Нітрати не є причиною отруєння кавунами. Проблеми зі здоров'ям спричиняють бактеріальні збудники. Виникають через вживання тріснутих чи розрізаних плодів.
"Нітрати - речовини, які ми отримуємо з рослинної їжі впродовж чи не всієї історії. Вони утворюються навіть у нашому організмі. Європейська комісія з харчової безпеки дійшла висновку, що користь від вживання овочів переважає потенційні ефекти від нітратів. Вживання продуктів із природно високим умістом цих речовин асоційовані з меншим ризиком низки хронічних станів", - розповів Артем Албул, автор науково-популярного каналу на YouTube.
Та це не означає, що будь-яка кількість нітратів дозволена й не нашкодить самопочуттю. Безпечна норма становить 3,7 мг/кг маси тіла на добу, за даними ВООЗ.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Назвали терміни значного падіння цін на кавуни й дині
"Боятися саме кавунів як головного джерела нітратів - не варто. Рослини накопичують нітрати переважно у вегетативних органах: листі, стеблах, коренеплодах тощо. У плодах нітратів зазвичай менше. Рекордсменами за їхнім умістом є рукола, салат, селера й буряк. Попри це саме нітратами пояснюють купу випадків отруєння кавунами, але вони тут ні до чого. Реальна причина - бактеріальні збудники: тріснуті чи розрізані кавуни, недотримання гігієни - це все підвищує ризик гастроентериту. От із цим треба бути обережним", - розповів Албул.
Фахівці радять у жодному разі не купувати кавуни на стихійних ринках. Чи ті плоди, які розрізані навпіл або мають видимі пошкодження. На якісний товар у подавця мають бути необхідні документи.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Популярний рецепт консервованих огірків виявився небезпечним для здоров'я
Улітку пацієнти часто скаржаться на харчові отруєння. Зазвичай ті стаються через порушення правил зберігання продуктів. Крім того, українці починають частіше харчуватися на вулиці. Така їжа не завжди якісна, іноді її зберігають не в холодильнику. На неї впродовж дня можуть сідати мухи.
Коментарі
2