четвер, 17 січня 2019 14:17

Супрун пояснила, чому важливо вживати фтор

Супрун пояснила, чому важливо вживати фтор
У деяких дослідженнях вказано, що споживання фтору останнім часом збільшується. Фото:okeydoc.ru

Фтор – один із ключових факторів стійкості зубної емалі до розвитку карієсу. Що менше фтору, то більш вразливі зуби до псування.

Також він впливає на міцність кісток. Але, з іншого боку, надлишок фтору може бути шкідливим, наприклад, викликати флюороз у дітей, роз'яснює в.о. міністра охорони здоров'я України Уляна Супрун на сторінці у Facebook.

"Невелику частина фтору ми споживаємо з їжею. Більшість харчових продуктів мають концентрацію фтору нижче 0,05 мг/100 г. Велика концентрація фтору в море-продуктах, у чаї та продуктах, які виготовляють за допомогою фторованої води", – зазначила вона.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Епідемії грипу немає - Супрун

У деяких дослідженнях вказано, що споживання фтору останнім часом збільшується. Це відбувається внаслідок певних факторів – нових технологій обробки м'яса (коли воно переробляється на фарш разом із кістками), зростання споживання чаю, а також використання деяких фторвмісних пестицидів, залишки яких із їжею іноді потрапляють до нашого столу.

За словами Супрун, основним джерелом фтору є питна вода. Оптимальний вміст фтору в ній складає 0,8-1 мг/л. Але у різних регіонах поверхневі води, які є джерелом питної води, містять різну кількість фтору. Відповідно, у воді може бути нестача, надлишок або ж повна відсутність цього мікроелементу.

Тому в багатьох країнах існує практика фторування води, що є цілком безпечною для здоров'я, водночас заповнює "прогалини" необхідної кількості фтору для споживання.

Супрун повідомила також, що в Україні виділяють 4 основних геохімічних регіони за вмістом фтору у питній воді. Така класифікація доволі загальна, оскільки у межах регіонів існують локальні відмінності, тому обов'язково варто дізнаватися про вміст фтору безпосередньо у своїй місцевості.

Фтор відсутній чи його кількість дуже низька у таких областях:

Закарпатська
Івано-Франківська
Чернівецька
Львівська
Волинська
Рівненська

Знижений вміст фтору у таких областях:

Київська
Житомирська
Хмельницька
Вінницька
Одеська
Миколаївська
Херсонська
Запорізька
Автономна Республіка Крим

Нормальний вміст фтору:

Чернігівська
Черкаська
Луганська
Сумська
Харківська області

Підвищений вміст фтору:

Полтавська
Кіровоградська
Дніпропетровська
Донецька області.

Окрім фторування питної води, цим мікроелементом збагачують продукти харчування – кухонну сіль (у Німеччині, Франції, Австрії та Швейцарії) та молоко (Чилі, Таїланді, Великій Британії). Але ці методи не настільки ефективні.

Що робити, аби нормалізувати споживання фтору:

Якщо замовляєте воду, поцікавтеся у постачальника про вміст у ній фтору.
Якщо фтору недостатньо у воді чи їжі, – обирайте засоби для гігієни ротової порожнини, що містять фтор. Лише порадьтеся з лікарем.

Студенти Одеського національного медичного університету під час акції протесту звернулися до прем'єр-міністра Володимиру Гройсмана з вимогою відставки в.о. міністр охорони здоров'я Уляни Супрун.

Зараз ви читаєте новину «Супрун пояснила, чому важливо вживати фтор». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути