вівторок, 10 листопада 2020 18:33

У людей із коронавірусом частіше фіксують психічні хвороби - дослідження

У людей із коронавірусом частіше фіксують психічні хвороби - дослідження
У кожного п'ятого пацієнта пізніше діагностували психічні захворювання. Фото: Reuters

У людей, що мали коронавірус, фіксують майже вдвічі більше психічних розладів.

У 18% пацієнтів діагностують тривогу, депресію або безсоння протягом трьох місяців після позитивного тестування на вірус, повідомляє "Українська правда".

Дослідження здійснили Центр біомедичних досліджень охорони здоров'я Оксфорда та Національний інститут медичних досліджень.

У людей з діагнозом розлалу психічного здоров'я на 65% більше шансів діагностувати Covid-19. Навіть з урахуванням фактора віку, статі, раси та основних фізичних умов.

"Це відкриття було несподіване і потребує розслідування. Тим часом наявність психічного розладу слід додати до переліку факторів ризику для Covid-19", – вважає доктор Макс Таке.

Розрахунки провели на основі приблизно 70 млн медичних карт США. Частота будь-якого діагнозу психічного захворювання за 14-90 днів після діагностики коронавірусу становила 18,1%. 5,8% – першим діагнозом.

Для вивчення впливу Covid-19 на психіку дослідники порівняли дані із п'ятьма іншими станами за той самий період. Це грип, інші інфекції дихальних шляхів, шкірна інфекція, жовчнокам'яна хвороба та камені в сечовивідних шляхах.

У 5,8% пацієнтів через 3 місяці після діагностування коронавірусу вперше зафіксували діагноз психічного захворювання, порівняно з 2,5% до 3,5% пацієнтів у групах порівняння – майже подвоєння ризику.

Професор психіатрії з Оксфордського університету Пол Гаррісон заявив, що потрібні додаткові дослідження, щоб встановити, чи може діагноз психічного розладу бути безпосередньо пов'язаний із зараженням коронавірусом. Не врахували соціально-економічного походження, куріння або вживання наркотиків. Загальне стресове середовище пандемії відіграє роль.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Лікарка заявила, що в Україні лютують кілька штамів коронавірусу

Бідніші люди частіше страждають на психічні захворювання. Бідність збільшує вплив коронавірусу через такі фактори, як перенаселеність житла та небезпечні умови праці.

"Так само малоймовірно, що Covid-19 може мати прямий вплив на ваш мозок та ваше психічне здоров'я. Але я думаю, що це знову-таки має бути науково продемонстровано", – сказав Гаррісон.

У Офісі президента Володимира Зеленського ініціюють розробку програми "Здорова нація", яка міститиме практичні рекомендації громадянам щодо зміцнення здоров'я, профілактики захворювань та подолання їхніх наслідків.

Зараз ви читаєте новину «У людей із коронавірусом частіше фіксують психічні хвороби - дослідження». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути