вівторок, 10 листопада 2020 14:02

Лікарка заявила, що в Україні лютують кілька штамів коронавірусу

Лікарка заявила, що в Україні лютують кілька штамів коронавірусу
Лікарка стверджує, що сама двічі перехворіла на коронавірус. Фото: Pixabay

У разі повторного інфікування перебіг коронавірусу може бути й у важкій, і в легкій формі.

Зараз на території України циркулюють кілька штамів Covid-19, розповіла лікар-пульмонолог, завідувачка інфекційним відділенням Київської міської клінічної лікарні №17 Світлана Гук, передає Укрінформ.

Лікарка стверджує, що сама двічі перехворіла на коронавірус.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Вакцини можуть бути неефективні через новий штам коронавірусу

"Геном коронавірусу містить 30 000 нуклеотидів, послідовностей амінокислот. І випадкова заміна цієї послідовності під час реплікації вірусу вже дає можливість розвитку нового штаму. Новий штам може бути менш або більш агресивним, якісь мутації роблять його нежиттєздатним тощо. Є ціла інтерактивна карта розповсюдження варіантів коронавірусу. Їх кількість нестабільна, вони постійно мутують. Так, штамів багато, я вже хворіла на коронавірус двічі – з усіма ознаками, і між захворюваннями 4 місяці минуло. Тобто це не той випадок, коли щось недообстежили і недолікували. Мабуть, удруге (у жовтні) мені трапився інший штам", - розповіла Гук.

За її словами, вперше вона хворіла класично – з високою температурою, сильною слабкістю. Вдруге значно легше, оскільки перехресний імунітет "все ж таки існує".

"Може, навіть не звернула б уваги, якби нас на роботі не тестували кожні два тижні. І коли отримала результат, поміряла температуру, виявила 37,6. А доти вважала, що то я просто втомилася. Але, на жаль, чула й про випадки, коли за повторного зараження перебіг був гірший, ніж першого разу. Дуже багато факторів беруть у цьому участь. Впливають властивості організму, вірусу і його вражаюча доза, поведінка пацієнта у перші дні після зараження. Лікарі просто йдуть за ситуацією й аналізують", - зазначила лікарка.

Набутий природній імунітет до коронавірусу може мати невелика кількість людей. Це захищає їх від зараження навіть без попереднього контакту з цим вірусом, повідомили у новій статті, опублікованій в журналі Science.

Зараз ви читаєте новину «Лікарка заявила, що в Україні лютують кілька штамів коронавірусу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути