понеділок, 24 червня 2019 08:15

Супрун розповіла, як утиски ЛГТБ-спільнот впливають на громадське здоров'я

Супрун розповіла, як утиски ЛГТБ-спільнот впливають на громадське здоров'я
Супрун заявила про гомофобні настрої українського суспільства. Фото: Громадське

Виконуюча обов'язки міністра охорони здоров'я Уляна Супрун заявила, що в Україні представники ЛГБТ-спільнот стикаються з дискримінацією. У поліклініках, лікарнях і у побуті, але невизнання їхніх прав послаблює рівень громадського здоров'я в країні.

"П'ять років тому на Майдані ми чітко визначили, що свобода та гідність є нашими головними цінностями. Які ми готові захищати на війні, у державних установах, на міжнародних майданчиках та у своїй щоденній роботі. Вісім тисяч людей взяли участь у Марші рівності в Києві, і вперше на нього вийшли ЛГБТ-військові. Добровольці, які захищають нас на війні з Росією, вийшли нагадати, що рівність у правах - це те, за що варто боротись", - написала Супрун на сторінці в Facebook.

За словами в.о. міністра, представники цієї спільноти не можуть скористатися базовими правами громадян, враховуючи гомофобні настрої суспільства.

"Представник ЛГБТ+ не може потрапити в реанімацію до партнера/партнерки, не має права успадкування. Чимало інших звичних прав і можливостей досі є недоступними для частини суспільства. Невизнання або утиски прав представників ЛГБТ+ призводять також до тінізації проблем та послаблення рівня громадського здоров'я у державі", - зазначила Супрун.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Києві пройшов Марш рівності: як це було

Центр громадського здоров'я МОЗ став першою державною установою, яка ініціювала надання послуг групам ризику. Вже цього року тестування на ВІЛ, програма обміну шприців та голок, консультації для людей, які потребують психологічної підтримки, буде профінансовано державним коштом через ЦГЗ.

"Кожен, незалежно від кольору шкіри, фізичних особливостей, сексуальної орієнтації чи віросповідання, повинен мати можливість користуватися однаковими правами та свободами. Ми всі без винятку маємо право на здорове та щасливе життя", - підсумувала Супрун.

У Києві 23 червня відбувся Марш рівності. За даними МВС, у ньому взяли участь близько 3 тис. осіб, а за даними організаторів акції - більше 8 тис. До мирної ходи долучилися українські та іноземні політики, представники дипломатичних установ, міжнародних та вітчизняних організацій, відомі особи. Вперше Марш рівності підтримала державна організація - Центр громадського здоров'я МОЗ.

Зараз ви читаєте новину «Супрун розповіла, як утиски ЛГТБ-спільнот впливають на громадське здоров'я». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути