середа, 06 листопада 2019 10:18

Супрун розповіла про чоловічі хвороби та як із ними боротись

Супрун розповіла про чоловічі хвороби та як із ними боротись
Рак простати та яєчок, чоловічі самогубства проблеми, які найрідше обговорюють у суспільстві. Фото: РБК-Україна.

Уляна Супрун розповіла про "чоловічі хвороби" - рак простати і рак яєчок, і назвала симптоми для своєчасного виявлення хвороб, щоб проблему можна було вирішити без ускладнень.

Колишня керівниця МОЗ у Facebook звернула увагу, що в Україні тривалість життя чоловіків на 10 років менша за жінок. Причина - сукупність чинників. Вбивають чоловіків алкоголь, куріння, харчування та доволі поширене зневажливе ставлення до здоров'я.

Рак простати - найбільш поширений тип онкології серед чоловіків. Найчастіше хвороба розвивається повільно, тому виявити її тривалий час не вдається.

Ризик захворіти збільшується з віком. Найчастіше на нього хворіють чоловіки віком 50 років. Медики рекомендують усім чоловікам цього віку здати простий аналіз крові на ПСА (простат специфічний антиген) і пройти огляд у уролога.

Симптоми, за яких варто терміново звернутися до лікаря: підвищена потреба в сечовипусканні (особливо вночі), складності, біль або печіння під час цього процесу; відчуття, що ваш сечовий міхур не повністю спорожнений; кров у сечі або спермі; болісна еякуляція; постійний біль у спині, стегні або тазу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Кому не можна пити аспірин

Натомість рак яєчок - досить рідкісний вид раку серед чоловіків і складає лише 1% випадків. Вік, в якому він зазвичай він вражає, - від 15 до 49 років.

Увагу варто звернути, якщо безболісний набряк чи грудочка в яєчку або будь-яка зміна форми/текстури яєчок; оніміння, дискомфорт, різниця в розмірі між яєчками та больові відчуття; набряк і збільшення грудей у зв'язку з гормональними змінами; біль у попереку, задишка, біль у грудній клітці, постійний кашель.

Останні симптоми характерні для пізньої стадії хвороби, коли рак поширюється і вражає інші органи і лімфатичні вузли.

Уляна Супрун назвала фактори, які підвищують ризики захворіти. Це неопущення яєчка (крипторхізм); сімейна історія цього діагнозу; попередній діагноз раку яєчка; вік.

Рак яєчок - у переважній більшості випадків піддається лікуванню. Тому за наявності симптомів варто звернутися до сімейного лікаря, який надасть рекомендації, як діяти далі.

Також екс-очільниця МОЗ звернула увагу на психічні проблеми та чоловічі самогуства.

Гнів, дратівливість або агресивність, помітні зміни настрою, рівня енергії чи апетиту, проблеми зі сном, занепокоєння або відчуття стресу, зловживання алкоголем або наркотиками, сум, безнадія, суїцидальні думки, біль або проблеми з травленням без причини - це ті симптоми, із якими потрібно звернутись до психолога.

Організація Червоного Хреста та Червоного Напівмісяця відмовилася відвідувати українських політв'язнів, незаконно утримуваних у російських тюрмах. Про це 1 листопада на Львівському безпековому форумі сказала колишня в.о. міністра охорони здоров'я Уляна Супрун.

Зараз ви читаєте новину «Супрун розповіла про чоловічі хвороби та як із ними боротись». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути