понеділок, 25 травня 2020 16:12

У Китаї заявили про успішне тестування вакцини проти Covid-19 на людях

У Китаї заявили про успішне тестування вакцини проти Covid-19 на людях
У Китаї заявили про успішне тестування вакцини проти Covid-19. Фото: unsplash.com

У Китаї вакцина проти коронавірусу показала позитивні результати у тестуванні. За 28 днів майже всі учасники виробили антитіла, які зв'язуються з SARS-CoV-2.

Згідно з новим дослідженням, потенційна коронавірусна вакцина, розроблена в Китаї, виявилася безпечною і здатною генерувати імунну відповідь після раннього випробування у більш як 100 людей, повідомляє livescience.com з посиланням на медичний журнал The Lancet.

Вакцина під назвою Ad5-nCoV розробляється китайською компанією CanSino Biologics і була однією з перших коронавірусних вакцин, що почала проводити раннє випробування на людях ще в березні. Зараз у всьому світі розроблено понад 100 різних коронавірусних вакцин, причому щонайменше 8 із них у процесі випробувань на людях.

Ad5-nCoV використовує ослаблену версію вірусу звичайної застуди, відомого як аденовірус. Він заражає клітини людини, але не викликає захворювання, - доставляє фрагмент генетичного матеріалу від SARS-CoV-2, вірусу, який викликає Covid-19. Цей генетичний матеріал дає інструкції щодо виготовлення "шипового білка" на поверхні SARS-CoV-2. Ідея полягає в тому, що імунна система людини створить антитіла проти білка шипа, що допоможе боротися з коронавірусом, якщо людина згодом йому піддається.

У новому дослідженні вчені перевірили Ad5-nCoV на 108 здорових людях ​​віком від 18 до 60 років, серед яких 49% жінок та 51% чоловіків. У жодного дослідженого не було Covid-19. Учасників розділили на 3 групи по 36 осіб. Члени кожної дослідної групи отримували відповідно низьку, середню або високу дозу вакцини. Через 2 тижні після вакцинації учасники всіх 3 груп продемонстрували деякий рівень імунної відповіді на вірус.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У США розробляють 8 потенційних вакцин від коронавірусу

За 28 днів майже всі учасники виробили антитіла, які зв'язуються з SARS-CoV-2 (але не обов'язково атакують вірус), і близько половини учасників у групах з низькою і середньою дозою і три чверті учасників у групі з високими дозами виробили "нейтралізуючі антитіла", які зв'язуються і відключають вірус для запобігання зараженню ним клітин.

Щонайменше про одну побічну реакцію протягом перших 7 днів після вакцинації повідомлялося у 30 (83%) учасників групи з низькою дозою, 30 (83%) учасників групи середньої дози та 27 (75%) учасників високодозової групи.

Найпоширенішою побічною реакцією на місці ін'єкції був біль, про який повідомлялося у 58 (54%) одержувачів вакцини, а найчастіше йшлося про систематичні побічні реакції: лихоманка у 50 осіб (46%), втома у 47 (44%), головний біль у 42 (39%) і біль у м'язах у18 (17%).

У 9 учасників розвинулася лихоманка до 38,5 градуса за Цельсієм, а у одного з учасників в групі з високою дозою - висока температура поряд із втомою, задишкою і м'язовим болем. Однак ці ефекти тривали не більше 48 годин.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Німеччині тестують українські ліки для боротьби з Covid-19

Більшість побічних реакцій, про які повідомлялося у всіх групах, були легкими або середньотяжкими. Протягом 28 днів після вакцинації не було зафіксовано жодних серйозних побічних явищ. Антитіла до ІФА та нейтралізуючі антитіла значно зросли на 14 день і досягли піку через 28 днів після вакцинації. Специфічна реакція на Т-клітини досягла максимуму на 14 день після вакцинації.

"Ці результати є важливою віхою. Однак ці результати слід трактувати обережно. Виклики в розробці вакцини Covid-19 є безпрецедентними, і здатність викликати ці імунні реакції не обов'язково вказує на те, що вакцина захистить людину від Covid-19"- наголосив керівник дослідження Вей Чен із Пекінського інституту біотехнології.

Зараз дослідники розпочали масштабне, 2-фазове дослідження вакцини за участю 500 піддослідних, яким буде надано низьку або проміжну дозу вакцини або плацебо. Це дослідження також включатиме учасників старше 60 років і розгляне побічні ефекти до 6 місяців після вакцинації.

У понеділок 18 травня біотехнологічна компанія Moderna оголосила, що у 45 добровольців, які отримували дози свого кандидата на вакцину під назвою мРНК-1273, вироблені антитіла протягом 15 днів, і що рівень антитіл, помічених у їхній крові, можна порівняти з рівнем, який спостерігають у людей які оговталися від Covid-19.

Зараз ви читаєте новину «У Китаї заявили про успішне тестування вакцини проти Covid-19 на людях». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути