понеділок, 19 липня 2021 15:46

Назвали терміни значного падіння цін на кавуни й дині

За тиждень в Україні розпочнеться збирання кавунів і динь із відкритого ґрунту. Саме тоді експерти прогнозують різке зниження цін на баштанні.

Автор: Олена Луценко
  Масове збирання врожаю кавунів розпочнеться через тиждень
Масове збирання врожаю кавунів розпочнеться через тиждень

"Сезон кавунів і динь тільки-но починається. Зараз продають вирощені під агроволокном. Це ранні висаджування кавунів і динь. У південних регіонах України вже почали збирати врожай. У мережах ще вчора ми бачили імпортні кавуни й дині від 20 до 30 гривень за кілограм. Гуртова ціна на перші українські кавуни в діапазоні 8-15 гривень за кілограм. Залежить від сорту, об'єму партій і якості. Це ціна на 20 відсотків вища, ніж торік. Але не варто забувати, що вся плодоовочева група цього року затримується від одного до двох тижнів через холодну першу половину весни. Через тиждень ціни можуть зрівнятися з показниками минулого року", - розповів Gazeta.ua Олександр Хорєв, керівник проєкту "АПК-інформ: овочі й фрукти".

Масове збирання врожаю розпочнеться за тиждень.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Кавуни місяць ростуть під агроволокном

"Зараз стабільно високі температури, суха спекотна погода. Це ідеальний клімат для дозрівання баштанних, для набирання ваги й смаку. Будемо зі своїми баштанними. А до якої граничної ціни впаде вартість, сказати поки що важко. Регулятором буде експорт. Торік у серпні ми показали рекордний врожай за експортом і підтягнули ціни для виробників. Для покупців це трішки гірша новина, бо баштанні для українського споживача будуть дорожчі. Але для виробників це стимул надалі розвивати цю галузь", - зазначив Олександр Хорєв.

Реалізацію кавунів ведуть поодинокі виробники з Херсонської області. Ціни на перші партії називають на рівні 9-12 грн/кг. Це у 2,7 раза дорожче, ніж у томй самий час торік. У першій декаді липня 2020-го ціна на кавуни в Україні варіювалася 3-5 грн/кг, але водночас пропозиція баштанних перевищувала попит. Ціни інтенсивно знижувалися. Цього року кавунів менше.

Зараз ви читаєте новину «Назвали терміни значного падіння цін на кавуни й дині». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути