Ексклюзиви
понеділок, 17 травня 2021 21:15

Назвали найкращі і найгірші продукти від депресії та стресу

Автор: https://florium.ua/
  Полуниця багата вітаміном С — антиоксидантом, який допомагає людям справлятися зі стресовими ситуаціями
Полуниця багата вітаміном С — антиоксидантом, який допомагає людям справлятися зі стресовими ситуаціями

Вчені дійшли висновку, що деякі продукти в разі стресу і депресії можуть ще більше загострити емоції, з якими важко впоратися, і привести до набору ваги. У той же час певні продукти допоможуть вам з легкістю впоратися зі стресом, не жертвуючи при цьому талією.

Що не можна їсти при стресі і депресії

Морозиво

Охолоджуючий ефект морозива точно не відноситься до стресу. Насправді продукти з високим вмістом рафінованого цукру лише підвищують рівень гормонів стресу, включаючи кортизол. Оскільки організм не в змозі засвоїти весь рафінований цукор, рівень глюкози в крові різко падає. А мозок сприймає низький рівень глюкози в крові як ситуацію, яка загрожує життю, і виділяє більше кортизолу, щоб знову викликати почуття голоду, що, в свою чергу, змушує вас продовжувати переживати стрес.

Кава

Якщо ви думаєте, що кава може допомогти відволіктися від стресу, пов'язаного, наприклад, з наближенням терміну виконання проекту, то ви помиляєтеся. Хоча кофеїн, як відомо, покращує настрій (і може знизити ризик депресії), стимулюючи активність дофаміну, він також перешкоджає засвоєнню ключових поживних речовин, що відповідають за настрій, таких як вітамін D і вітаміни групи B.

Соки

Гарна ідея — позбутися від тривоги за допомогою здорових продуктів, але тільки не за допомогою свіжовичавленого соку. На відміну від цільних фруктів, соки не містять клітковини — повільно перетравлюваних волокон, зате в них багато глюкози і фруктози. Відповідно до недавнього дослідження, глюкоза викликає викид гормону стресу адреналіну, а фруктоза може змінити реакцію мозку на стрес на генетичному рівні.

Червоне вино

Вживання алкоголю може тільки ще більше збудити вас. Хоча може здатися, що стакан вина спочатку допомагає знизити стрес, дослідження показують, що вживання алкоголю може мати неприємні наслідки в довгостроковій перспективі. Кілька келихів ввечері можуть викликати проблеми зі сном, коливання цукру в крові і зневоднення — все, що може ще більше підвищити рівень гормонів стресу.

Снеки і чіпси

Через високий рівень натрію снеки не тільки підвищать кров'яний тиск, але й посилять занепокоєння через велику кількість рафінованих вуглеводів. Справа в тому, що без клітковини, яка уповільнює травлення та зазвичай міститься в цільнозернових складних вуглеводах, прості вуглеводи будуть різко підвищувати рівень глюкози, що призведе до підвищення рівня гормону стресу кортизолу.

Що їсти, щоб знизити рівень стресу і депресії

Жирна риба

Регулярне вживання жирної риби, такої як лосось і тунець, допоможе вам поліпшити настрій. Ця риба багата омега-3 жирними кислотами, що сприяють синтезу серотоніну — хімічної речовини, яка робить вас щасливішими.

Полуниця

Ці ягоди є не тільки чемпіонами за вмістом клітковини, вони також багаті вітаміном С — антиоксидантом, який, як було доведено, допомагає людям справлятися зі стресовими ситуаціями. Відповідно до одного з дослідженням, рівень кортизолу швидше знижувався у тих, хто отримував добавку вітаміну С, так само як і кров'яний тиск.

Горіхи

Замініть снеки і чіпси горіхами — це найкращий спосіб позбутися стресу. Горіхи містять велику кількість магнію — життєво важливої поживної речовини для природного подолання стресу. Більш того, горіхи багаті селеном, що піднімає настрій, і омега-3 жирними кислотами, які знімають депресію.

Чорний шоколад

Так, шоколад знімає стрес! Але ключове слово — чорний, з вмістом какао більше 70 відсотків. Антиоксиданти, що містяться в какао, як виявили дослідники, допомагають стимулювати вироблення серотоніну, здатного викликати ейфорію. Пам'ятайте, що білий і молочний шоколад можуть викликати зворотний ефект.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Топ-5 звичок, які призводять до діабету

Яйця

Відчуваєте напругу після сварки з близькою людиною? Позбавтеся від занепокоєння, зробивши омлет з трьох яєць, багатих вітаміном D, і точно піднімете собі настрій. Доведено, що сонячний вітамін сприяє виробленню гормонів гарного настрою — серотоніну і дофаміну.

Люди, які їдять чорний шоколад, мають завдяки ньому покращене здоров'я і довголіття.

Вчені зробили метааналіз восьми досліджень, де зібрали інформацію майже 21 тисячі осіб. Виявилось, що люди, які часто замість перекусу їли темний шоколад, мали значно нижчі ризики серцево-судинних захворювань. Тому не дивно, що у них довша тривалість життя.

Темний шоколад багатий на антиоксиданти, що допомагає запобігти розвитку раку. Його регулярне вживання у кількості близько 30 грамів може стати одним зі способів продовжити життя.

Зараз ви читаєте новину «Назвали найкращі і найгірші продукти від депресії та стресу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути