понеділок, 22 березня 2021 16:00

У топ-5 причин смерті увійшли ліки - чи можна уникнути побічних ефектів

У топ-5 причин смерті увійшли ліки - чи можна уникнути побічних ефектів
Для уникнення негативних наслідків варто консультуватися із лікарем щодо будь-яких медикаментів. Фото: pixabay.com

Смертність від медикаментозних ускладнень посідає 5-те місце у світі.

40,6% випадків лікарської хвороби викликають антибіотики, йдеться у даних Всесвітньої організації охорони здоров'я, передає "7 днів. Медіа".

Причиною є те, що люди п'ють антибіотики за перших ознак застуди.

На другій позиції сульфаніламідні препарати - 17,9% випадків. Також реакція проявляється на анальгін (11,5%) і знеболюючі (10,5%), вітаміни групи В (8,6%), а також транквілізатори, гормональні медикаменти, препарати золота.

Побічні ефекти мають майже всі препарати. Окрім цього, після припинення вживання деяких сильнодіючих ліків також можуть бути ускладнення.

Також причиною лікарської хвороби може бути індивідуальне несприйняття організмом медикаментів. Генетика також може впливати на це. Наприклад, якщо бабуся приймала антибіотик у молодості, то на онука він не діятиме.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Українцям планують компенсувати побічні ефекти від вакцин

"Американські та канадські вчені серйозно досліджують феномен під назвою "каскад призначень". Принцип його приблизно такий: отримуючи від лікаря рецепт на медикамент, пацієнт у наступний візит скаржиться на побічні ефекти, після чого озброюється ще па­рою-трійкою рецептів. На час третього походу до лікаря число його хвороб знову росте. Адже чим більше ви приймаєте ліків, тим більша ймовірність виникнення лікарської хвороби. І не варто думати, що ліки, які без проблем допомагали вам раніше, не можуть стати небезпечними", - говориться в повідомленні.

Побічні ефекти можуть бути різними: головний біль, температура, анафілактичний шок. Також реакція організму з'являється і на біологічно активні добавки. Тому краще починати вживати препарат з маленьких доз.

Для уникнення негативних наслідків варто консультуватися із лікарем щодо будь-яких медикаментів. У пацієнта може бути алергія на препарат. У разі відсутності ефекту від лікування не можна збільшувати дозу самостійно.

Слід обережно ставитися до препаратів, що недавно з'явилися (менше ніж 5 років тому), критично - до будь-якої реклами медикаментів.

У ВООЗ рекомендують продовжити вакцинацію від коронавірусу препаратом компанії AstraZeneca. Дані щодо вакцини продовжують ретельно вивчати.

Зараз ви читаєте новину «У топ-5 причин смерті увійшли ліки - чи можна уникнути побічних ефектів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути