. Картопля
За даними досліджень, у сирому вигляді картопля може викликати здуття живота й інші проблеми зі шлунково-кишковим трактом. Причина в тому, що картопля містить крохмалі, які стійкі до перетравлювання. А ще зелена або проросла картопля містить соланін і чаконін - небезпечні токсини, які можуть викликати діарею, жар, головний біль і блювоту. Таку картоплю краще взагалі не їсти, в жодному вигляді.

2. Баклажани
Баклажани в сирому вигляді містять те саме глікоалкалоідне з'єднання, що і сира картопля, соланін. Щоб уникнути неприємностей, баклажани перед вживанням необхідно піддати термічній обробці.

3. Квасоля
Якщо ви з'їсте всього чотири-п'ять сирих бобів, ви можете серйозно захворіти. Боби, особливо червоні, містять токсин, який викликає розлад травлення і симптоми, схожі з отруєнням. Зазвичай він руйнується під час приготування. Тому квасолю треба замочувати й готувати щонайменше 10 хв., перш ніж подавати на стіл.

4. Яйця
Сирі яйця можуть містити сальмонелу, яка здатна викликати харчове отруєння. Кращий спосіб не захворіти - це варити яйця доти, доки білок і жовток не стануть твердими. Також небезпечні продукти, що містять сирі яйця, наприклад, майонез.

5. Куряче м'ясо
У сирому курячому м'ясі цілком може бути сальмонела, а також бактерії Campylobacter. З метою безпеки експерти рекомендують піддати м'ясо тепловій обробці - не менше 2 хв. за температури 70°C.

6. Листя ревеню
Стебла ревеню часто використовуються для приготування пирогів, компотів, і вони безпечні для вживання в їжу. Однак листя ревеню можуть бути отруйними - в них є щавлева кислота, токсична сполука. Їх вживання може призвести до ускладненого дихання, печіння в роті, діареї та болю в шлунку.

7. Чорна бузина
Ягоди бузини відмінно допомагають при застуді та грипі, однак в сирому вигляді можуть бути отруйні. Щоб нейтралізувати самбунігрін і інші шкідливі для здоров'я речовини, що містяться в них, необхідно нагріти ягоди бузини до температури понад 80°C протягом короткого часу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Назвали найкращі та найгірші продукти від депресії та стресу

8. Сире тісто або борошно
Вживання сирого тіста або борошна небезпечне для здоров'я. Борошно є доволі брудним продуктом - в ньому цілком можуть бути бактерії, такі як кишкова паличка і сальмонела, а також інші шкідливі мікроби, що залишилися в ньому після того, як різні тварини в ангарах випорожнювались на зерно. Не пробуйте сире тісто і не додавайте борошно в продукти, які не можна приготувати. А після використання борошна не забудьте ретельно вимити руки.

Нові дослідження показали, що в складі одноразових медичних масок містяться потенційно шкідливі і навіть небезпечні для здоров'я токсичні речовини. Ідеться про сурму, свинець і мідь.

Зараз ви читаєте новину «Вісім продуктів, які не можна їсти сирими». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути