середа, 30 листопада 2022 06:42

Українські вчені зробили сенсаційне відкриття

Українські вчені зробили сенсаційне відкриття
Також ген DCL3 (STARD8) задіяний у складній системі, що призводить до онкологічних захворювань статевих органів. Фото: facebook.com/IMBGNASU

Українські науковці виявили новий ген, який відповідає за розлади статевого розвитку й безпліддя.

Вони вважають, що мутації гена DCL3 (STARD8) провокують збій статевого розвитку і, як наслідок, безпліддя. Про це повідомили науковці Інституту молекулярної біології і генетики на сторінці у Facebook.

Також ген DCL3 (STARD8) задіяний у складній системі, що призводить до онкологічних захворювань статевих органів.

"Учені нашого інституту здійснили важливе відкриття, яке допоможе розібратися у генетичних механізмах складних статевих розладів, робити прогнози для діагностики таких хвороб, власне, допоможе розробляти лікування чоловічого та жіночого безпліддя", – йдеться у повідомленні.

Співробітник ІМБГ Дмитро Сіроха на чолі із завідувачкою лабораторії геноміки людини Людмилою Лівшиць працював над цією темою разом з колегами з Іспанії та Швейцарії.

"Ця робота цікава тим, що генетики використали живі моделі, на яких можна провести експерименти і дослідити тонкі молекулярні механізми порушень, які спостерігаються у людини", – запевняють вчені.

Лабораторним об'єктом стала мушка-дрозофіла, в якої послідовність гена DCL3 (STARD8) дуже подібна до відповідних послідовностей в інших живих організмів (комах, хребетних, ссавців і головне – людини).

Робота, яку провів колектив науковців під керівництвом професорки Людмили Лівшиць, належить до царини фундаментальної науки.

Водночас за словами вчених, ці дослідження відкривають перспективи застосування отриманих знань у практичній медицині.

Робота українських вчених буде цікава спеціалістам з біології розвитку, генетиці людини і клінічним генетикам, пише міжнародний науковий журнал eLife.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: ВООЗ перейменувала мавпячу віспу: до чого тут расизм

"Це важливе дослідження демонструє консервативну функцію в соматичних клітинах людини DCL3(STARD8) та ортолога Cv-c Drosophila в розвитку яєчка.

Докази, що підтверджують висновки авторів, є переконливими, оскільки вони поєднують генетичні дані у пацієнта з дисгенезією гонад з даними, отриманими в генетичних експериментах на дрозофілі", – наголошують в eLife.

Основною перевагою наукової роботи є передбачення того, що домен StART, який взаємодіє з ліпідами (але не домен GAP) DCL3/Cv-c, необхідний для розвитку яєчок, що відкриває нові перспективи в подальших дослідженнях.

Наукові дослідження проводили зокрема завдяки грантовій підтримці, наданій 2021 року. Національною академією наук України та фондом Swiss National Science Foundation (Швейцарія).

Канадські вчені з університету Торонто виявили, що білохвості олені переносять новий варіант коронавірусу SARS-CoV-2.

Дослідники описали вірус, який знайшли в оленів у дикій природі у провінції Онтаріо, повідомляє Nature Microbiology. Загалом дослідили 300 диких тварин.

Зараз ви читаєте новину «Українські вчені зробили сенсаційне відкриття». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути